Connect with us

technokrata

Három évig terveztük, de mégsem váltunk Linuxra!

Laptop

Három évig terveztük, de mégsem váltunk Linuxra!

Felhasználói tiltakozással indokolják a finn város vezetői, miért veszik meg inkább a Windows XP licenceit.

A finn Turku város vezetése a Microsoft új licencelési feltételeinek bevezetése nyomán kezdte meg a költségek vizsgálatát, írtuk még három éve. A vezetőség végül kiderítette, hogy az új feltételek 1-2 millió eurós többletköltséget okoznának a város költségvetésének. Ezek után döntött úgy Turku, hogy a következő pár évben fokozatosan átállnak Linux operációs rendszerre a város tulajdonában lévő 5 ezer számítógépen.

Finnország második legnagyobb városa a napokban még is úgy döntött, hogy altatja a Windows-ról Linuxra való váltás tervét. Mindezt háromévnyi előkészület, felmérés után jelentették be a város vezetői. Ennek okaként egyetlen érvet jelöltek meg: a felhasználók ellenkezését hozták fel a váltás ellenében. Ennél azonban talán komolyabb indokok is lehetnek a háttérben, hiszen több millió euró megspórolását azzal indokolni, hogy a felhasználók nehezen szoknának át, nem túl hihető érv.

A finn forrás szerint a város önkormányzatának tulajdonában levő számítógépek Windows XP-re és Windows Server 2003-ra állnak át. Ez, csak a munkaállomásokat tekintve több ezer komputert jelent. Korábban egyébként Windows NT-ket alkalmaztak szerverfeladatok betöltésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek