Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sun: segítség GRID-kutatásokhoz a NIIFI-nek

Laptop

Sun: segítség GRID-kutatásokhoz a NIIFI-nek

A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda a Sun révén nemzetközi GRID-kutatási projektekbe kapcsolódhat be.

A Sun Microsystems a 2004. júniusában megtartott HPTC (High Performance Technical Computing) konferencián „HPTC&GRID Center of Excellence” néven együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Irodával (NIIFI). Az együttműködés keretein belül a NIIFI – egyedüli magyarországi szervezetként – bekapcsolódhat a Sun által vezetett és más nemzetközi GRID kutatási projektekbe, amely jelentős hozzáadott értéket képviselő tevékenységek magyar meghonosítására teremt majd lehetőséget. Az együttműködés megkötését a felek az Informatikai és Hírközlési Minisztérium, a Magyar Tudományos Akadémia és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal magas rangú képviselőivel közösen 2004. október 13-án egy fogadás keretében ünnepelték meg.

Az igen nagy számítási teljesítményű rendszerek (High Performance Technical Computing) kiépítése egyre gyakrabban valósul meg GRID-es alapokon. A Sun „HPTC&GRID Center of Excellence” hálózatához a világ vezető felsőoktatási intézményei, kutatóintézetei és nonprofit szervezetei csatlakoztak, hogy közös erővel és a Sun szakmai támogatásával GRID témájú projekteken a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak. A NIIFI számára a „HPTC&GRID Center of Excellence” hálózatának tagjaként a jövőben olyan fórumok és együttműködési lehetőségek nyílnak meg, amelyek nagyban segíthetik a témában folyó hazai kutatásokat, és az intézmény munkatársai nemzetközi projektekbe is bekapcsolódhatnak.

A GRID-es architektúra segítségével a NIIFI az igen széles körben elosztott számítási erőforrásokat lesz képes kihasználni, és a hazai tudományos, kutatói és oktatási szféra szolgálatába állítani. A hatékonyság növelése érdekében a magyar akadémiai, kutatói és oktatási szféra hosszabb távon a Sun szoftvermegoldásait kívánja igénybe venni a „GRID Engine” létrehozása, a dinamikus felhasználó-azonosítása, a GRID fürtözési eljárások és egyéb, a GRID hálózat eredményes működtetése érdekében. A NIIFI által igénybe venni kívánt szoftver és GRID-es rendszerek elsődleges platformjai a Solaris és a Linux.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés