Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jól vizsgáztak az eMagyarország pontok

Laptop

Jól vizsgáztak az eMagyarország pontok

Csaknem 20.000 kistermelő jutott 3,5 milliárd forintnyi banki előleghez az eMagyarország pontok közreműködésével.

A Magyar Agrárkamara az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatásával olyan eMagyarország pontokat, azaz közösségi Internet-hozzáférési helyeket működtet, ahol a tanácsadók nem csupán az internetezés kezdő lépéseiben segítetik a gazdákat, hanem többek között a támogatási igénylőlapok kitöltésében is, így küszöbölve ki a nyomtatványok kitöltésének esetleges formai, illetve tartalmi hibáit – tájékoztatta 2004. október 11-én, hétfőn Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter, Csikai Miklós, a Magyar Agrárkamara elnöke, valamint Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkára közös sajtótájékoztatójukon a sajtó képviselőit.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Magyar Agrárkamara együttműködésnek köszönhetően az országban csak a Magyar Agrárkamara által működtetett eMagyarország pontokon érhető el olyan e-szolgáltatás, amellyel elvégezhető a támogatási igénylőlapok rögzítése és elektronikus továbbítása az MVH felé.

Uniós csatlakozásunkat követően a mezőgazdasági termelők az agrártámogatások kétharmadát egyszerűsített, területalapú támogatás címén igényelhetik. A támogatás igénybevételének feltétele a regisztráció és a terület azonosítása.

A termelők területalapú támogatásának igényléséhez 2004. évben egy teljesen új rendszer, az úgynevezett egyedi blokktérképek és termelői regisztráció rendszere került bevezetésre. Az egyedi blokktérképeket és a regisztrációs számot azonban minden gazdálkodónak egyedileg kellett igényelnie a támogatási nyomtatványok benyújtása előtt. Mindez a gyakorlatban azt jelentette, hogy rendkívül rövid idő alatt az ország valamennyi termelőjének regisztrációját és blokkazonosítását kellett elvégezni. Ez pusztán hagyományos eszközökkel megoldhatatlan feladat lett volna.

A kamarai eMagyarország pontokon elérhető online elektronikus blokktérkép-keresővel és nyomtatványkitöltő alkalmazással 40.000 gazdálkodó választotta ki és igényelte meg a szükséges blokktérképeket. Ezeket az igényeket a rendszer tárolta és továbbította, majd ezek alapján kerültek kiküldésre a támogatási igénylőlapok és blokktérképek.

A „gazdaspecifikus” eMagyarország pontokon kamarai tanácsadók nyújtottak segítséget az előrehozott, (a rendszerben résztvevő) bankoktól igényelhető közvetlen támogatások előlegeinek igénylésében a gazdálkodóknak. A gazdák egy a kamara eMagyarország pontjain elérhető „Faktor”-szoftver használatával töltötték ki a faktorszerződéseket és a rendelet mellékletét, az APEH 0411-es támogatást igénylő nyomtatványt.

A kamarai eMagyarország pontok csaknem 20.000 kistermelő 3,5 milliárd forint banki előlegének faktorálásában működtek közre.

A Magyar Agrárkamara által működtetett eMagyarország pontokon a gazdák folyamatosan hozzáférhetnek a támogatásokhoz kapcsolódó nyilvános adatokhoz, a kamarai belső hálózaton publikált tudásbázishoz és elektronikus anyagokhoz, többek között az Európai Unió jogszabályának magyar nyelvű szövegéhez, illetve az elektronikusan letölthető dokumentumokhoz. Az ügyintézéshez szükséges, elektronikusan hozzáférhető részletes információknak és nyomtatványoknak köszönhetően a bonyolítás, az ország legeldugottabb szegletében sem probléma többé.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés