Connect with us

technokrata

Novell: félmilliárd dollárért egyeztek ki a Microsofttal

Laptop

Novell: félmilliárd dollárért egyeztek ki a Microsofttal

A Novell bejelentette, hogy a Microsofttal kötött megállapodás keretében 536 millió dollár készpénz fejében eláll a NetWare operációs rendszerrel kapcsolatos trösztellenes bírósági pertől.

Az egyezség értelmében a készpénz kifizetése fejében a Novell vállalta a megállapodás napján fennálló összes követelésének elengedését, bizonyos, – többek között a szabadalmi és a Novell WordPerfect üzletével kapcsolatos – követelések kivételével. A megállapodás részeként a Microsoft is lemond azokról a követelésekről, melyek a Novell NetWare követeléseire adott kötelező válaszlépések lettek volna. Emellett a Novell beleegyezett, hogy nem avatkozik be az Európai Bizottság és a Microsoft részvételével folyó ügybe.

„Örömünkre szolgál, hogy le tudtuk zárni a Microsoft ellen folyamatban lévő jogi ügyeink egy részét.” – nyilatkozta Joseph A. LaSala, Jr., a Novell alelnöke és jogtanácsosa – „Számunkra ez egy fontos megállapodás, különösen azért, mert költséges bírósági eljárás nélkül értük el célunkat. Bár beleegyeztünk az EU ügyben való részvétel lemondásába, úgy gondoljuk, közreműködésünk hasznos volt, mivel hozzájárult Európa ügyének előrehaladásához és lehetővé tette a Microsofttal kötött kedvező megállapodást. Mivel az uniós ügy jelenleg fellebbezési fázisban van, úgy érezzük, a visszavonulás jó döntés volt részünkről. Egyszerűen nem maradt már tennivalónk ebben az ügyben.”

A Novell ugyanakkor azt is közzétette, hogy egy másik témában a hét végéig trösztellenes keresetet nyújt be a Microsoft ellen az Egyesült Államok Utah állambeli bíróságán. Ez a kereset az 1990-es évek közepén a Novell tulajdonában lévő WordPerfect forgalmának okozott károkkal kapcsolatos meghatározatlan veszteségek ügyében kerül beadásra.

„Sajnálatos módon nem mondható el ugyanez a WordPerfecttel kapcsolatos trösztellenes követeléseinkről. Részletes megbeszélést folytattunk a Microsoft képviselőivel álláspontjaink közelítése érdekében, de legnagyobb erőfeszítéseink ellenére sem sikerült elfogadható feltételekben megegyezni. Szándékunkban áll követeléseinknek mindenáron érvényt szerezni, hogy megfelelő értékű kárpótlásban részesüljünk a Novell forgalmában okozott károkért.”– mondta LaSala.

A Novell által benyújtandó WordPerfect kereset meghatározatlan veszteségekre hivatkozik, melyeket a Microsoft okozott a versenytársak irodai alkalmazások piacáról történő kiszorítására törekedve abban az időszakban, amikor a WordPerfect szövegszerkesztő és a Quattro Pro táblázatkezelő a Novell tulajdonát képezte. A kereset részben az Egyesült Államok kormánya által bizonyított tényeken alapul, melyek annak sikeres Microsofttal szembeni trösztellenes ügyéből származnak. Az említett ügyben bizonyossá vált, hogy a Microsoft törvénytelen módon tartotta fenn monopolhelyzetét a személyi számítógépek operációs rendszereinek piacán a kapcsolódó piacok versenyének letörésével.



Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák