Connect with us

A vezetékes telefonra továbbra is szükség lesz

Laptop

A vezetékes telefonra továbbra is szükség lesz

A hosszabb beszélgetéseket sokan szívesebben bonyolítják vonalas telefonon, és a vezetékes szám bizalomkeltőbb. Ugyanakkor az idei adatok szerint már valamivel magasabb a kizárólag mobiltelefonnal rendelkező háztartások száma, mint azoké, ahol csak vezetékes telefont használnak – olvasható a Bellresearch által éves rendszerességgel elkészített Magyar Infokommunikációs Jelentésben.

A jelentés 2004-es kiadásának friss eredményei szerint Magyarországon a válaszadók 60 százaléka szerint a vezetékes telefon ideje még korántsem járt le. Erre a technológiára – a mobiltelefonok egyre erősebb térnyerése mellett is – még sokáig igény lesz, a lakosság több mint fele úgy véli, hogy a mobil sohasem lesz képes teljes mértékben kiszorítani a hagyományos vezetékes távközlést.

A telefóniáról alkotott vélemények szorosan összefüggenek az életkorral. A vezetékes telefon-használat megítélése a közép- és időskorúak körében pozitívabb, s ha a mobiltelefonnal együtt felnövekvő generáció hozzáállása a kor előrehaladtával jelentősen nem változik, hosszabb távon ez is nagyban hozzájárul a vezetékes telefon-használat háttérbe szorulásához. Ezt támasztja alá az is, hogy a kizárólag mobiltelefont használó háztartások száma [mintegy 920 ezer] már meghaladja a csak vezetékes telefonnal rendelkező háztartásokét [körülbelül 740 ezer]. Vonalas előfizetéssel a magyar háztartások 67 százaléka, legalább egy mobiltelefonnal pedig 72 százaléka rendelkezik.

Az átfogó kutatás során a BellResearch felmérte a vezetékes telefonnal kapcsolatos használói attitűdöket is, a válaszadók ötfokú skálán [1: egyáltalán nem ért egyet; 5: teljes mértékben egyetért] értékelték az állításokat.

A meginterjúvolt, 15 év feletti válaszadók leginkább – bár közel sem teljes mértékben – azzal értettek egyet, hogy „vezetékes telefonra mindig szükség lesz”, erre az ötfokú skálán 3,8-es átlagértéket adtak. A többség véleménye szerint „a hosszabb beszélgetésekhez a vezetékes telefon kényelmesebb” [3,6], illetve „bizalomkeltőbb a vezetékes szám” [3,5], míg „a jövőben a mobil olcsóbb lesz” állítás kicsivel alacsonyabb, de még mindig pozitív, 3,4-es pontszámot kapott. Az „a vezetékes szolgáltatók monopolhelyzete rossz” [3,2] és az „anyagilag a kártyás mobil is jobb” [3,1] állítással közepes mértékben értettek egyet a válaszadók, a többség véleménye szerint azonban nem igaz, hogy a „vezetékes telefon ideje lejárt”, erre utal a 2,5-es átlag.

A kutatás eredményei számszerűsítve mutatják be, hogy a vezetékes telefon egyik fő előnyének a 15 évesnél idősebb lakosság a folyamatos és biztonságos elérhetőséget, kapcsolatot tekinti – ez különösen az idősebbek számára lényeges. Fontos szempont a könnyű kezelhetőség is, hiszen a modern technikával nehezebben megbarátkozó felhasználók számára egyszerűbb a megszokott vezetékes készülék használata. Szintén nem elhanyagolható a vonalas telefonnal kapcsolatban a megszokás ereje sem: a vezetékes telefonszámot sokan ismerik a rokonok, ismerősök közül, ezért nehéz tőle megválni. Többen kiemelik, hogy a hosszabb beszélgetéseknél kényelmesebb a vezetékes használta, s a mobiltelefonnál a legtöbb esetben még mindig olcsóbb. A fiatalok szemszögéből leginkább az internetezés miatt szükséges a vezetékes vonal, a felnőtt korosztályból pedig sokan úgy gondolják, hogy bizalomkeltő, ha valaki vezetékes számmal is rendelkezik, ez például hitelügyintézésnél is előnyt jelenthet.

A vezetékes telefon-használattal és -infrastruktúrával kapcsolatos részletes elemzések a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2004-es kiadásának a témával foglalkozó moduljában olvashatóak.

Az eredmények forrása
A sajtóanyagban közölt eredmények a Magyar Infokommunikációs Jelentés 2004-es kiadásából származnak. Az egyéni lakossági kutatás keretében összesen 1 587 fővel készült interjú a 15 éves vagy idősebb hazai lakosok körében, 2004. májusában. A minta maximális hibája ±3,1% [95%-os megbízhatósági szinten], az eredmények reprezentatívnak tekinthetőek régió, településtípus, korcsoport, iskolai végzettség, nem gazdasági aktivitás és családi állapot szerint.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom