Connect with us

Linuxos támogatás a Windows Media-nak

Laptop

Linuxos támogatás a Windows Media-nak

A Linspire „lepaktált” nagy ellenfelével, a Microsofttal, így operációs rendszere már támogatja a redmondi médiaformátumot.

A Microsoft három éve jogi eljárást kezdeményezett Michael Robertson cége ellen, arra hivatkozva, hogy a Lindows márkanév megtévesztően hathat a vásárlók számára. Ugyan a Lindows ˝hazai vizeken˝, azaz az USA-ban pert nyert a bíróság előtt, de Európában többnyire ellene ítéltek – a nagy kártérítést elkerülendő döntött úgy a vállalat, hogy operációs rendszerének, a LindowsOS-nek Linspire-re változtatja a nevét.

Redmond aztán nyáron úgy döntött, hogy elfogadja az eredményeket, s megállapodik a Lindows-zal. Ennek részeként 20 millió dollár kifizetését vállalta magára, cserébe pedig megkapja a Lindows-zal kapcsolatos (európai) domaineket. A megállapodás részét képezte a korai Lindows OS-ekben megtalálható Windows Media komponensek elhagyása. A tárgyalások során ugyanis megállapodtak abban a felek, hogy a Linspire-be egy négy évre szóló, jogdíjmentes licenc kerülhet bizonyos Windows Media szoftverösszetevőkről.

Nos, ez utóbbi a napokban konkretizálódott: egy hete jelentette be Robertson vállalata, hogy licencelték a Microsofttól annak médiaformátumát. Ezzel a disztribúció – ellentétben sok más linuxos operációs rendszerrel – képes WMA állományok kezelésére is. Igaz, Redmond vonakodott jogvédelmi eljárását, a DRM-et átengedni Linuxra, ezért Linspire alatt továbbra is lejátszhatatlanok maradtak a jogvédett tartalmak, mint például a Napster zeneáruházában megvásárolt dalok.

Ez két komoly dolgot is előrevetít: egyrészt tisztán látszik, hogy a Microsoft a digitális zenék, filmek használatát a Windows Media-hoz akarja kötni (ami nem is csoda, hiszen már dollárszázmilliókat beleölt a fejlesztésekbe), másrészt Robertson lépése jelzés azon médiacégek számára, akik eddig is a Windows Media-hoz ragaszkodtak. Ez pedig azt az üzenetet közvetítheti feléjük, hogy a jövő egyértelműen a WM-é.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

klíma az irodában

Office

Hogyan állítsuk be a klímát az irodában

2019. augusztus 21. szerda
mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő