Connect with us

technokrata

A jövő repülőtere

Laptop

A jövő repülőtere

Amikor tényleg élmény lesz az utazás: fejlett, dinamikus számítógépes rendszer jelzi előre a repülőterek várható utasforgalmát.

Az IBM Párizsban bejelentette PaxFlow Simulator nevű megoldását, amely több mint 90%-os pontossággal képes előre jelezni egy repülőtér várható utasforgalmát. A PaxFlow célja, hogy mérsékelje az utasok által jól ismert stresszhelyzeteket, melyeket olyan kellemetlenségek okoznak, mint a hosszú sorok a check-in pultnál, hogy kevés a poggyászkocsi, vagy hogy a hosszú repülés után még az útlevél-ellenőrzésre is sokáig kell várakozni a célállomáson. Az IBM által kifejlesztett PaxFlow az Amadeus rendszerből nyert általános helyfoglalási adatokat az IBM zürichi kutatólaboratóriumában kidolgozott algoritmusokkal feldolgozva lehetővé teszi, hogy a repülőterek már egyhetes időtávlatban előre tervezzék az érkező és induló utasok számát, a nap bármely időszakára vonatkozóan.

A reptéri menedzsment a légikikötő adott pontjain, adott időszakban várható utasok számának részletes elemzése alapján kellő időben fel tud készülni arra, hogy az egyes zónákban megfelelő számú személyzet végezze a kiszolgálást, tehát lerövidüljön a várakozási idő. Hasznos információval szolgál a rendszer a különböző repülőtéri szolgáltatások, például üzletek, éttermek számára is, mivel az így nyert adatok alapján kínálatukat mindenkor az aktuális desztinációkról érkezők igényeihez tudják igazítani.

A rendszer a járatok helyfoglalási adatait, az egyes repülőterek helyszínrajzát, valamint a repülőtéri szolgálatok személyzetének munkaidő-beosztását dolgozza fel, és mindezt összeveti azzal az információval, hogy hány ellenőrzési ponton illetve folyamaton kell minden egyes utasnak keresztül mennie. Az így feldolgozott adatok alapján profilokat készít, amelyek megmutatják a reptér várható utasterhelését és kiszámítja az annak kezeléséhez szükséges személyzet létszámát a különböző pontokon.

A dinamikus, rugalmas szimulációs modell az IBM széles körű, évtizedes tapasztalataira épül. Alapos tesztelés után már számos repülőtéren, pályaudvaron és témaparkban bizonyította alkalmasságát. Az információ biztonságos Internet-kapcsolaton keresztül jut el a reptér vezetőihez. A jelentéseket a rendszer automatikusan generálja és naponta frissíti. A szimulációk eredményéről a szokásos formájú riportok készülnek, melyek grafikonokkal ábrázolják a várható utasszámot és annak eloszlását a repülőtéren. Az egyes utasok személyes adatai és a jegyvásárlásra vonatkozó információk azonban továbbra is bizalmasak. A mindenkori igények függvényében számos különböző profil hozható létre, a fedélzeti ellátástól az útlevélkezelésig. A rendszerbe betáplálhatók a múltbeli időjárási adatok is, így az a havazás vagy vihar miatt bekövetkező esetleges késések előzetes kiszámítására is felhasználható.

A PaxFlow az IBM és az Amadeus közelmúltban bejelentett stratégiai együttműködéséből származó új, közösen megalkotott termék, amely az informatikai infrastruktúrájukat és üzleti folyamataikat korszerűsíteni kívánó légitársaságok, repülőterek és közlekedési vállalatok igényeihez alkalmazkodva készült.

Tovább
Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák