Connect with us

technokrata

Intel: újabb befektetés az üzemanyagcellákkal hajtott notebookokért

Laptop

Intel: újabb befektetés az üzemanyagcellákkal hajtott notebookokért

Az Intel tovább erősít az üzemanyagcellás akkumulátorok létrehozásában.

Az Intel beszáll

Június elején írtunk arról, hogy az Intel is beszállt a notebookok jelenlegi, lítium-ionos akkumulátorait leváltani hivatott üzemanyagcellás telepek fejlesztésébe. Ehhez a Zinc Matrix Power nevű céggel írtak alá megállapodást, melynek keretében az Intel segítséget nyújt a cégnek egy új akkumulátortechnológia kifejlesztéséhez. A Zinc nagyra törő tervei szerint ennek eredményeként a hordozható számítógépek akár tíz órán át is üzemképesek maradhatnának. Az első eszközök kereskedelmi forgalomba 2006-ban kerülhetnek.

A vállalat egy polimeralapú, újratölthető alkáli elem technológián dolgozik, amelynek működése nagyban hasonlít az elemlámpákban használt telepek kémiájához, azzal a lényeges különbséggel, hogy kétszer nagyobb energiát képes elraktározni magában. Ezt egyébként laboratóriumi körülmények között már demonstrálni is tudta a vállalat. A fejlesztés eredményeként nemcsak az üzemidő nőhet meg, hanem az akkumulátor mérete is változatlan maradhat. A technológia a vízalapú elektrolit alkalmazásával, az alacsony nyomású és a rugalmas műanyag kialakítású házával minimalizálja a kigyulladás vagy a robbanás esélyét.

További bővítés

Úgy látszik, a Zinc-kel kötött megállapodás nem elégítette ki a chipgyártó gigász vezetőinek elképzeléseit a folyékony üzemanyaggal bíró akkumulátorokkal kapcsolatban, ezért nemrég befektetést eszközöltek a szilíciumalapú metanol üzemanyagcellákat kutató Neah Power Systems nevű cégbe. A 12 millió dolláros összeget nem az Intel állta egyedül, más cégek is fantáziát látnak a Neah Powerben.

A piac azonban szépen lassan kezd egyre forrongóbbá válni: a Toshiba, a Casio és az egyéb nagyobb cégek mellett a kisebb fejlesztők is nagy lehetőségeket vélnek felfedezni az elektronikus eszközök használati idejét drasztikusan kitolni képes technológiától. Aki pedig első lesz, az alaposan learathatja az egyre erőteljesebbé váló piaci igények jelentette profitot, így nem csoda, hogy mind nagyobb erőkkel folynak a fejlesztések.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd