Connect with us

München: mit nekünk szabadalmak, Linuxra váltunk!

Laptop

München: mit nekünk szabadalmak, Linuxra váltunk!

A szoftverszabadalmi vita eredményét meg sem várva München városa úgy döntött, szabad utat ad a nyíltforrású operációs rendszernek.

Még tavaly májusban döntött úgy München városi tanácsa, hogy a Linux szabad operációs rendszert fogja a közigazgatáson belül használni. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot terveztek átállítani Linuxra (pedig Steve Ballmer korábban keményen lobbizott a várható döntés ellen, még jelentős árkedvezményt is beígért). A projekt célja, hogy a közigazgatás alacsony költségvetése mellett befektetési biztonságot, rugalmasságot és nyíltságot nyújtson, a mai szűk költségvetési keretek között is.

Több mint egy évvel a bejelentés után München készen áll a váltásra. Még szerdán hozták meg a döntést, finoman szólva is figyelmen kívül hagyva a szoftverszabadalmak legalizációjáról szóló EU-s tárgyalássorozat várható eredményét (amely egyébként még mindig nem született meg). Ez a bátorság egyébként a Németországon kívüli, hasonló váltáson gondolkodó városok (az osztrák Bécs vagy a norvég Bergen) vezetésére is hatással lehet.

Hasonló, csak ellentétes irányú fordulat következett be idén az Európában az egész folyamatot elindító Finnországban. Három éve Turku városának vezetése a Microsoft akkor újnak számító licencelési feltételei miatt kezdte meg a szoftverköltségek vizsgálatát, majd úgy döntött, hogy a következő pár évben fokozatosan átállnak Linux operációs rendszerre az önkormányzat tulajdonában lévő 5 ezer számítógépen. Finnország második legnagyobb városa aztán majdnem egy hónapja még is úgy döntött, hogy altatja a Windows-ról Linuxra való váltás tervét. Ennek okaként egyetlen érvet jelöltek meg: a felhasználók ellenkezését hozták fel indokként.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

mobilfoto_kiallitas_budapest_19

Esemény

Mobilfotó-kiállítás perui portrékból

2019. augusztus 19. hétfő
casio Gravitiymaster

Kütyük

A 72 grammos Gravitymaster

2019. augusztus 19. hétfő
Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat

Dotkom

YouTube előfizetés

Digitális oktatás

YouTube Music előfizetés diákkedvezménnyel

2019. augusztus 19. hétfő
maxresdefault-1

Dotkom

A Huawei bemutatta saját operációs rendszerét

2019. augusztus 11. vasárnap
maxresdefault

Dotkom

A Vodafone beindította a jövő szenzorhálózatát

2019. augusztus 7. szerda
psd2 blockbenpay
adesso magyar iroda

Dotkom

Képviseletet nyit az adesso Magyarországon

2019. augusztus 5. hétfő