Connect with us

technokrata

Canon EOS-1Ds Mark II: 16,7 millió képpontos digitális tükörreflexes fényképezőgép

Laptop

Canon EOS-1Ds Mark II: 16,7 millió képpontos digitális tükörreflexes fényképezőgép

A Canon bejelentette fényképezőgépei legújabb zászlóshajóját: a 35 mm-es, teljes képkocka méretű felvételekre képes, 16,7 millió képpontos EOS-1Ds Mark II digitális tükörreflexes fényképezőgépet.

A fényképezőgép minden bizonnyal a hivatásos fényképészek és a professzionális stúdiómunkát végző fotósok tetszését is elnyeri.

A 36×24 mm-es, teljes képkocka méretű, 16,7 megapixeles CMOS képérzékelője révén az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép kiváló színreprodukcióval és dinamikus színtartomány alkalmazásával készíti a felvételeket. Elegendő felbontással rendelkezik olyan képfájlok létrehozásához, amelyek a vezető nemzetközi hírügynökségeknél ma már alapkövetelménynek számító 50 MB-os tömörítetlen TIFF képekké konvertálhatók 24 bites színmélységben.


A fényképezőgép a díjnyertes 11,1 megapixeles EOS-1Ds-t váltja. Mivel a Canon második generációs, DIGIC II jelű képfeldolgozó processzorával rendelkezik, így másodpercenként akár 4 felvétel feldolgozására is alkalmas, s ezzel a sebességgel egymás után akár 32 JPEG, illetve 11 RAW kép is rögzíthető. A – szintén most bejelentett – külön megvásárolható vezeték nélküli adapter nagy sebességű IEEE802.11b/g szabványú vezeték nélküli hálózati (LAN) kapcsolatot, illetve 100 megabit/mp vezetékes LAN támogatást biztosít.

A digitális technika természetes előnyei (pl. az azonnali ellenőrzés lehetősége, a filmelőhívás költségeinek megspórolása) mellett a sokoldalú EOS rendszer is elnyeri majd a stúdiófotósok tetszését. Ez az első alkalom, hogy a középformátumú fényképezőgépek képminősége a világ legnagyobb választékú – a 14 mm-estől az 1200 mm-esig terjedő – professzionális objektívcsaládjához való hozzáféréssel párosul.

A fényképezőgép fontosabb műszaki adatai:
-16,7 megapixeles, teljes képkocka méretű, 36×24 mm-es CMOS szenzor
-0,3 mp-es üzembeállási idő és 4 kép/mp-es exponálási sebesség
-ISO 100-1600 érzékenység (L:50 és H:3200 értékekig kiterjeszthető)
-Digital Photo Professional RAW-feldolgozó szoftver (1.5 verzió) sRGB, Adobe RGB és Wide gamut RGB színtér-támogatással, valamint különböző európai, észak-amerikai és japán szabványú CMYK színbontás szimulációjával
-Nagy sebességű FireWire és videó kimeneti interfész a teljes csatlakoztathatóságért
-Nagy teljesítményű SD és CF/CF-II kártya-foglalatok (a 2 GB-ot meghaladó kapacitást is támogatják)
-Teljes kompatibilitás az összes EF objektívvel és EX sorozatú vakuval
-2 colos LCD képernyő 230.000 képpontos felbontással, nagyított visszajátszással (1,5-10x)
-RAW és JPEG képek egyidejű rögzítése
-Az akkumulátor élettartama – kb. 1.200 felvétel (20 C fok), illetve 800 kép (0 C fok hőmérsékleten) – a CIPA tesztelési szabványai alapján.

Felülmúlhatatlan képminőség
A teljes képkocka méretű, 16,7 megapixeles felbontású képérzékelő beépített aluláteresztő szűrővel csökkenti a hamis színek és a moiré hatásait, amelynek eredménye az olyan finom, szabályos részletességű témák fotózásakor jelentkezik, mint amilyenek pl. a textíliák. A második generációs DIGIC II processzor teljesítménye 0,3 másodperces üzembeállási időt, gyors sorozatfelvételeket, valamint RAW és JPEG képek egyidejű rögzítését teszi lehetővé. A továbbfejlesztett képfeldolgozó algoritmusok révén most még jobb fehér-egyensúly, automatikus expozíció és általános képminőség érhető el. A fotósok a JPEG képekhez négyféle felbontás és 10-féle minőségi beállítás közül választhatnak. Az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép támogatja az sRGB és az Adobe RGB színtereket, a módosítható színtelítettséget és tónusfokozatokat, továbbá 5 előre beállított és két beállítható színmátrix-szal rendelkezik. A Digital Photo Professional szoftver használata esetén a RAW képfájlok feldolgozásához a Wide Gamut RGB színtér is felhasználható. A fehér-egyensúly értéke +/-9 fokozatban kétféle (kék/sárga, magenta/zöld) tartományban is kompenzálható, a fehér-egyensúly sorozat értéke pedig akár +/-3 Fé is lehet.

A tükörreflexes fényképezőgép rugalmassága a stúdióban
A Canon EOS rendszerére váltó fényképészek egy csapással több mint 60 EF optikához nyernek hozzáférést, amelyek között egyaránt vannak perspektíva-korrekciós, makró, szuper telefotó és képstabilizátoros objektívek is. Az EOS-1Ds Mark II az EX sorozatú vakuk teljes skálájával kompatibilis, beleértve a két makró vakut, illetve számos vezeték nélküli többvakus megoldást. Az egyes középformátumú gépeken lévő függőleges tájolású keresők használatához szokott fotósok kedvéért a fényképezőgép a külön megvásárolható C szögkeresővel is kiegészíthető.

Villámgyors vezeték nélküli képáttöltés
Ha a fotós a fényképezőgép IEEE1394/Firewire aljzatához egy külön megvásárolható vezeték nélküli LAN adaptert csatlakoztat, munkája teljesen zavartalanná válhat, mivel akár a nagy, teljes képkocka méretű RAW fájlok is automatikusan, másodpercek alatt töltődnek át a stúdió helyi hálózatába .
˝Egy londoni kiadó most már minden további nélkül magazinja címlapjára tervezhet egy másodpercekkel azelőtt Milánóban fotózott nyomdakész minőségű képet˝ – emelte ki Jensen. ˝Ha egyszer az azonnaliságnak ez a szintje is közhellyé válik, nehezen lehet majd elképzelni, hogy bárki is vállalná a filmkidolgozással járó kockázatokat és költségeket˝.
A vezeték nélküli LAN adapter támogatja mind az IEEE802.11b, mind pedig az IEEE802.11g vezeték nélküli hálózati szabványt, és egy 100 megabites vezetékes Ethernet csatlakozóval is rendelkezik a képek automatikus és azonnali áttöltése érdekében bármilyen, nagy kiterjedésű (WAN) vagy helyi (LAN) hálózatban. A vezeték nélküli adatátvitelhez a rendszer átfogó titkosítási és biztonsági funkciókat kínál.

A CMOS által nyújtott előny
Az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép CMOS képérzékelője – a más digitális gépekben használt szenzorokhoz képest – alacsonyabb zajszintet és elsőrangú dinamikus színtartományt kínál (azt a képességet, hogy rögzítse az árnyékos, középtónusú és világos részek közötti finom tonális átmeneteket). A Canon az egyetlen olyan fényképezőgép-gyártó, amely jelentős kutatási és fejlesztési múlttal rendelkezik a képszenzorok előállítása terén. Ennek köszönhetően a digitális tükörreflexes fényképezőgépekben fellelhető CMOS szenzortechnológia kulcsfontosságú mozzanat a cég versenyhelyzeti előnyének megtartásában. A CMOS képérzékelők olyan díjnyertes fényképezőgépek hosszú sorozatán formálódtak, mint az EOS-1Ds, az EOS-1D és az EOS 10D. A Canon szenzorfejlesztési erejét igazolja, hogy idén már a harmadik új CMOS érzékelőjének felhasználását kezdte meg. A Canon első üzleti szenzortechnológiája 1987-ben még az EOS automatikus élességállítási rendszerének képezte alapját, míg 2000-ben a CMOS első ízben képérzékelőként is megjelent az EOS D30 fényképezőgépben.

RAW képfeldolgozás
A veszteségmentes RAW képfájlok nagy sebességű feldolgozását a Digital Photo Professional feldolgozóprogram 1.5 verziója biztosítja. A képek feldolgozása a Digital Photo Professional-lal kb. 6-szor gyorsabb, mint az EOS-1Ds-hez mellékelt File Viewer Utility használata esetén volt. A programban valós időben jeleníthetők meg a képeken a módosítások hatásai, és számos RAW, TIFF, illetve JPEG képfeldolgozási funkció segíti pl. a fehér-egyensúly, a dinamikus tartomány, az expozíció kompenzáció és a színtónusok szerkesztését. A program támogatja az sRGB, Adobe RGB és Wide Gamut RGB színtereket, és a RAW képekből konvertált TIFF és JPEG képekhez automatikusan ICC (International Colour Consortium) profilt csatol. Ez lehetővé teszi a képek eredeti, valósághű színekben való megjelenítését az ICC profilokat támogató alkalmazásokban, pl. az Adobe PhotoShop-ban. A különböző paraméterek módosítását a képfeldolgozás során nem szükséges egyenként végrehajtani, ehelyett egy lépésben, ˝kötegelten˝ is el lehet végezni, ami nagy mértékben megnöveli a feldolgozási műveletek hatékonyságát. A Digital Photo Professional program új verziója most már szimulálni tudja a japán, európai és amerikai nyomtatóiparban alkalmazott CMYK színbontást is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák