Connect with us

ENSZ az ingyenes szoftverek mellett

Laptop

ENSZ az ingyenes szoftverek mellett

A világszervezet a szabad szoftverek elterjedése mellett tette le a voksát.

Augusztus 28-a idén az első Software Freedom Day, azaz Szoftver Szabadság Napja volt, melynek népszerűsítésében az ENSZ International Open Source Network (IOSN) részlege is részt vett. Olyan helyeken került sor események megrendezésére, mint India, Banglades, Malajzia, Fülöp-szigetek és Vietnam. A távol-keleti régiókban azt a felfogást igyekeztek propagálni, miszerint a nyíltforrás nagy lehetőségeket hordoz magában a fejlődő országok számára.

Még a tavalyi év során tartotta az ENSZ azt a nagyszabású konferenciát, melynek során arra keresték a választ, hogy miként lehetne a digitális megosztottságot áthidalni, azaz miként lehetne változtatni azon, hogy a fejlett országok mellett a fejlődő nemzetek is hozzáférhessenek a legmodernebb számítástechnikai eszközökhöz, technológiákhoz. Ez utóbbiak számára ugyanis a digitális világhoz való csatlakozást gyakorlatilag szinte lehetetlenné teszi a számítógépes rendszerek felállításának magas költsége, a szoftverek licenceinek és terméktámogatásának megvásárlására fordítható összegek alacsony volta.

Az IOSN abban látja a megoldás kulcsát, hogy a fejlődő országok számára olyan szoftvereket kell biztosítani, amiknek költségeit még megengedhetik maguknak. Például nyíltforrású alkalmazásokat – 28-án több ilyen szoftvert is igyekeztek népszerűsíteni. Többek között a legismertebbet, a Linux operációs rendszert, illetve a mind kedveltebbé váló irodai alkalmazáscsomagot, az OpenOffice-t, a Mozilla webböngészőt és e-mailklienst, a mySQL adatbázis- és az Apache webszervert.

Változó ˝világrend˝?

Jelenleg az ázsiai, csendes-óceániai térség az egyik legkomolyabb piaca a fő szoftverfejlesztőknek, mint amilyen például a Microsoft. Ez utóbbiak üzletmenetére egyértelmű kihívást jelentenek a nyíltforrású szoftverek, amint azt több helyi kezdeményezés is jelzi. Tavaly kezdett például Kína, Dél-Korea és Japán egy új, saját nyíltforrású operációs rendszer létrehozásába, annak érdekében, hogy kiszoríthassák, vagy legalábbis csökkenthessék a redmondi OS dominanciáját. Azt, hogy ez nem csak hangzatos terv, hanem komoly erőfeszítésekkel haladó projekt, bizonyítja a japán kormányzat egymilliárd jenes (86 millió dolláros) támogatása, illetve az is, hogy már áprilisban elérhetővé vált az Asianux névre keresztelt operációs rendszer tesztváltozata.

Persze Redmondban sem ülnek tétlenül, látva a lassan egyre inkább globálissá váló trendeket: bejelentették, hogy kiterjesztik a Windows XP Start Edition eladásait újabb ázsiai országokra. Ez egy olyan verziója a népszerű operációs rendszernek, amelyet kifejezetten speciális piacokra terveztek. Könnyű használni, mivel számos extra funkció kimaradt belőle, ugyanakkor eredeti célját tökéletesen betölti; ezért aztán olcsóbban lehet értékesíteni. Redmond októbertől három országban kínálja eladásra ezt a változatot: Indonéziában, Malajziában és Thaiföldön.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom