Connect with us

technokrata

Lengyelország megtorpedózta az európai szoftverszabadalmaztatást

Laptop

Lengyelország megtorpedózta az európai szoftverszabadalmaztatást

Varsó kijelentette, hogy nem támogatja azt az európai direktívatervezetet, mely a szoftver(komponens)ek szabadalmaztathatóságát akarta megvalósítani.

Tegnap jelentette be a lengyel kormányzat, hogy nem támogatja az Európa Tanács által korábban már elfogadott, szoftverszabadalmakra vonatkozó direktívatervezetet (Patentability of Computer-Implemented Inventions). ˝Mivel jelenlegi állapotában számos tekintetben kétértelmű vagy nem világos a megfogalmazása a tervezetnek, ezért Lengyelország nem támogathatja a 2004. május 18-án az Európa Tanács által elfogadott szöveget.˝ – áll a közleményben.

Lengyelország támogatásának elvesztésével erősen kétségessé vált, hogy a tervezet valaha is törvényerőre emelkedhet. Májusban ugyan még úgy gondolták a lengyelek, hogy tartózkodnak a szavazás során (mivel nem lett volna elegendő szavazatuk ahhoz, hogy akkor befolyásolni tudják az eredményt), s a tavasz végén ennek köszönhetően az a kép alakult ki az országról, hogy csöndben támogatja a tervezetet. Nemrég azonban felülvizsgálták az egyes tagállamok által leadható szavazatok számát, aminek eredményeként Lengyelország már a mérleg nyelve lehetet.

Persze előfordulhat az is, hogy az eddig ellenző vagy éppen tartózkodó országok közül „gondolja meg” magát valamelyik, és a támogató nemzetek oldalára áll – ez esetben ismét fordulat következhet be, s újra a szoftverszabadalmakat támogatók kerülhetnek többségbe. Ez azonban a jelenlegi helyzet szerint nem túlságosan valószínű alternatíva, így már közel biztos, hogy a sokat vitatott törvénytervezet – legalábbis jelenlegi formájában – nem kerül adoptálásra.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp