Connect with us

technokrata

Pécs: rendőrségi razzia illegális DVD kereskedők ellen

Laptop

Pécs: rendőrségi razzia illegális DVD kereskedők ellen

A Pécsi Rendőrfőkapitányság munkatársai a tegnapi pécsi Nagyvásáron közös akciót tartottak, amelynek során 12 illegális DVD kereskedőt vontak eljárás alá. A pécsi Vásártéren és az ezt követő házkutatásokon körülbelül 700 darab CD-t illetve DVD-t, 5 illegálisan átalakított Playstation játékgépet és 5 számítógépet foglaltak le.

Az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) közhasznú alapítványként működő szervezet, legfontosabb célja, hogy védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait, és harcoljon a DVD, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen. Az ASVA felderítő és szakértői munkájával segíti az Országos Rendőrfőkapitányság munkatársait a szerzői jogsértéssel kapcsolatos esetek felkutatásában, ennek az együttműködésnek eredménye a sikeres pécsi akció is.

A Pécsi Rendőrkapitányság Gazdaságvédelmi Alosztálya rendszeresen ellenőrzéseket tart a pécsi Vásártér területén. A rendőrségi akciók célja, hogy visszaszorítsák és eljárás alá vonják az illegális termékekkel kereskedőket. A vasárnapi pécsi Nagyvásáron tartott razzia során, 12 illegális DVD kereskedő ellen indult büntetőeljárás. A pécsi Vásártéren és az ezt követő házkutatásokon körülbelül 700 darab – jellemzően illegálisan másolt filmeket tartalmazó – DVD-t és CD-t, 5 számítógépet és 5 illegálisan átalakított Playstation játékgépet foglaltak le. A rendőrség által lefoglalt, illegálisan másolt és terjesztett DVD-k mindegyike nagyon gyenge kép- és hangminőségű, mozivászonról rögzített filmeket is tartalmazott.

Az ASVA kutatórimának elnöke, Mihály György az esettel kapcsolatban kijelentette: ”A kiváló digitális hangjellemzőket és képminőségét csak a legális forrásból származó DVD-videók garantálják. Így nemcsak arról van szó, hogy ezek az illegális DVD-kereskedők Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogokat sértettek meg, hanem a rossz minőségű DVD-kel a vásárlókat is megkárosították.”

A tegnapi akción kívül a pécsi rendőrök eredményesen derítettek fel egy DVD-terjesztő hálózatot, akik Internet- és újsághirdetés alapján filmeket, zenéket, játékprogramokat és szoftvereket árusítottak illegálisan. Ezen ügyből kifolyólag az egyik budapesti terjesztőt egy hónapra, míg a komlói terjesztőt 3 hónapra helyezték előzetes letartóztatásba. Az ügyben a nyomozás még jelenleg folyamatban van, de eddig is több ezer CD illetve DVD került lefoglalásra, melyek szakértői vizsgálata jelenleg is folyik.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp