Connect with us

Alapjaiban reng meg a játékipar? 3D miatt beperelt játékkiadók

Laptop

Alapjaiban reng meg a játékipar? 3D miatt beperelt játékkiadók

Rengeteg játékot (és kiadót) érint az a per, melyet nemrég indított egy texasi vállalat.

A gömbfelületek tervezésével kapcsolatos eszközök és eljárások (˝Method and Apparatus for Spherical Planning˝) jogsértő alkalmazása miatt indított pert a Texas-i McKool Smith jogi cég tizenkét nagy játékkiadó ellen, s számos kisebb céget is hasonló lépésekkel fenyeget. Az első körben érintett vállalatok a következők: Electronic Arts, Take-Two Interactive, Ubisoft, Activision, Atari, THQ, Vivendi Universal Games, Sega, Square Enix, Tecmo, LucasArts, és Namco Hometek.

Azon a véleményen van az ügyvédi iroda, hogy a fent említett tizenkét játékkiadó megsérti a 4.734.690-es sorszámú szabadalmat, melyet eredetileg még 1988. márciusában jegyeztettek be. A szabadalom egy speciális eljárást ír le, melynek segítségével háromdimenziós képek jeleníthetők meg a monitoron. A pert kezdeményező McKool Smith szerint az ezekhez kapcsolódó szerzői jogi költségeket hosszú évek óta nem fizette meg egyik nagy kiadó sem, igaz, konkrét, a jogait sértő eseteket egyelőre nem közölt.

Az egyik nagy játékfejlesztő cégnél dolgozó, a nevét elhallgatni kívánó alkalmazott nyilatkozott a történtekről elsőként beszámoló GameDAILY BIZ hírportálnak: ˝Ez egy nagyon régi és nagyon alapvető szabadalom […], hihetetlen mértékben elterjedt a használata. Egyszerűen arról van szó, hogy a McKool Smith megpróbál pénzt csinálni ebből. Ez az eset a jogi rendszerrel való visszaélés egyik iskolapéldája.˝

Jelenleg még korai lenne bármilyen jóslásba is bocsátkozni arról, hogy a McKool Smith milyen sikereket fog elérni (ha elér egyáltalán valamit), de egy dolog biztos: nagyon komolyan veszik az ügyet. A tizenkét nagy kiadó jogi képviseletét alig pár cég látja el, s az egyikük egyik alkalmazottja szerint nem szabad félvállról venni a pert, mert még akár nyerhet is a McKool Smith. Annak ellenére, hogy első pillantásra nevetségesnek, morális szempontból pedig felháborítónak tűnik a jogi eljárás.

Hivatalosan egyelőre egyik oldal sem kívánt nyilatkozni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom