Connect with us

technokrata

Műszaki, tudományos és gazdasági együttműködés Vietnámmal

Laptop

Műszaki, tudományos és gazdasági együttműködés Vietnámmal

Magyar-vietnámi tárgyalások.

Gilyán György, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkára, a Magyar-Vietnámi Gazdasági, Kereskedelmi és Műszaki-Tudományos Együttműködési Bizottság (GMTEB) magyar elnöke 2004. november 9-én Budapesten tárgyalást folytatott Nguyen Ngoc Tuan-nal, a vietnámi Pénzügyminisztérium miniszterhelyettesével. A vietnámi szakemberek látogatásának célja, hogy bel- és külkereskedelmi, gazdaságirányítási, illetve pénzügyi és költségvetési tapasztalatokat gyűjtsenek Magyarországon.

A tárgyalások célja, a tapasztalatcserén túlmenően, hogy Magyarország EU csatlakozását követően áttekintsék a gazdasági kapcsolatok helyzetét, és az együttműködés soron lévő feladatait. A két ország közötti külkereskedelmi forgalom évente dinamikusan bővül, ugyanakkor állandósult a vietnámi kereskedelmi aktívum, melynek mérséklését a magyar export bővítésével és diverzifikálásával kell megoldani.

Magyarország, donortevékenysége keretében, a Nemzetközi Fejlesztési Együttműködésben (ODA) Vietnámnak kiemelt stratégiai partnerország státuszt biztosított, mely lehetőséget teremt a fejlesztési projektek megvalósításához. Ezen belül fontos együttműködési téma a magyar gazdaságirányítási tapasztalatok átadása, illetve pénzügyi, privatizációs, energetikai és KKV-s szakemberek felkészítése. A magyar-vietnámi gazdasági együttműködés új eleme a szoftverfejlesztésben és a vietnámi népesedési- és családtervezési programok kidolgozásában, illetve helyi szakemberek felkészítésében és menedzselésében való magyar részvétel.

A magyar-vietnámi gazdasági kapcsolatokról
A 90-es évektől új alapokra épülő magyar-vietnámi kapcsolatok fejlődése egyértelműen pozitív. A két ország közötti külkereskedelmi forgalom, mely 2003-ban 65,6 millió USD-t tett ki, a 90-es évek elején bekövetkezett visszaesést követően folyamatosan bővül, és dinamikusan fejlődik. Mindkét ország érdekelt és kész az együttműködés további bővítésére, amelynek új lökést adhat Magyarország EU tagsága. A magyar kivitel tavaly 19 millió USD-t ért el, mely főként feldolgozott ipari termékekből állt (gyógyszer, vitaminok, orvosi műszerek, növényvédő szerek, műanyagok, mezőgazdasági gépek, gépi berendezések), az import pedig 46,7 millió USD-t tett ki, melynek zömét kávé, tea, fűszer, könnyűipari termékek, főként cipők, továbbá elektromos és acélipari fogyasztási cikkek tették ki.

1995. júniusától felújította tevékenységét a kormányközi Gazdasági, Kereskedelmi és Műszaki-Tudományos Együttműködési Bizottság, melynek legutóbbi ülését 2004. áprilisában tartották Hanoiban. Közel tíz éves működést követően az együttműködés e szervezeti keretének felszámolását ez utóbbi ülésszakon deklarálta a két fél.

Magyarország EU tagságából eredő kötelezettségeivel összhangban lévő új Magyar-Vietnámi Gazdasági Együttműködési Megállapodást az ez év májusi vietnámi államelnöki látogatás idején írták alá. A bilaterális gazdasági együttműködés mellett harmadik partner bevonásával is eredményes kooperációs projektek valósulnak meg. A 2003-ban induló nemzetközi fejlesztési együttműködési tevékenységünkben Vietnám kiemelt reláció, „stratégiai partnerország”. 2004-ben mintegy 500.000 USD-s keret áll rendelkezésre vietnámi projektek finanszírozására.

Az együttműködés jelenleg körvonalazható magyar szempontból legperspektivikusabb és legelőnyösebb ágazatai az energetika, a gyógyszer- és orvosi műszeripar, valamint a mezőgazdaság. Vietnám dinamikus fejlődésével, a belső fogyasztás növekedésével más kooperációk kialakulása is napirendre került, többek között az informatika, a kis- és középvállalati együttműködés, és a tömegközlekedés.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp