Connect with us

Hirdetés

technokrata

Szövetségi nyomozókat küld az Amerikai Egyesült Államok Budapestre

Laptop

Szövetségi nyomozókat küld az Amerikai Egyesült Államok Budapestre

Feladatuk lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

Az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a hamisítás és egyéb szerzői jogokat sértő visszaélések ellen. Ennek keretében azt tervezi, hogy szövetségi nyomozókat helyeznek az Egyesült Államok budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Feladatuk lesz, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és hatékonyabbá tegyék a szerzői jogvédelem alá eső termékek védelmét.

Az Egyesült Államok kormánya tovább erősíti a harcot a szellemi tulajdonjogot sértő lopások és visszaélések ellen. John Ashcroftnak, az USA igazságügyi miniszterének a vezetésével megerősítik az Igazságügyi Minisztérium és az FBI szervezeteit, amelyek feladata lesz a filmkalózok, illegális file-cserélők elleni küzdelem és a szellemi tulajdon védelme. Ezen intézkedések konkrét lépéseket tartalmaznak, melyek fokozzák a bűnözés elleni harcot. A jelenleg 13 amerikai városban működő CHIP (Computer Hacking and Intellectual Property unit- Számítógépes Hacker és Szellemi Tulajdont Védelmező) egység mellett további öt városban hoznak létre szerzői jogsértések ellen fellépő csoportokat. Az Igazságügyi Minisztérium felszólította az FBI-t, hogy a szellemi tulajdon védelmezésével kapcsolatos nyomozásokra nevezzen ki több különleges ügynököt és bűnügyi hírügynökség segítségével nemzetközi és országos kampányt indítson a szerzői alkotásokra specializálódott bűnszövetkezetek ellen.

A kiterjedt kampány fokozott figyelmet fordít az összes szerzői és szellemi tulajdon jogokkal védett és hamisítás útján nagy haszonnal terjeszthető termékre, a vényköteles gyógyszerektől kezdve az autóalkatrészeken át egészen a DVD-kig. A nemzetközi bűnüldözés hatékonyságának növelése érdekében javaslatot tettek, hogy szövetségi nyomozókat küldjenek az USA budapesti és Hong-Kong-i nagykövetségére. Az ő feladatuk, hogy szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki a helyi nyomozókkal és elősegítik a gyorsabb vádemelést. Az USA Igazságügyi Minisztériuma tervezi továbbá, hogy változtatnak a kiadatási megállapodásokon, ezzel is megkönnyítve a szerzői jogtulajdonosoknak polgári jogi követeléseik érvényesítését.

Az Amerikai Egyesült Államok gazdaságát évente 250 milliárd US dollár veszteség éri a szerzői jogok, védjegyek és szabadalmak megsértése miatt. A szerzői joggal védett termékek előállításával foglalkozó vállalatok az USA munkaerejének körülbelül 4 százalékát alkalmazzák. 2002-es adatok szerint a szerzői jogok által védett termékek értéke a GDP-ben 626,6 milliárd dollárra tehető, amely az amerikai gazdaság körülbelül 6%-át jelenti.

Magyarországon az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) feladata, hogy a törvényi előírások mellett védje az audiovizuális termékek (filmek) szerzői jogait és harcoljon a DVD-k, videó CD-k, egyéb hordozók, valamint interaktív játékok hamisítása, illegális internetes letöltése és terjesztése ellen, továbbá szakértőként együttműködik a rendőrséggel az ilyen esetek felderítésében.

Mihály György, az ASVA kutatórimának elnöke, az USA-beli intézkedések kapcsán elmondta „Üdvözöljük az USA döntését, mely szerint hazánkban szeretnék telepíteni a szerzői jogokkal foglalkozó szövetségi nyomozót. Úgy gondoljuk, hogy nem szabad lebecsülni a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek veszélyeit, hiszen ezek szorosan összefüggésben állnak az alvilág szervezeteivel, a háttérben gyakran fedezhető fel prostitúció, kábítószer-kereskedelem. Világszerte egyre több illegális pénzforrás szűnik meg a szervezett bűnözés és a terrorizmus számára, ezért a szerzői jogsértéssel kapcsolatos bűnügyek, így például a DVD-kalózkodás, fontos bevételi forrást jelent az alvilág számára.”

„Magyarországon is erélyesebb fellépésre számíthatnak azok, akik audiovizuális kalózkodást követnek el. A Büntető Törvénykönyvbe ütköző, szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése esetén az elkövető a legsúlyosabb esetben akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel, enyhébb esetben pedig akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy komolyabb pénzbüntetéssel büntethető. Hasonló esetben Magyarországon akár ilyen büntetés is kiszabható.” – tette hozzá a jogvédő szervezet kuratóriumának elnöke.

Tovább
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek


Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés