Connect with us

technokrata

Három évig terveztük, de mégsem váltunk Linuxra!

Laptop

Három évig terveztük, de mégsem váltunk Linuxra!

Felhasználói tiltakozással indokolják a finn város vezetői, miért veszik meg inkább a Windows XP licenceit.

A finn Turku város vezetése a Microsoft új licencelési feltételeinek bevezetése nyomán kezdte meg a költségek vizsgálatát, írtuk még három éve. A vezetőség végül kiderítette, hogy az új feltételek 1-2 millió eurós többletköltséget okoznának a város költségvetésének. Ezek után döntött úgy Turku, hogy a következő pár évben fokozatosan átállnak Linux operációs rendszerre a város tulajdonában lévő 5 ezer számítógépen.

Finnország második legnagyobb városa a napokban még is úgy döntött, hogy altatja a Windows-ról Linuxra való váltás tervét. Mindezt háromévnyi előkészület, felmérés után jelentették be a város vezetői. Ennek okaként egyetlen érvet jelöltek meg: a felhasználók ellenkezését hozták fel a váltás ellenében. Ennél azonban talán komolyabb indokok is lehetnek a háttérben, hiszen több millió euró megspórolását azzal indokolni, hogy a felhasználók nehezen szoknának át, nem túl hihető érv.

A finn forrás szerint a város önkormányzatának tulajdonában levő számítógépek Windows XP-re és Windows Server 2003-ra állnak át. Ez, csak a munkaállomásokat tekintve több ezer komputert jelent. Korábban egyébként Windows NT-ket alkalmaztak szerverfeladatok betöltésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd