Connect with us

Hirdetés

technokrata

Canon EOS-1Ds Mark II: 16,7 millió képpontos digitális tükörreflexes fényképezőgép

Laptop

Canon EOS-1Ds Mark II: 16,7 millió képpontos digitális tükörreflexes fényképezőgép

A Canon bejelentette fényképezőgépei legújabb zászlóshajóját: a 35 mm-es, teljes képkocka méretű felvételekre képes, 16,7 millió képpontos EOS-1Ds Mark II digitális tükörreflexes fényképezőgépet.

A fényképezőgép minden bizonnyal a hivatásos fényképészek és a professzionális stúdiómunkát végző fotósok tetszését is elnyeri.

A 36×24 mm-es, teljes képkocka méretű, 16,7 megapixeles CMOS képérzékelője révén az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép kiváló színreprodukcióval és dinamikus színtartomány alkalmazásával készíti a felvételeket. Elegendő felbontással rendelkezik olyan képfájlok létrehozásához, amelyek a vezető nemzetközi hírügynökségeknél ma már alapkövetelménynek számító 50 MB-os tömörítetlen TIFF képekké konvertálhatók 24 bites színmélységben.


A fényképezőgép a díjnyertes 11,1 megapixeles EOS-1Ds-t váltja. Mivel a Canon második generációs, DIGIC II jelű képfeldolgozó processzorával rendelkezik, így másodpercenként akár 4 felvétel feldolgozására is alkalmas, s ezzel a sebességgel egymás után akár 32 JPEG, illetve 11 RAW kép is rögzíthető. A – szintén most bejelentett – külön megvásárolható vezeték nélküli adapter nagy sebességű IEEE802.11b/g szabványú vezeték nélküli hálózati (LAN) kapcsolatot, illetve 100 megabit/mp vezetékes LAN támogatást biztosít.

A digitális technika természetes előnyei (pl. az azonnali ellenőrzés lehetősége, a filmelőhívás költségeinek megspórolása) mellett a sokoldalú EOS rendszer is elnyeri majd a stúdiófotósok tetszését. Ez az első alkalom, hogy a középformátumú fényképezőgépek képminősége a világ legnagyobb választékú – a 14 mm-estől az 1200 mm-esig terjedő – professzionális objektívcsaládjához való hozzáféréssel párosul.

A fényképezőgép fontosabb műszaki adatai:
-16,7 megapixeles, teljes képkocka méretű, 36×24 mm-es CMOS szenzor
-0,3 mp-es üzembeállási idő és 4 kép/mp-es exponálási sebesség
-ISO 100-1600 érzékenység (L:50 és H:3200 értékekig kiterjeszthető)
-Digital Photo Professional RAW-feldolgozó szoftver (1.5 verzió) sRGB, Adobe RGB és Wide gamut RGB színtér-támogatással, valamint különböző európai, észak-amerikai és japán szabványú CMYK színbontás szimulációjával
-Nagy sebességű FireWire és videó kimeneti interfész a teljes csatlakoztathatóságért
-Nagy teljesítményű SD és CF/CF-II kártya-foglalatok (a 2 GB-ot meghaladó kapacitást is támogatják)
-Teljes kompatibilitás az összes EF objektívvel és EX sorozatú vakuval
-2 colos LCD képernyő 230.000 képpontos felbontással, nagyított visszajátszással (1,5-10x)
-RAW és JPEG képek egyidejű rögzítése
-Az akkumulátor élettartama – kb. 1.200 felvétel (20 C fok), illetve 800 kép (0 C fok hőmérsékleten) – a CIPA tesztelési szabványai alapján.

Felülmúlhatatlan képminőség
A teljes képkocka méretű, 16,7 megapixeles felbontású képérzékelő beépített aluláteresztő szűrővel csökkenti a hamis színek és a moiré hatásait, amelynek eredménye az olyan finom, szabályos részletességű témák fotózásakor jelentkezik, mint amilyenek pl. a textíliák. A második generációs DIGIC II processzor teljesítménye 0,3 másodperces üzembeállási időt, gyors sorozatfelvételeket, valamint RAW és JPEG képek egyidejű rögzítését teszi lehetővé. A továbbfejlesztett képfeldolgozó algoritmusok révén most még jobb fehér-egyensúly, automatikus expozíció és általános képminőség érhető el. A fotósok a JPEG képekhez négyféle felbontás és 10-féle minőségi beállítás közül választhatnak. Az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép támogatja az sRGB és az Adobe RGB színtereket, a módosítható színtelítettséget és tónusfokozatokat, továbbá 5 előre beállított és két beállítható színmátrix-szal rendelkezik. A Digital Photo Professional szoftver használata esetén a RAW képfájlok feldolgozásához a Wide Gamut RGB színtér is felhasználható. A fehér-egyensúly értéke +/-9 fokozatban kétféle (kék/sárga, magenta/zöld) tartományban is kompenzálható, a fehér-egyensúly sorozat értéke pedig akár +/-3 Fé is lehet.

A tükörreflexes fényképezőgép rugalmassága a stúdióban
A Canon EOS rendszerére váltó fényképészek egy csapással több mint 60 EF optikához nyernek hozzáférést, amelyek között egyaránt vannak perspektíva-korrekciós, makró, szuper telefotó és képstabilizátoros objektívek is. Az EOS-1Ds Mark II az EX sorozatú vakuk teljes skálájával kompatibilis, beleértve a két makró vakut, illetve számos vezeték nélküli többvakus megoldást. Az egyes középformátumú gépeken lévő függőleges tájolású keresők használatához szokott fotósok kedvéért a fényképezőgép a külön megvásárolható C szögkeresővel is kiegészíthető.

Villámgyors vezeték nélküli képáttöltés
Ha a fotós a fényképezőgép IEEE1394/Firewire aljzatához egy külön megvásárolható vezeték nélküli LAN adaptert csatlakoztat, munkája teljesen zavartalanná válhat, mivel akár a nagy, teljes képkocka méretű RAW fájlok is automatikusan, másodpercek alatt töltődnek át a stúdió helyi hálózatába .
˝Egy londoni kiadó most már minden további nélkül magazinja címlapjára tervezhet egy másodpercekkel azelőtt Milánóban fotózott nyomdakész minőségű képet˝ – emelte ki Jensen. ˝Ha egyszer az azonnaliságnak ez a szintje is közhellyé válik, nehezen lehet majd elképzelni, hogy bárki is vállalná a filmkidolgozással járó kockázatokat és költségeket˝.
A vezeték nélküli LAN adapter támogatja mind az IEEE802.11b, mind pedig az IEEE802.11g vezeték nélküli hálózati szabványt, és egy 100 megabites vezetékes Ethernet csatlakozóval is rendelkezik a képek automatikus és azonnali áttöltése érdekében bármilyen, nagy kiterjedésű (WAN) vagy helyi (LAN) hálózatban. A vezeték nélküli adatátvitelhez a rendszer átfogó titkosítási és biztonsági funkciókat kínál.

A CMOS által nyújtott előny
Az EOS-1Ds Mark II fényképezőgép CMOS képérzékelője – a más digitális gépekben használt szenzorokhoz képest – alacsonyabb zajszintet és elsőrangú dinamikus színtartományt kínál (azt a képességet, hogy rögzítse az árnyékos, középtónusú és világos részek közötti finom tonális átmeneteket). A Canon az egyetlen olyan fényképezőgép-gyártó, amely jelentős kutatási és fejlesztési múlttal rendelkezik a képszenzorok előállítása terén. Ennek köszönhetően a digitális tükörreflexes fényképezőgépekben fellelhető CMOS szenzortechnológia kulcsfontosságú mozzanat a cég versenyhelyzeti előnyének megtartásában. A CMOS képérzékelők olyan díjnyertes fényképezőgépek hosszú sorozatán formálódtak, mint az EOS-1Ds, az EOS-1D és az EOS 10D. A Canon szenzorfejlesztési erejét igazolja, hogy idén már a harmadik új CMOS érzékelőjének felhasználását kezdte meg. A Canon első üzleti szenzortechnológiája 1987-ben még az EOS automatikus élességállítási rendszerének képezte alapját, míg 2000-ben a CMOS első ízben képérzékelőként is megjelent az EOS D30 fényképezőgépben.

RAW képfeldolgozás
A veszteségmentes RAW képfájlok nagy sebességű feldolgozását a Digital Photo Professional feldolgozóprogram 1.5 verziója biztosítja. A képek feldolgozása a Digital Photo Professional-lal kb. 6-szor gyorsabb, mint az EOS-1Ds-hez mellékelt File Viewer Utility használata esetén volt. A programban valós időben jeleníthetők meg a képeken a módosítások hatásai, és számos RAW, TIFF, illetve JPEG képfeldolgozási funkció segíti pl. a fehér-egyensúly, a dinamikus tartomány, az expozíció kompenzáció és a színtónusok szerkesztését. A program támogatja az sRGB, Adobe RGB és Wide Gamut RGB színtereket, és a RAW képekből konvertált TIFF és JPEG képekhez automatikusan ICC (International Colour Consortium) profilt csatol. Ez lehetővé teszi a képek eredeti, valósághű színekben való megjelenítését az ICC profilokat támogató alkalmazásokban, pl. az Adobe PhotoShop-ban. A különböző paraméterek módosítását a képfeldolgozás során nem szükséges egyenként végrehajtani, ehelyett egy lépésben, ˝kötegelten˝ is el lehet végezni, ami nagy mértékben megnöveli a feldolgozási műveletek hatékonyságát. A Digital Photo Professional program új verziója most már szimulálni tudja a japán, európai és amerikai nyomtatóiparban alkalmazott CMYK színbontást is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés