Connect with us

technokrata

Szerver-lefoglalások: törvény és gyakorlat

Laptop

Szerver-lefoglalások: törvény és gyakorlat

Hiányzó informatikai kultúra és a jogszabályok alapvetően téves alkalmazása.

Az Infomediátor létrehozásával fontos, eddig hiányzó láncszem kerül be a magyar információs társadalom biztonsági láncába, mellyel elvileg teljessé vált az információs társadalomban a felhasználók jogi- és érdekvédelme. Az elmúlt időszakban a mintegy tucatnyi Internet-szolgáltatónál történt szerver-lefoglalás révén azonban nem csak a felhasználók, hanem a szolgáltatók is kárt szenvedtek. Ezzel kapcsolatban az Infomediátor tiltakozását fejezte ki, és elindította az érdekegyeztető folyamatokat.

A tiltakozásra reagálva egy konkrét esetet bemutató levél is érkezett a szervezethez, mely szerint egy hazai ingyenes tárhely-szolgáltató teljes gépparkját július közepén lefoglalta és elszállította a BIX székházból a BRFK, valamint a cég ügyvezetőjét gyanúsítottként állították elő. A levél írója leszögezte: a szerveren több mint ezer felhasználó helyezte el honlapját, hirdetését, köztük kórházak, iskolák, magáncégek. Ezek az oldalak már egy hónapja nem érhetőek el, a gépeket pedig nem szolgáltatta vissza a rendőrség.

A szolgáltató azért kifogásolta az eljárást, mert regisztrációs oldalán feltüntette, hogy nem vállal felelősséget az elhelyezett tartalmakért, ráadásul az illegális tartalmat már a lefoglalás előtt egy hónappal észlelte a társaság, és el is távolította azt.

Az Informatikai Felhasználóvédelmi Iroda szerint a leírtak az informatikai kultúra elképesztő mértékű hiányára és a jogszabályok alapvetően téves alkalmazására szolgálnak bizonyítékul. A fent olvasható eset nem egyedi, csupán egy abból a sorozatból, amely az Infomediátort arra késztette, hogy a nyilvánosság előtt próbálja elérni a hatályos törvények megfelelő alkalmazását. Ennek érdekében beszélgetést szervezett, ahol az ORFK és a büntető bírák képviselői is megjelentek.

A kerekasztal beszélgetésen kiderült: bár a büntetőeljárásról szóló törvény ismeri a lefoglalás intézményét, amellyel a bűncselekmény elkövetése bizonyítható, a sok ezer oldalnak tárhelyet biztosító Internet-szolgáltató szerverének lefoglalása, amellyel a jogszerű tartalmak, cégek és magánszemélyek honlapjai, e-mailjei mind hozzáférhetetlenné váltak, indokolatlanul korlátozza sok ezer felhasználónak az információ közléséhez, és a teljes internetező közösségnek az információ megismeréséhez való, az Alkotmányban biztosított véleménynyilvánítás szabadságához fűződő jogát.

A rendőrség azonban úgy véli, hogy csak kirívóan súlyos esetben foglal le szervert, többnyire megelégszik az illegális tartalom külön adathordozóra mentésével.

A bíróság álláspontja szerint néhány esetben kötelező a lefoglalás, így ha az adott dologgal követték el a bűncselekményt, egyéb esetekben azonban valóban elegendő az adatok rögzítése, ehhez azonban előfeltétel, hogy azok kétségtelenül azonosíthatók legyenek, és később a tartalom ne legyen megváltoztatható. Az, hogy tartalom esetében a szerver az elkövetés eszközének minősül-e, csupán mérlegelés kérdése. Ugyancsak kérdéses, hogy ha eltúlzott a kényszerítő intézkedés, így szükségtelenül került sor a szerver lefoglalására, milyen feltételek mellett ítél meg a bíróság kártérítést.

Egy biztos: az Internet-szolgáltatónak nincs ellenőrzési kötelessége az általa biztosított tárhelyen, és mindaddig nem felel a jogellenes tartalomért, amíg arról nem szerez tudomást. Ha azonban felhívás érkezik hozzá a jogellenes tartalom eltávolítására, és annak nem tesz eleget, úgy beáll a felelőssége.

Az elvi egyetértés ellenére a gyakorlatban mégis történnek indokolatlan szerver lefoglalások. Emiatt az Infomediátor kidolgozza azokat az elveket, amelyek mind a nyomozó hatóságok, mind az Internet-szolgáltatók jogait és kötelességeit tartalmazzák, illetve szorgalmazza, hogy a rendőri, ügyészi és bírói szervekkel együttműködve szülessen meg egy nyilvános iránymutatás arról, hogy mely kivételes esetekben kerülhet sor szerverek lefoglalására.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd