Connect with us

Segítség a fogyatékkal élők számára a nyíltforrású fejlesztői közösségtől

Laptop

Segítség a fogyatékkal élők számára a nyíltforrású fejlesztői közösségtől

A Microsoft már jó ideje igyekszik azon számítógép-tulajdonosok kegyeiben járni, akik valamilyen testi fogyatékossággal bírnak; s nemrég a KDE, a linuxos desktop szoftvercsomag fejlesztői is hasonló lépésekre szánták el magukat.

Azon emberek számára, akinek gond van a látásával vagy a hallásával, jóval nehezebb érvényesülni a mindennapi életben. Azért, hogy ez a hátrányuk a lehető legkisebb mértékben okozzon problémát a számukra egy PC-vel való foglalkozás során, a szoftverfejlesztők számos erőfeszítést tettek már. Ebben a témában ugyan a Microsoft az egyik legnagyobb, aki élen jár, de nemrég Németországban a KDE fejlesztői közösség is elkötelezte magát amellett, hogy jobban odafigyel a testi fogyatékkal élők speciális igényeire.

Ennek a kezdeményezésnek az egyik eredménye a GOK, amely egy olyan ˝on-screen˝, azaz képernyőn megjelenő billentyűzet a GNOME-ban, amit azok alkalmazhatnak haszonnal, akik számára a hagyományos billentyűzet valamilyen okból nehezen kezelhető. Hasonló szellemben született meg a Gnopernicus, mely egy szöveget felolvasni képes program, kifejezetten a vakok és gyengénlátók számára. A jelenleg csak a GNOME környezetben elérhető alkalmazások a KDE következő változatában már megjelenhetnek, közölték a fejlesztők.

A KDE által a témában megtartott fórumon még a GNOME, a Sun Microsystems, az IBM, a Novell, a Trolltech és a Free Standards Group képviselői is részt vettek, ezzel jelezve, hogy az itt születő megoldásokra az ipar jelentős része kíváncsi. Ennek az is az egyik fontos oka, hogy a testi fogyatékkal élő emberek gyakran munkanélküliek, így kellő anyagi erőforrások híján nem képesek ilyen szoftverek jogvédett változatait megvásárolni. Janina Sajka, a Free Standards Group egyik munkacsoportjának vezetője szerint sokat segíthet a nyíltforrású változatok elterjedése e tekintetben. Sajka azt is kiemelte, hogy a nyíltforrású megoldások további előnye nagyobb mértékű testreszabhatóságuk, így a rászorulók sokkal inkább saját igényeikhez igazíthatják az alkalmazásokat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Honor20Pro
LG IFA díjnyertes termékek 2019

Kütyük

2019-2020 legjobb prémium OLED TV-je

2019. augusztus 18. vasárnap
mr-george-zhao-president-of-honor-at-the-honor-vision-china-launch_web

Smart-TV

A Honor teljesen újraértelmezi a Smart-TV fogalmát

2019. augusztus 17. szombat
evolveo_sportwatch_ms1_1

SmartWatch

Az Evolveo piacra dobott egy okosórát SIM támogatással

2019. augusztus 16. péntek
samsung-galaxy-note-10-plus-screen-head-on-2-1200x675

Dotkom