Connect with us

Hirdetés

technokrata

GKM: szellemi tulajdonvédelem, technológiai, piaci inkubáció erősítése a KKV-knál

Laptop

GKM: szellemi tulajdonvédelem, technológiai, piaci inkubáció erősítése a KKV-knál

Innováció: eredmények és új pályázat a KKV szektorban.

A hazai innovációs rendszer dinamizálásában a leghatékonyabb támogatási irányt a kis- és középvállalkozások, és közülük is különösen a technológia-intenzív, gyors növekedési potenciállal rendelkező cégek innovációs képességének az erősítése jelenti. Az eddigi és a jövőbeni intézkedésekkel ezért az innovatív KKV-k szellemi tulajdonvédelmének elősegítését, a tudásközvetítő spin-off szervezetek kialakulásának és tevékenységének ösztönzését, a technológiai, valamint piaci inkubáció erősödését és a KKV-k tőkefinanszírozásának javítását kívánja elérni a GKM, minthogy ezektől várható az érintett vállalkozói körre nézve a legnagyobb hatás.

Pályázatok, programok
A GKM az innovatív, technológia-intenzív KKV-k fejlesztését szolgáló intézkedései részeként egy évvel ezelőtt az úgynevezett „egyetemi programmal” fontos új lépést tett. Kidolgozását az a tény motiválta, hogy Magyarország versenyképességét az EU országok többségéhez hasonlóan hátrányosan érinti az úgynevezett „kutatási paradoxon”, vagyis az, hogy az alapkutatások színvonalától és eredményességétől lényegesen elmarad a kutatási eredmények gyakorlati hasznosulása, nem kis mértékben az ehhez szükséges intézményrendszer fejletlensége miatt. Ennek orvoslására készült a program, amely az egyetemekből kiváló, azok szellemi eredményeit hasznosító úgynevezett „spin-off” vállalkozások létrejöttét ösztönzi. A program első fázisában (2003. őszén) pályázatot hirdetett meg a tárca az egyetemi bázison létrehozandó innovációs, tudományos központok modelljeinek kidolgozására.

A program öt nyertes pályázója: A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem az Informatikai Tudományos és Innovációs Központ működési modelljének kidolgozásához kapott támogatás. Az Országos Gyógyintézeti Központ – a Raoul Wallenbergről elnevezendő Biotechnológiai Tudományos Központ modelljét dolgozta ki, a Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem a Környezetgazdálkodási Tudományos Központ modelljével, a Debreceni Egyetem – az Agrárgazdasági Tudományos Centrum modelljével, a miskolci székhelyű Comtrans Kft. pedig az Informatikai Központ modelljével nyert támogatást.

Az öt Tudományos Központ működésének eredményeként a tudásközpontokból a vállalkozói szférába irányuló tudásáramlás gyorsaságának, hatékonyságának javulása várható.

A program második lépcsőjét az „Innovációs és Tudományos Központok kialakítása, tevékenységi körük és szolgáltatásaik fejlesztése” című SMART-2004-6 pályázat jelenti, amelyet 2004 elején hirdette meg a GKM, és amelyre a már működő innovációs és tudományos központok jelentkezhettek. A pályázatra a Beruházás-ösztönzési Célelőirányzatból állt támogatási keretrendelkezésre; a tudásközpontok az infrastruktúrájuk fejlesztéséhez, az ehhez szükséges gép- és műszerberuházásokhoz pályázhattak támogatásra, ha vállalták, hogy a betelepülő, technológia-intenzív KKV-knak kedvező infrastrukturális és szolgáltatási feltételeket biztosítanak.

A pályázatra beérkezett anyagok minősítése és annak miniszteri jóváhagyása 2004. szeptember végén történt meg. Három pályázó nyert el támogatást:

  • Az Országos Gyógyintézeti Központ az általa a program előző fázisában megtervezett nemzetközi színvonalú, egyetemi bázisú, humán biotechnológiai innovációs központ kialakításához;
  • Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoportja a rendelkezésére álló műszerpark korszerűsítéséhez és egy szerkezetkutató központ létrehozásához;
  • az Informatikai és Technológiai Innovációs Park Rt. az infrastruktúrájának fejlesztéséhez, és az InfoPark Inkubátorház működtetésének beindításához.

Ezen pályázat eredményeként javul, bővül a nyertes tudományos központok által a KKV-k részére biztosított technológiai támogatás, az “inkubáció”, s ezáltal javul ezek versenyképessége.

A KKV-k piaci kockázatát enyhíti a GKM legújabb, a kis- és középvállalkozások találmányainak külföldi bejelentését támogató pályázata. A tudás-alapú árucikkekben az előállítóik innovációs fejlesztőmunkája folytán igen jelentős értéktöbblet rejlik. A gyártó vállalat azonban csak akkor képes realizálni ezt az értéktöbbletet, ha megszerezte az árucikk iparjogvédelmi oltalmát; ellenkező esetben a tőkeerős külföldi versenytársak lemásolják ezeket az árucikkeket, és maguk fölözik le annak piaci hasznát. Mivel a külföldi iparjogvédelmi oltalmak megszerzésével és fenntartásával járó költségek gyakran meghaladják a hazai kisvállalkozások teherviselő képességét, ez utóbbi forgatókönyv sajnos nem ritka. A GKM pályázata a külföldi szabadalom megszerzésének és fenntartásának költségeihez, valamint a szabadalmak piaci bevezetéséhez nyújt támogatást a KKV-k részére, amivel éppen ezen a kritikus ponton segíti át a vállalkozásokat, és lehetővé teszi, hogy a tudás-alapú árucikkeik révén javítsák versenyképességüket.

A GKM új pályázatának – mely, már megtalálható és a mellékletekkel együtt letölthető a www.gkm.hu címen – célja a hazai KKV-k kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének elősegítése, technológiai fejlesztéseik támogatása, versenyképességük növelése, export lehetőségeik bővítése.

Az új pályázat a következő eltérő fontos elemeket tartalmazza:

  • A pályázók köre kizárólag gazdasági társaságokra, szövetkezetekre és egyéni vállalkozókra korlátozódik;
  • A magyar találmányok külföldi iparjogvédelmi oltalmának megszerzése, fenntartása, megújítása mellett támogatás nyújtható prototípus elkészítéséhez, 0-széria előállításához, a találmánnyal kapcsolatos kísérletek költségeihez, piaci információk megszerzéséhez, a termék, illetve eljárás marketingjének költségeihez;
  • Az új jogcímekhez adott támogatás mértéke a hagyományos pályázat 90%-ához képest az elszámolható költségek 50%-a, együttesen 15 millió Ft lehet;
  • Kizárólag piaci információk megszerzéséhez, marketing tevékenységhez 3 millió Ft támogatás nyújtható.

A támogatás formája vissza nem térítendő támogatás, amely legfeljebb három évig vehető igénybe. A pályázat november 25-ig nyújtható be.

Támogatást olyan KKV kaphat, amely:

  • A külföldi bejelentéssel kapcsolatban a Magyar Szabadalmi Hivatalnál tett iparjogvédelmi oltalmi bejelentés elsőbbségét igényelte;
  • saját maga vagy más vállalkozással együttműködve kívánja a külföldi iparjogvédelmi oltalom tárgyát képező találmányt értékesíteni.

A találmányok bejelentése, kezelése speciális szabadalmi szakértői tevékenységet igényel. Ezért működteti a GKM a Pályázati Irodát, ahol a pályázatok benyújtása előtt szakemberek adnak tájékoztatást. (A Pályázati Iroda 1997 óta közreműködik a “Magyar találmányok külföldi bejelentése” célelőirányzat kezelésében a Magyar Szabadalmi Hivatallal kötött megállapodás alapján. Elérhetősége: 1054 Budapest, Zoltán utca 6. Telefon: 331-13-83)

A KKV-k iparjogvédelemmel kapcsolatos további problémája, hogy a kis cégek műszaki szakemberei nem rendelkeznek megfelelő iparjogvédelmi tájékozottsággal, s ezért ezek a vállalkozások költséges szolgáltatásokat kényszerülnek igénybe venni. A Magyar Szabadalmi Hivatal által kidolgozott és a GKM anyagi támogatásával hamarosan meginduló program a „Vállalkozási Iparjogvédelmi Versenyképességet Alapozó Cselekvési (VIVACE) program”, segítséget nyújt ennek a problémának a megoldásához. Az MSZH és a GKM között a közeljövőben megkötendő szerződés értelmében az MSZH regionális iparjogvédelmi információs hálózatot épít ki, amely tanácsadással és iparjogvédelmi képzési programok szervezésével áll majd a vállalkozások segítségére. Az iparjogvédelmi információs szolgáltatásnak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara – megyei jogú városokban – működő regionális irodái adnak majd otthont.

A KKV-k fejlődése szempontjából igen nagy a jelentősége a korszerű infokommunikációs eszközök használatának, s ezért fontos a „E-kereskedelem, mint a KKV fejlesztés eszköze” című 3,4 millió euróval gazdálkodó Phare projekt adta lehetőség is, amelyet 50-50%-ban az EU, illetve a GKM finanszíroz. A projekt még nem zárult le, de az annak részét képező portál a közelmúltban már megkezdte működését, ahol a kis- és középvállalkozások ingyenesen alakíthatják ki egyéni weboldalukat, termékkatalógusukat, illetve adott a lehetőség arra, hogy más kis- és középvállalkozásokkal együttműködve Közösségeket hozzanak létre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés