Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Matáv az újszülöttek szűrővizsgálatát támogatja

Laptop

A Matáv az újszülöttek szűrővizsgálatát támogatja

A Szívhang Gyermekalapítvány a Matávhoz fordult segítségért a vizsgálatokhoz szükséges tesztanyagok beszerzéséhez.

“A Matáv hozzáad” program 2 millió forintos támogatásban részesítette a Szívhang Gyermekalapítványt. Az adományból az Alapítvány a Budai Gyerekkórház által végzett anyagcsere szűrővizsgálatok modernizálását tette lehetővé. A kezeletlen veleszületett anyagcsere betegségek súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezetnek. Ezek megelőzésére a tömegszűrés során az újszülöttek kivizsgálását és kezelését azonnal megkezdik és egész életen át folytatják.

Az anyagcsere szűrővizsgálatok évtizedek óta alkalmazott módszerét gyorsabb és pontosabb technikával váltották fel a kezelés mielőbbi megkezdésének érdekében. Az új módszerre való átállás többletköltségekkel járt. A Szívhang Gyermekalapítvány a Matávhoz fordult segítségért a vizsgálatokhoz szükséges tesztanyagok beszerzéséhez. Az Alapítvány a gyermekegészségügyi intézmények támogatását tekinti fő feladatának. Célja a gyógyítás feltételeinek javítása, a nehéz helyzetben levő szociális intézmények, illetve magánszemélyek segítése.

„A Szívhang Gyermekalapítvány céljai megegyeznek a Matáv társadalmi szerepvállalás programjában megfogalmazott hosszú távú célkitűzésekkel. Számunkra is kiemelt fontosságú adományozási területnek számít a felnövekvő nemzedék, a gyermekek egészségügyi és szociális problémáinak kezelése. Ráadásul az újszülött tömegszűrés mindenkit érint Magyarországon, így valóban olyan területen tudtunk segítséget nyújtani, amely az egész társadalom érdekeit szolgálja.” – indokolta “A Matáv hozzáad” program Kuratóriumának döntését a program vezetője, Szabó Gyula.

Minden Magyarországon megszületett újszülöttől öt napos korban vért vesznek. A szűrés célja, hogy időben észleljék ezeket a betegségeket, melyek kezeletlenül súlyos, visszafordíthatatlan károsodásokhoz vezetnek (például szellemi visszamaradottság, mozgáskoordináció zavara, viselkedészavarok, vaksághoz vezető szemlencsehomály). A beteg újszülöttek kivizsgálását és kezelését azonnal megkezdik és egész életen át folytatják. Ez a feltétele annak, hogy ezekkel a krónikus problémákkal született gyermekek a felnőtt társadalom teljes értékű tagjai legyenek. „A tapasztalatok egyértelműen azt mutatják, hogy egy jól működő rendszer esetén a szűrés és prevenció olcsóbb, mint a betegek mindenkori kezelése. A szűrőrendszer létjogosultságához nem fér kétség; bebizonyította, hogy a kiszűrt gyermekek optimális kezelése valóban igen eredményes.” – mondta az adomány átvétele kapcsán a hazai szűrővizsgálatok mintegy felét végző Budai Gyerekkórház főigazgatója, dr. Blatniczky László.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés