Connect with us

technokrata

Adatkommunikáció és telephelyek

Laptop

Adatkommunikáció és telephelyek

A tíz fő feletti szegmensben közel 3.000 hazai vállalat kapcsolja össze telephelyeit, minden harmadik cég beszédet is továbbít adathálózatán.

A mintegy 233 ezer, legalább 1 főt foglalkoztató hazai cég 17 százaléka, 38 ezer vállalat rendelkezik több, egymástól földrajzilag elkülönülő telephellyel, s jelent ily módon potenciális piacot a WAN (Wide Area Network, nagy kiterjedésű hálózat) adatkommunikációs kapcsolatok számára. A vállalatméret növekedésével a több telephelyes cégek aránya is nő: míg a mikrovállalati körben ez csak 12 százalékra tehető, a nagyvállalatok közel kétharmadának van a központin kívül legalább egy további telephelye.

A BellResearch kutatói a Magyar Infokommunikációs Jelentésben a 10 vagy több alkalmazottat foglalkoztató cégek adatkommunikációs kapcsolatait elemezték részletesen. E vállalati körben a több telephelyes szervezetek körülbelül ötödrésze, 22 százaléka tart fenn adatkapcsolatot bármely két belföldi, egymástól távol eső egysége között.

Bővülő spektrum
Az elemzők a telephelyei közötti adatátviteli kapcsolatot fenntartó, 10 fő feletti hazai cégek számát mintegy 2900-ra becsülik. E szervezetek közel fele (48 százaléka) kisvállalat, harmada (34 százalék) a közép-, ötöde (18 százalék) a nagyvállalatok közé tartozik. Érzékelhető e körben a fővárosi koncentráció is, a WAN-kapcsolattal rendelkező cégek 42 százaléka budapesti székhelyű. A kutatók rámutattak az informatikai alapinfrastruktúra szerinti különbségekre is: az adatátvitelt kiépítő vállalatok átlagosan több mint tízszer annyi, körülbelül 107 darab asztali, illetve hordozható számítógépet használnak, mint az adatkommunikációt nem folytató szervezetek. Ezeknél a társaságoknál 100 alkalmazottra mintegy 90 darab PC jut, míg a telephelyeik között adatátviteli hálózati kapcsolattal nem rendelkezőknél ennek csak a harmada, 31 darab.

A WAN-hálózatok alkalmazási spektruma a cégmérettel együtt bővül, a nagyvállalatok nagyobb arányban és többféle funkcióra használják az adatkommunikációs összeköttetéseket. A legelterjedtebbnek a központi adatbázisok elérése és az adattovábbítás számít, ezek a vizsgált szervezetek közel 60 százalékánál megtalálhatóak. Népszerű a fájlok megosztása és elérése (a cégek felénél), és hasonló arányban használják a cégek a kapcsolatokat elektronikus levelezésre is; ez utóbbi funkció a nagyvállalatok háromnegyedét jellemzi, azonban az 50 fő alatti cégeknek csak 38 százalékánál található meg.

Beszédes harmad
Beszédtovábbításra, a vezetékes telefonforgalom részleges kiváltására és a költségek csökkentésére a telephelyek közötti adatkommunikációt folytató, 10 fő feletti hazai vállalatok egyharmada használja az adathálózatot. E cégek túlnyomó többsége – mintegy négyötöde – minden, egymással összekapcsolt telephelye között kiaknázza a technológia előnyeit, e cégek az átlagosnál magasabb arányban fordulnak elő a fővárosi központú és vidéki telephelyekkel rendelkező, illetve a nagy számú vezetékes telefonvonalat működtető vállalatok között.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd