Connect with us

technokrata

Tagokat toboroz az e-hulladékkezelést koordináló szervezet

Laptop

Tagokat toboroz az e-hulladékkezelést koordináló szervezet

Jövőre jelentősen emelkednek majd az elektronikai cégek költségei.

A Parlament a napokban elfogadta az elektronikai hulladékokra vonatkozó termékdíj törvényt, amely 2005. januártól kötelezi az elektronikai termékeket gyártó és forgalmazó cégeket termékdíj fizetésére. Termékdíj-mentesség, illetve jelentős költségmegtakarítás csak egy hulladékkezelést koordináló közhasznú szervezet megalakításával érhető el. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége – szoros együttműködésben az e-WM Csoporttal – november 30-áig várja az érintett cégek jelentkezését.

Jövőre jelentősen emelkednek majd az elektronikai cégek költségei: a Kormány 2004. szeptemberében elfogadta az elektromos és elektronikai berendezések hulladékainak visszavételéről szóló rendeletét [264/2004. (IX. 23.) Korm. Rendelet, – mely megtalálható az IVSZ honlapján -, illetve az Országgyűlés elé terjesztette a környezetvédelmi termékdíjról szóló jogszabályok módosítására vonatkozó törvényjavaslatot.

Az elektromos és elektronikai berendezéseket több kategóriába sorolták, és a rájuk vonatkozó termékdíjat tonnára vetített összegben határozták meg. Az Információs (IT) és távközlési berendezéseket például 100.000 Ft./tonna, míg például a szórakoztató elektronikai cikkeket 95.000 Ft./tonna fizetési kötelezettség sújtja majd. Ezzel jövőre az elektronikai termékekkel kapcsolatos új kötelezettségek köre teljessé válik. Az elektronikai cégek nem halogathatják tovább a felkészülést.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége 2004. elejétől fogva figyelemmel kíséri az elektronikai hulladékokkal, illetve elektronikai termékdíjjal kapcsolatos elképzeléseket. Figyelembe véve a már elfogadott jogszabályok szigorú előírásait, megállapítható, hogy az új kötelezettségeknek a leghatékonyabban egy úgynevezett kezelést koordináló szervezet felállításával lehet eleget tenni.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége szoros együttműködést alakított ki a független koordináló szervezet felállítását szervező e-WM Csoporttal. Az e-WM Csoport a magyar piac sajátosságait figyelembe vevő, külföldi mintákra épülő modellt dolgozott ki, melynek központi eleme a konkrét koordinálást végző közhasznú társaság.

E koordináló szervezet megalakítása a végéhez közeledik, de még van lehetőség a csatlakozásra. A szigorú jogszabályi környezetben lehetőség nyílik az érintett cégek költségeinek jelentős mértékű csökkentésére. A koordináló szervezet nem csak az elektronikai hulladékok kezelését, hanem a termékdíj-mentességet is biztosítja tagjai számára.

A svéd tapasztalatok megvitatása érdekében az IVSZ, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és gyártók Szövetsége és az International Solid Association (ISWA) e-hulladék konferenciát szervez „Elektromos és elektronikai hulladékok begyűjtésének és kezelésének gyakorlata Svédországban” címmel, 2004. december 8-án, Budapesten.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki Magazin