Connect with us

Hirdetés

technokrata

65 nanométeres Intel lapkák

Laptop

65 nanométeres Intel lapkák

Moore törvénye tovább él – Intel chipek 65 nanométeres gyártási technológiával.

A következő generációs chipgyártó technológiák jelentős mérföldkövéhez ért az Intel. A vállalat teljesen működőképes 70 megabites SRAM chipeket épített, több mint félmilliárd tranzisztorral, a világ legfejlettebb 65 nanométeres gyártási eljárásával. Moore törvénye tehát tovább él, az Intel kétévente megújíthatja gyártási technológiáját.

Az új 65 nanométeres gyártási technológiában (egy nanométer a méter egy-milliárdnyi része) lévő tranzisztorok 35 nm-es hosszúságú kapukkal rendelkeznek (amely be és kikapcsolja a tranzisztort), amelyek hozzávetőlegesen 30 százalékkal kisebbek, mint a 90 nm technológia esetén. Összehasonlításként: 100 ilyen kapu egy emberi vörösvérsejt átmérőjével megegyező nagyságú. Az új gyártási technológia megnöveli az egy chipbe sűrített apró tranzisztorok számát, így megteremti az Intel számára azt az alapot, melyre a jövő többmagos processzorait építheti, illetve amely által következő generációs termékeibe további innovatív képességeket építhet, beleértve a virtualizációt és a fejlettebb biztonsági lehetőségeket. Az Intel új 65 nanométeres gyártási eljárása – mely előreláthatólag 2005-ben kerül bevezetésre – emellett számos egyedülálló energiatakarékos és teljesítménynövelő tulajdonságot is biztosít.

2003. novemberében az Intel bejelentette, hogy 65 nanométeres gyártási technológiával készítette el 4 megabites SRAM-jait. Azóta a vállalat több teljes funkcionalitású 70 megabites SRAM-ot épített ezzel az eljárással egy nagyon apró, mindössze 110 mm2-es területre. A kis SRAM cellák lehetővé teszik a nagyobb gyorsítótárak processzorokhoz való integrációját, amely által nő a teljesítmény. Minden SRAM memóriacella hat tranzisztorból áll egy 0,57 µm2-es területen. Néhány 10 millió tranzisztor elfér egy csupán egy négyzetmilliméteres helyre, amely nagyjából egy golyóstoll hegyének nagyságával egyezik meg.

Új fogyasztáscsökkentő képességek a 65 nm-es gyártási technológiában Moore törvénynek megfelelően az egy chipben lévő tranzisztorok száma nagyjából minden második évben megduplázódik, amely új képességeket, megnövekedett teljesítményt és csökkentett tranzisztoronkénti költséget jelent. Ahogy a tranzisztorok egyre kisebbé válnak, a teljesítmény és a hőeloszlatás egyre inkább fejlődik. Ennek eredményeként az új technikák és struktúrák bevezetésekor ezen folyamat folytatása elkerülhetetlen. Az Intel az integrált energiatakarékos képességekkel próbál megfelelni ezen kihívásoknak a 65 nm-es technológia bevezetésekor. Ezen tulajdonságok kritikusak az energiagazdaságos számítástechnikához és a jövő kommunikációs termékeihez.

Az Intel feszített szilícium technológiáját – melyet először a 90 nm-es eljárás során használtak – a 65 nm-es technológiában is továbbfejlesztette. A feszített szilícium második generációja 10-15 százalékkal növeli a tranzisztorok teljesítményét, a szivárgás növekedése nélkül. Adott teljesítmény mellett a tranzisztorokban létrejövő szivárgás a 90 nm-es tranzisztorokhoz képest negyedére csökkent. Ennek eredményeként az Intel 65 nm-es eljárásához használt tranzisztorok megnövekedett teljesítményt nyújtanak, jelentős szivárgásemelkedés nélkül (a nagyobb szivárgási áram nagyobb hőtermelést eredményez). Ezen tranzisztorai csökkentett kapuhosszúsággal (gate) rendelkeznek, és a kapuoxid (gate oxide) vastagsága 1,2 nanométer, amely által nő a teljesítmény, illetve csökken a kapu kapacitása. A csökkentett kapacitás végső soron csökkenti a chip aktív fogyasztását. Az új technológia segítségével nyolcrétegű alkatrészek állíthatók elő réz alapú átkötésekkel, illetve alacsony k-együtthatójú dielektrikummal, így a chipen belül nő a jelek gyorsasága, illetve csökken az energiaigény. Az Intel emellett „alvó tranzisztorokat” is beépített a 65 nm-es SRAM-okba. Az alvó tranzisztorok lezárják a SRAM nagyobb építőkockáihoz irányuló áramot, amikor ezek nincsenek használva; így jelentős chip energiaigény-igény forrást küszöböl ki. Ezen tulajdonság különösen előnyös az akkumulátoros eszközök, különösen a laptopok számára.

Az Intel 65 nm-es félvezető eszközeit a vállalat hillsborói fejlesztési üzemében (röviden D1D) gyártják, ahol a gyártástechnológiát kifejlesztették. A vállalat 65 nm-es technológiájáról további részletek kerülnek nyilvánosságra a San Francisco-i IEEE International Electron Devices Meeting – találkozó alkalmával, december 12. és 15. között.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés