Connect with us

IT-eszközök a háztartásokban

Laptop

IT-eszközök a háztartásokban

Az otthoni PC-k kétharmadához kapcsolódik nyomtató, a digitális fényképezőgépek száma egy év alatt megduplázódott.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés lakossági kutatása során a BellResearch az alapvető számítógépes infrastruktúrán túlmenően részletesen feltérképezte a háztartások ellátottságát egyéb informatikai és szórakoztató elektronikai eszközökkel is, és vizsgálta ezen berendezések használati szokásait.

Nyomtatás az élen
Nyomtató a PC-vel rendelkező háztartások közel kétharmadában, kicsivel több mint 800 ezer otthonban található, így a kiemelten vizsgált perifériák (lapolvasó, USB pendrive, speciális játékvezérlők és videokártyák, faxok stb.) között ez az eszköz a leginkább elterjedt.

Az otthoni készülékek piacát a tintasugaras technológia uralja – a használatban lévő printerek 82 százaléka tartozik e körbe -, a lézernyomtatók egyelőre kevéssé népszerűek (10 százalék), emellett 5 százalékra tehető a mára már elavultnak számító mátrixnyomtatók aránya. A készülékek több mint kétharmada színes, a csak fekete-fehér nyomatokat produkáló eszközök aránya 30 százalékra tehető.

A dokumentumok és képek otthoni kinyomtatása a PC-vel nem rendelkezők számára is vonzó lehetőség. A vizsgálat idején a PC-beszerzés iránt érdeklődő, illetve azt tervező háztartások több mint fele – biztosan vagy valószínűleg – nyomatót is venne abban az esetben, ha számítógépet vásárolna.

Lapolvasó berendezés (szkenner) nagyjából minden hatodik-hetedik otthoni PC-hez kapcsolódik. Kevésbé elterjedt a webmikrofon (11 százalék), és ennél is ritkának számít a webkamera, ami a számítógéppel rendelkező háztartások körülbelül 6 százalékánál található meg.

Otthoni fotólabor
Hagyományos – filmes – fényképezőgéppel a magyar háztartások 61 százaléka rendelkezik, míg a digitális fényképezők elterjedtsége 12 százalékra tehető – ami a múlt év hasonló, első félév végi időszakához viszonyítva az állomány megduplázódását jelenti. A 2003. január és 2004. május között vásárolt eszközök nagyjából egyötödét (22 százalék) a Sulinet Expressz program keretén belül szerezték be a háztartások.

A BellResearch elemzői a Jelentésben vizsgálták a hagyományos és a digitális képalkotás konvergenciáját, illetve a technológiák közötti átjárást is. Papírképeit az analóg fényképezőgéppel rendelkező háztartásoknak körülbelül egytizede szokta digitalizálni, s ez az átlagosnál gyakrabban fordul elő a fővárosi, a legfelső fogyasztási körbe tartozó, Internet-kapcsolattal rendelkező háztartásokban, ahol a családi döntéshozó érettségivel vagy diplomával rendelkezik. A képek digitalizálása nagyjából azonos arányban történik saját eszközzel, illetve valamely szolgáltatást igénybe véve.

A digitális fényképezőgéppel rendelkező háztartások közel fele (46 százaléka) készít papírnyomatot a rögzített állományokról, nagyobb részben fotónyomtatási szolgáltatást igénybevételével.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom