Connect with us

Intel: újabb befektetés az üzemanyagcellákkal hajtott notebookokért

Laptop

Intel: újabb befektetés az üzemanyagcellákkal hajtott notebookokért

Az Intel tovább erősít az üzemanyagcellás akkumulátorok létrehozásában.

Az Intel beszáll

Június elején írtunk arról, hogy az Intel is beszállt a notebookok jelenlegi, lítium-ionos akkumulátorait leváltani hivatott üzemanyagcellás telepek fejlesztésébe. Ehhez a Zinc Matrix Power nevű céggel írtak alá megállapodást, melynek keretében az Intel segítséget nyújt a cégnek egy új akkumulátortechnológia kifejlesztéséhez. A Zinc nagyra törő tervei szerint ennek eredményeként a hordozható számítógépek akár tíz órán át is üzemképesek maradhatnának. Az első eszközök kereskedelmi forgalomba 2006-ban kerülhetnek.

A vállalat egy polimeralapú, újratölthető alkáli elem technológián dolgozik, amelynek működése nagyban hasonlít az elemlámpákban használt telepek kémiájához, azzal a lényeges különbséggel, hogy kétszer nagyobb energiát képes elraktározni magában. Ezt egyébként laboratóriumi körülmények között már demonstrálni is tudta a vállalat. A fejlesztés eredményeként nemcsak az üzemidő nőhet meg, hanem az akkumulátor mérete is változatlan maradhat. A technológia a vízalapú elektrolit alkalmazásával, az alacsony nyomású és a rugalmas műanyag kialakítású házával minimalizálja a kigyulladás vagy a robbanás esélyét.

További bővítés

Úgy látszik, a Zinc-kel kötött megállapodás nem elégítette ki a chipgyártó gigász vezetőinek elképzeléseit a folyékony üzemanyaggal bíró akkumulátorokkal kapcsolatban, ezért nemrég befektetést eszközöltek a szilíciumalapú metanol üzemanyagcellákat kutató Neah Power Systems nevű cégbe. A 12 millió dolláros összeget nem az Intel állta egyedül, más cégek is fantáziát látnak a Neah Powerben.

A piac azonban szépen lassan kezd egyre forrongóbbá válni: a Toshiba, a Casio és az egyéb nagyobb cégek mellett a kisebb fejlesztők is nagy lehetőségeket vélnek felfedezni az elektronikus eszközök használati idejét drasztikusan kitolni képes technológiától. Aki pedig első lesz, az alaposan learathatja az egyre erőteljesebbé váló piaci igények jelentette profitot, így nem csoda, hogy mind nagyobb erőkkel folynak a fejlesztések.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom