Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új Intel Itanium 2 processzorok

Laptop

Új Intel Itanium 2 processzorok

Az Intel kibővítette Intel Itanium 2 processzor termékcsaládját, új multi-, duál- és alacsony feszültségű processzoraival.

Ezen új processzorok egy újabb lépést jelentenek afelé, hogy az iparági-szabványos számítástechnikai platformok által nagyobb részesedést nyerjenek a 20 milliárd dolláros RISC piacon. Jelenleg több mint 70 OEM szállít Itanium-alapú rendszereket. A platform öt különböző vezető operációs rendszert, illetve egy sor szoftveralkalmazást támogat, melynek segítségével az informatikai menedzserek számára megnövekszik az Itanium-alapú rendszerek által biztosított választási lehetőségek száma, illetve a rugalmasság. Az Itanium 2 platform előnyöket biztosít a tranzakciók végrehajtásához, az adattároláshoz, business intelligence megoldásokhoz, vállalati erőforrás-tervezéshez, és nagyteljesítményű számítástechnikához.

A platform kiegészíti az Intel Extended Memory 42 technológiát támogató (Intel EM64T) Intel Xeon processzorokat, melyeket elsősorban általános használatra szántak a vállalati alkalmazásokhoz, többek között a webes, file, nyomtatási és levelezési szerveralkalmazásokhoz, így az IT-menedzserek végponttól-végpontig terjedő 64-bit-es számítástechnikai megoldásokhoz juthatnak.

Jelenleg az új processzorokat már az üzletileg fontos alkalmazásoknál telepítik. Az új sebességi rekord beállításával az Itanium 2 processzorok a NASA-nál működő, a világ leggyorsabb szuperkomputerét támogatják, ahol is az SGI Altix rendszerben 10.240 Itanium 2 processzoron fut a Linux operációs rendszer. Emellett az MGM Mirage, egy ismert és elismert hotel-, és ˝játékvállalat˝, olyan Unisys rendszert telepített, amely 16 Itanium 2 processzort tartalmaz, és amely az adattároláshoz Microsoft Windows Server 2003 és Microsoft SQL Server 2000-t használ.

A The Bank of New York négyutas HP Integrity-alapú, Microsoft Windows Server 2003-at futtató Itanium 2 processzoros szervert telepített globális fejlesztéseik részeként, melynek segítségével lehetővé válik számukra a folyamatos üzleti növekedés, illetve az egyre több összetett tranzakciók kezelése. ˝Fontos akadályt hárítottunk el üzleti növekedésünk útjából, és 100 százalékos hardver-megtérülési (ROI) arányt értünk el három hónap alatt azzal, hogy az Itanium 2 processzor-alapú, Windows-t futtató HP Integrity szerverekre telepítettük eladási rendszerünket˝ – mondta Joseph Weisbord, a G-Trade Services (a The Bank of New York bróker-kereskedő leányvállalatának) vezető technológusa. ˝A HP Integrity szerverek lényeges ár-teljesítmény előnyöket biztosítanak a szabadalmazott RISC megoldásokhoz viszonyítva, illetve szilárd alapot biztosítanak az üzletileg fontos alkalmazások számára˝.

Az Intel hat újabb processzorral bővíti Itanium 2 termékcsaládját, amely hozzávetőlegesen 15 százalékos teljesítménynövelést tesz lehetővé az adatbázis-tranzakciók végrehajtásához, illetve 35 százalékos általános egész- és lebegőpontos műveleti sebességet biztosít. Az új processzor Itanium 2 MP processzort foglal magában, mely 1,6 GHz-en működik, 9 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, 400 MHz-es FSB-vel rendelkezik az olyan üzletileg fontos alkalmazásokhoz, mint az adatbáziskezelés, vagy az ERP rendszerek. Emellett szintén elérhetőek az Itanium 2 MP processzorok, 1,6 GHz-en, 6 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, valamint 1,5 GHz-es Itanium 2 processzorok, 4 MB-os harmadszintű gyorsítótárral. Az új processzorokra épülő HP Integrity Superdome várhatóan elsőként éri majd el a 100.000-es eladási és disztribúciós felhasználói számot, az SAP SD 3-alapú benchmark (SAP SD 3-tier benchmark) alapján.

Az 1,6 GHz-es Itanium 2 DP processzor, 3 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, 400 és 533 MHz-es FSB-vel, kiváló ár-teljesítmény arányt nyújt a nagyteljesítményű számítástechnikai fürtök és kapcsoló vállalati rendszerek számára. Az új processzorok emellett kiváló lebegőpontos teljesítményt is nyújtanak, amely következtében 40 százalékkal nagyobb gigaflopponkénti (másodpercenkénti milliárd számítás) árat biztosítanak, amely a számítás-igényes munkák esetében fontos ár-teljesítmény mérőarány, elsősorban RISC-alapú rendszereknél. Az 1,3 GHz-es Itanium 2 LV processzor, 3 MB-os harmadszintű gyorsítótárral, 62 Wattos fogyasztással ár-, illetve energia-optimalizált az alacsonyabb költségvetésű rendszerek számára, vagy például a pengeszerverek számára. Az Intel emellett olyan új processzorokra-épülő Itanium-alapú szerverplatformokat is kínál, melyek elsősorban a rendszerépítőket és termékintegrátorokat célozzák meg.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés