Connect with us

technokrata

Megjelent az új Java

Laptop

Megjelent az új Java

A Sun Microsystems felfrissítette a Java-t a múlt hét végén.

A Sun bejelentette, hogy a programozók már hozzáférhetnek a régóta várt Java frissítéshez, mely magában foglal egy alap fejlesztői csomagot és az úgynevezett Java Runtime Enviromentet, azaz azt a környezetet, amire szükségük van a Java-s programoknak a futáshoz. A korábban Tiger kódnévvel illetett frissítés pontos elnevezése Java 2 Standard Edition 5.0 lett, melynek alkalmazásával termékenyebbé válhatnak a programozók, illetve az erre az alapra fejlesztett programok teljesítménye is előrelépést mutat a desktop PC-ken, állítja a Sun.

Maga a Java környezet tulajdonképpen a Sun Microsystems és a Microsoft közötti harc egyik eszköze, mely révén a Sun igyekszik platformfüggetlen felületet nyújtani a fejlesztőknek. A küzdelemben nem áll egyik fél sem győztesként a piacon, mivel a Java-t minden népszerűsége ellenére sokan háttérbe szorítják a többek által egyszerűbben használhatónak tartott .Net fejlesztőeszközök miatt.

Stephen O´Grady, a RedMonk piackutató cég egyik elemzője szerint a Tiger egy fontos lépés volt a Sun részéről a fejlesztők Java irányba való ˝terelését˝ tekintve. Az új Java ugyanis a korábbi változatok egyik legnagyobb gyengeségét, a teljesítménybeli elmaradást próbálja meg kiküszöbölni (például a Java alkalmazások felállási ideje 20 százalékkal csökkent). Persze a sikeres elterjedéshez az is kell, hogy a fejlesztőeszközökért felelős cégek kiadják a következő hónapokban az erre épülő termékeiket – ezzel azonban a Sun szerint nem lesz gond.

Miben más a J2SE 5.0 az elődjéhez képest? Például a leegyszerűsödött Java nyelvben, ami lehetővé teszi a programozóknak, hogy gyorsabban írják meg alkalmazásaikat. Említésre méltók még azok a beépített diagnosztikai eszközök, melyekkel az adminisztrátorok jobban menedzselhetik a Java-s alkalmazásokat. A már korábban említett teljesítményjavulás mellett a megbízhatóság szempontjából is tud újat felmutatni a környezet; már ami az új Java Virtual Machine-t illeti (ez egyébként Windows-okon, linuxokon, Solaris-on és az AMD 64 bites processzoraira kihegyezett operációs rendszereken is működik).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom