Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól szerepeltek a magyarok a rangos programozóversenyen

Laptop

Jól szerepeltek a magyarok a rangos programozóversenyen

Véget ért a világ egyik legnagyobb hagyományokkal bíró programozóverseny Magyarországon megtartott közép-európai fordulója.

Az ACM – ICPC (Association for Computing Machinery – International Collegiate Programming Contest) a világon az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező programozóverseny. Az első megmérettetésre még 1970-ben Texasban került sor, egy helyi egyetem belső rendezvényeként. Idén már 75 ország 1400 egyetemének 3150 csapata kvalifikálta magát a regionális döntőkbe, a döntőbe pedig 75 csapat kerül be a világ minden tájáról. A verseny főszponzora évtizedek óta az IBM.

A hivatalos szabályoknak megfelelően háromfős csapatonként egy számítógép áll rendelkezésre a kézhez kapott 8-10 algoritmikus probléma megoldására. Összesen öt órájuk van, így a bevett taktika általában az „egy versenyző gépen – kettő papíron dolgozik”. A kiértékelés a számítógépes hálózaton keresztül történik, a beküldött megoldásra azonnal jön válasz, nem ritkán a hivatalos hibaüzenetek egyikének formájában. Kérdéseket is szigorúan csak a kiépített hálózaton keresztül lehet feltenni a rendezőknek.

Az idei verseny közép-európai regionális fordulóját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezte a MAVE (Magyar Villamosmérnök- és Informatikus-hallgatók Egyesülete), a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közreműködésével november 20-21-én. Összesen 51 csapat jött el Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Szlovénia, Horvátország és Magyarország műszaki egyetemeiről.

A magyarországi résztvevők a verseny hazai döntőjéről kerültek ki, amelyet 2004. október 30-án négy helyszínen párhuzamosan rendeztek meg Szeged, Debrecen és az ELTE mellett a BME-n is. Utóbbi helyszín logisztikai központul is szolgált, és a korábbi évekhez hasonlóan a MAVE segítette a lebonyolítást. Minden egyetemről a legjobb három csapat jutott tovább. A versenyekre a feladatokat Marx Dániel (BME) és Horváth Gyula (Szegedi Tudományegyetem) állította össze, a főszervezői teendőket idén is Benedek Balázs (MAVE) vállalta magára. A szükséges szervereket a Hewlett-Packard Magyarország Kft. biztosította.

A közép-európai regionális döntő november 19-én kezdődött a regisztrációval. Másnap reggel Dr. Selényi Endre, a régió igazgatója nyitotta meg a versenyt. Dr. Sallai Gyula, a BME rektorhelyettese köszöntötte a résztvevőket, majd William B. Pautcher, a verseny nemzetközi igazgatójának előadása következett. Végül Marx Dániel, aki feladatok kidolgozásáért felelt, ismertette a szabályokat és a hétvége pontos menetét. Ezután egy egyórás próbaverseny következett, amely során a versenyzők megismerkedtek a termekkel, a számítógépekkel és a kiértékelést végző szoftver rendszerrel.

Vasárnap, november 21-én a verseny pontosan 9:00-kor kezdődött. A csapatok edzői és kísérői külön teremben követhették kivetítőn az aktuális állást. A feladatok megoldására kiszabott öt óra alatt minden csapatnak sikerült legalább egy helyes programot írnia, és voltak, akik a 9 példából 8-cal megbirkóztak. A megmérettetés folyamán végig szendvicsek és üdítők álltak mind a szervezők, mind a versenyzők rendelkezésére. Végül nagyon szoros küzdelemben a Warsaw Falcons csapat diadalmaskodott a Varsói Egyetemről. A második helyet a varsói egyetem másik csapata, a Warsaw Hawks szerezte meg, míg harmadik lett az U.Wroclawski 1, Wroclawból. A szabályok értelmében az első és a harmadik csapat jutott ki a tavasszal megrendezésre kerülő sanghaji világbajnokságra, mivel egy egyetemről csak egyetlen csapat kvalifikálhatja magát. A legjobb magyar csapat az ELTE#2 volt, akik az előkelő 5. helyet szerezték meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés