Connect with us

technokrata

Ingyenessé vált a Solaris 10

Laptop

Ingyenessé vált a Solaris 10

A Sun Microsystems Network Computing 04Q4 rendezvényén bejelentette, hogy közel tíz év fejlesztőmunkájának eredményeként megjelent a Solaris 10 operációs rendszer. Több mint 3000 évnek megfelelő mérnöki munka, 500 millió dollárnyi kutatás-fejlesztési befektetés – mindezt a versenytársakéhoz képest körülbelül 20-50 százalékkal alacsonyabb áron.

A negyedik negyedéves Network Computing rendezvényén a Sun a Solaris 10 operációs rendszer alábbi újításait hozta nyilvánosságra:

DTrace – Az új Dynamic Tracing (dinamikus nyomkövetési) eszközökkel a fejlesztők gyorsan behatárolhatják a teljesítményproblémákat és a nehezen megtalálható hibákat, mivel a problémák diagnosztizálása napok vagy órák helyett milliszekundumokban és percekben mérhető.
Solaris Containers – A Solaris 10 az egyetlen operációs rendszer, amely több szoftverpartíciót kínál több mint 8000 konténerrel egyetlen operációsrendszer-példányon az új Solaris Containers technológia használatával. Az erőforrások automatikusan újra kioszthatók, aminek köszönhetően a rendszer kihasználása elérheti a 80 százalékot.
Process Rights Management – A húsz éve vírusmentes Solaris 10 tartalmazza a Trusted Solaris termék technológiáját, amely az Egyesült Államokban a biztonságos kormányzati kommunikáció de facto platformszabványának számít. A Process Rights Management (feldolgozási jogok felügyelete) funkció még részletesebb jogosultsághasználati modellt használ annak biztosításához, hogy az alkalmazások gyenge pontjait ne lehessen kihasználni, és ez ne vezethessen rendszersérülésekhez.
Predictive Self Healing – Az új „előrelátó javítási” (Predictive Self Healing) technológia használatával a Solaris 10 képes automatikusan diagnosztizálni, izolálni és helyreállítani számos hardver- és alkalmazási hibát a leállások idejének jelentős csökkentése érdekében.
Linux alkalmazási környezet – A Solaris 10 az egyetlen olyan operációs rendszer, amely a Janus projekt kódnevű új technológia használatával módosítás nélkül képes egymás mellett futtatni a Solaris és Linux bináris állományokat, és ezzel választási lehetőséget és befektetésvédelmet biztosít a vásárlók számára.
ZFS – A Solaris 10 kínálja az egyetlen file-rendszert, amely 16 milliárd milliárdszor nagyobb kapacitású, mint a jelenlegi 64 bites file-rendszerek. A Solaris ZFS akár 80 százalékkal is csökkenti a fölösleges adminisztrációs munkát, és bizonyítható adatintegritást nyújt (99,99999999999999999 százalékos hibafelismerési és -javítási eséllyel).
Kriptográfiai keretrendszer – Az iparág által széles körben elfogadott PKCS#11 szabványra épülő új keretrendszer növeli a kriptográfiai műveletek teljesítményét és központosítja a felügyeletüket. Az alkalmazásfejlesztők közös API-val dolgozhatnak, így az informatikai szervezetek védhetik az alkalmazások terén befektetett értékeiket, a Sun partnerek pedig úgy készíthetik alkalmazásaikat, hogy nem kell foglalkozniuk a kriptográfiai rendszer implementációjával.
Sun Update Connection – E frissítési szolgáltatás segítségével a felhasználók elemezhetik a rendszereiket és naprakészek maradhatnak szinte bárhonnan. A Sun Update Connection értesítéseket küld, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók helyileg, egy-egy rendszer frissítőjeként működve, vagy távolról, a Sun frissítési portálján keresztül frissítsék a rendszereket.
AMD64 – A Solaris 10 optimalizálva lett az AMD 64 bites Opteron processzoraira, így a korábbinál lényegesen nagyobb teljesítményt nyújt az olcsóbb architektúrákon, ugyanakkor továbbra is bináris kompatibilitást biztosít a 32- és 64 bites környezetek között.
Garantált kompatibilitás – A Sun a Solaris Application Guarantee (Solaris alkalmazásgarancia) formájában garantálja, hogy a Solaris korábbi változataira írt alkalmazások a Solaris 10 alatt is futnak. A visszamenőleges kompatibilitást egészen a Solaris 2.6-ig kiterjesztő garancia az OS kiadások hét éves időtartamát fedi le.

A Solaris 10 kiadásának részeként a Sun bemutatta a Solarishoz készült új előfizetéses árképzési modellt is, amelyekbe beletartozik a szoftverlicenc az összes következő generációs Solaris technológia elérésével, támogatással és „számítási farm” kapacitással, ami szükség esetén extra számítási teljesítményt kínál a vásárlók számára. A jövő év elejétől életbe lépő új licencelési modell keretében az előfizetési díjak az ügyfél által igénybe vett hálózati számítási kapacitás és a támogatás mértéke szerint változnak – hasonlóan például a telefon-előfizetésekhez; az operációs rendszerért a vásárlóknak nem kell fizetniük.

A Sun Microsystems bejelentette a Solaris 10 operációs rendszer támogatását a vállalat teljes fejlesztőeszköz-terméksora és a Java technológiás fejlesztési platformok esetében, beleértve a Java, J2SE 5.0 támogatását is. A Sun a Solaris 10 fejlesztések területén dolgozó programozók minden kategóriája számára robusztus eszközöket kínál, amelyek között megtalálható a Sun Studio 10 nagy teljesítményű C, C++ és Fortran fordítói támogatás, a Sun Java Studio Enteprise fejlesztőkörnyezet és a népszerű Java Studio Creator is. Az univerzális támogatás lehetővé teszi a szoftverfejlesztők számára a vállalati Java-fejlesztési projektek azonnali elindítását a Solaris 10 ígéreteinek megvalósítására.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp