Connect with us

technokrata

A Microsoft és az UNESCO együttműködésre lép az oktatás- és közösségfejlesztés terén

Laptop

A Microsoft és az UNESCO együttműködésre lép az oktatás- és közösségfejlesztés terén

A globális együttműködés célja a digitális technológia és digitális írástudás terjesztése a fejlődő országokban.

A Microsoft Corporation és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) együttműködési szerződést kötött az info-kommunikációs technológiák elérhetőségének megkönnyítésére a hátrányos helyzetű közösségek számára. A Párizsban megtartott hivatalos aláírási ünnepséget követően Koicsiro Matsuura, az UNESCO főigazgatója, valamint Bill Gates, a Microsoft elnöke és vezető szoftvertervezője tájékoztatta a jelenlévőket a szerződés részleteiről. A szerződés értelmében az UNESCO és a Microsoft a világ fejlődő országainak sajátos igényeire koncentráló oktatási és közösségfejlesztési programokat fog indítani.

„Úgy véljük, az info-kommunikációs technológia nagymértékben hozzájárulhat a hátrányos helyzetű közösségek munkavállalási esélyeinek megkönnyítéséhez.” – jelentette ki Matsuura. „A világgazdaság vezető cégeivel, köztük a Microsofttal, való együttműködés a fejlődő világban elősegíti a nyitott, tudás alapú társadalom megteremtését, felgyorsítja a társadalmi változásokat, valamint a gazdasági lehetőségek terjedését.”

„Megtiszteltetésnek érezzük, hogy az UNESCO-val közösen részt vehetünk ebben a kezdeményezésben” – nyilatkozta Gates. „Közös célunk, hogy leküzdjük az akadályokat a digitális írástudás és a technológiákhoz való hozzáférés terén, amelyet oktatási és készségfejlesztési programokkal, közösségi hozzáférési lehetőségek biztosításával, illetve a kulturális és nyelvi változatosság megőrzése révén kívánunk elérni. A technológia nélkülözhetetlen erőforrás a mai világban, ám egyenlőre, sajnos, több millió ember számára elérhetetlen. Reméljük, együttműködésünk hozzájárulhat ennek megváltoztatásához.”

A szerződés keretében a Microsoft és az UNESCO a következő projektek révén kívánja elősegíteni az info-kommunikációs technológiák széleskörű elterjedését:

Nevelés és oktatás

• Info-kommunikációs ismeretek tantervbe való beépítését szolgáló segédanyagok. Az UNESCO a Microsoft támogatásával olyan oktatási segédanyagokat fog elkészíteni, amelyek segítséget nyújtanak az info-kommunikációs technológiáról szóló tantervek és a tanfolyamok kidolgozásához. Az anyagok elkészítéséhez a Microsoft azzal a szakértelemmel járul hozzá, amelyet – többek között – az oktatási célú info-kommunikációs termékek és szolgáltatások kialakítása céljából létrehozott Unlimited Potential (Korlátlan Lehetőségek) kezdeményezés keretében szerzett meg.
• UNESCO tanulási közösségek. A Microsoft Solutions Sharing Network platformja segítségével az UNESCO több online közösséget is kialakít a nemzetközi és nemzeti szakértők és hatóságok számára, amelyek feladata a különféle anyagok és bevált módszerek terjesztése és átadása, az érdekelt felek mozgósítása, illetve javaslattétel a nevelésügy fontos kérdéseivel kapcsolatos megoldásokra és stratégiákra.
• A tanárok munkájának támogatása, tudásmegosztás. A UNESCO és a Microsoft megvizsgálja, hogy a Microsoft Innovative Teachers programja, valamint az annak résztvevőit tömörítő online közösség (Innovative Teachers Network) miképpen járulhat hozzá az UNESCO nevelési céljainak megvalósításához.
• Az info-kommunikációs technológia széleskörű elérése és oktatása tanárok és diákok számára. Az UNESCO és a Microsoft megvizsgálja, hogy a Microsoft Partners in Learning (Partner a Tanulásban) kezdeményezése hogyan segítheti a fejlődő országok oktatási rendszerének továbbfejlesztésére irányuló erőfeszítéseket. Az UNESCO és a Microsoft felkutatja azokat a lehetőségeket, amelyek lehetővé teszik az együttműködést a Partners in Learning program keretében a világ különböző régióiban: Ázsiában, Latin-Amerikában és a karib-tengeri régióban, a Közel-Keleten, Afrikában, Kelet-Európában, illetve Oroszországban és a Független Államok Közösségében.
Közösségek fejlesztése és technológiai ellátottságának bővítése
• Ifjúsági technológiai és oktatóközpontok az észak-afrikai arab államokban. A Microsoft és az UNESCO létrehoz egy szubregionális technológiai központot, amely könnyebb hozzáférést biztosít az észak-afrikai fiatalok számára az info-kommunikációs technológiákhoz és az ehhez kapcsolódó készségfejlesztési lehetőségekhez.
• Számítógép-felújítás. Az UNESCO és a Microsofttal közös programja elősegíti az asztali számítógépek felújítását és újrahasznosítását, az együttműködés révén ugyanis a fejlődő országok olcsón hozzájuthatnak a számítástechnikai berendezésekhez.

A kulturális és nyelvi változatosság megőrzése

• A helyi nyelv fejlesztése. Az UNESCO és a Microsoft biztosítja a helyi nyelvet és kultúrát megőrző technológiákat.

A Microsoft UNESCO-val megkötött szövetsége bizonyítja a vállalat szigorú elkötelezettségét a digitális írástudás terjesztése iránt, melynek célja, hogy az egyének, a közösségek és az országok hozzájuthassanak azokhoz a technológiákhoz, eszközökhöz, ismeretekhez és innovációs eredményekhez, amelyekre lehetőségeik, tehetségük teljes kiaknázásához van szükségük.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp