Connect with us

Tagokat toboroz az e-hulladékkezelést koordináló szervezet

Laptop

Tagokat toboroz az e-hulladékkezelést koordináló szervezet

Jövőre jelentősen emelkednek majd az elektronikai cégek költségei.

A Parlament a napokban elfogadta az elektronikai hulladékokra vonatkozó termékdíj törvényt, amely 2005. januártól kötelezi az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cégeket termékdíj fizetésére. Termékdíj-mentesség, illetve jelentős költségmegtakarítás csak egy hulladékkezelést koordináló közhasznú szervezet megalakításával érhető el. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – szoros együttműködésben az e-WM Csoporttal – november 30-áig várja az érintett cégek jelentkezését.

Jövőre jelentősen emelkednek majd az elektronikai cégek költségei: a Kormány 2004. szeptemberében elfogadta az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló rendeletét [264/2004. (IX. 23.) Korm. Rendelet, – mely megtalálható az IVSZ honlapján -, illetve az Országgyűlés elé terjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslatot.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket több kategóriába sorolták, és a rájuk vonatkozó termékdíjat tonnára vetített összegben határozták meg. Az Információs (IT) és távközlési berendezéseket például 100.000 Ft./tonna, míg például a szórakoztató elektronikai cikkeket 95.000 Ft./tonna fizetési kötelezettség sújtja majd. Ezzel jövőre az elektronikai termékekkel kapcsolatos új kötelezettségek köre teljessé válik. Az elektronikai cégek nem halogathatják tovább a felkészülést.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 2004. elejétől fogva figyelemmel kíséri az elektronikai hulladékokkal, illetve elektronikai termékdíjjal kapcsolatos elképzeléseket. Figyelembe véve a már elfogadott jogszabályok szigorú előírásait, megállapítható, hogy az új kötelezettségeknek a leghatékonyabban egy úgynevezett kezelést koordináló szervezet felállításával lehet eleget tenni.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szoros együttműködést alakított ki a független koordináló szervezet felállítását szervező e-WM Csoporttal. Az e-WM Csoport a magyar piac sajátosságait figyelembe vevő, külföldi mintákra épülő modellt dolgozott ki, melynek központi eleme a konkrét koordinálást végző közhasznú társaság.

E koordináló szervezet megalakítása a végéhez közeledik, de még van lehetőség a csatlakozásra. A szigorú jogszabályi környezetben lehetőség nyílik az érintett cégek költségeinek jelentős mértékű csökkentésére. A koordináló szervezet nem csak az elektronikai hulladékok kezelését, hanem a termékdíj-mentességet is biztosítja tagjai számára.

A svéd tapasztalatok megvitatása érdekében az IVSZ, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és gyártók Szövetsége és az International Solid Association (ISWA) e-hulladék konferenciát szervez „Elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének és kezelésének gyakorlata Svédországban” címmel, 2004. december 8-án, Budapesten.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

TAG-Heuer-Carrera-Calibre-16-Chronograph-2019-Model-Updated-design-3

SmartWatch

Új modellekkel frissült a TAG Heuer Carrera Calibre kollekció

2019. szeptember 15. vasárnap
Honor Band 5_all_colours_1_web

Kütyük

Magyarországra is megérkezik a Honor Band 5

2019. szeptember 14. szombat
men's  watch, Men's Accessories, beautiful stylish watches

SmartWatch

Prémium okosórához prémium szíj dukál!

2019. szeptember 13. péntek
2019 OLED TV NVIDIA G-SYNC_1

Smart-TV

NVIDIA G-SYNC támogatást kapnak az LG 2019-es OLED televíziói

2019. szeptember 12. csütörtök
iphone11-5

SmartPhone

Ilyenek lettek és ennyibe fognak kerülni az új iPhone-ok

2019. szeptember 12. csütörtök

Dotkom