Connect with us

technokrata

Technikai lehetőségeinek határaihoz értünk – a szükséges lépések megtörténtek

Laptop

Technikai lehetőségeinek határaihoz értünk – a szükséges lépések megtörténtek

A Nemzeti Hírközlési Hatóság műszaki tájékoztatója az UMTS-ről.

A második generációs (2G), elsődlegesen beszédátviteli célra tervezett digitális mobil rendszer, a GSM – a továbbfejlesztett (Phase 2+), adatátvitelre kiterjesztett, csomagkapcsolt változataival (GPRS, EDGE) együttesen is – lassan elér a technikai lehetőségeinek határaihoz. A nagyobb átviteli sebesség iránti igény hazánkban is szükségessé tette egy új, más technológiai alapon nyugvó mobil rádiótávközlő rendszer, a 2 Mbps adatátviteli sebességet biztosító, harmadik generációsnak (3G) nevezett UMTS bevezetésének az előkészítését. (Az UMTS a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) keretében, a világ különböző szabványosítási intézményei, kutatóintézetei együttműködésével kidolgozott IMT-2000 szabványcsalád tagja.)

Az igények társadalmi oldalról is megjelentek, az Információs társadalomhoz vezető út egyik változatát, a mobil szélessávú hozzáférési platformot a 3G valósítja meg. A kiterjesztett spektrumú kódosztásos, többszörös hozzáférésű (WCDMA) rendszer átviteli kapacitását az alábbiak szerint definiálják:

 • Minimum 144 kbps nagysebességű (vonat, gépkocsi) járművel közlekedése esetén;

 • 384 kbps gyalogos közlekedés esetén;
 • 2 Mbps (vagy magasabb) beltéri használatkor (kvázi fix készülékkel).

Az UMTS az eddigi, 2. generációs mobil rendszerekhez képest sok előnnyel, újdonsággal rendelkezik. Főbb tulajdonságai, sajátosságai az alábbiakban foglalhatóak össze:

 • Globális, azaz – részben a ma még csak tervezett állapotú, de kijelölt frekvenciasávval rendelkező műholdas komponensének köszönhetően – a világ bármely pontján elérhetővé teszi a felhasználókat, beleértve a sivatagokat, az őserdőket, a sarkkörökön túli területeket is;

 • Az alkalmazások (tartalomszolgáltatások) eddig nem látott széles körét biztosítja majd a felhasználók részére (mint például videotelefon, e-kereskedelem, “video on demand”, online vásárlások);
 • Támogatja a mobil Internetet és más multimédiás szolgáltatásokat, (fix vagy változó adatforgalmi sebesség, igény szerinti sávszélesség, aszimmetrikus oda- és visszairányú adatsebesség, multimédiás posta tárolása és továbbítása, 2 Mbps-ig terjedő szélessávú hozzáférés) / a fejlesztés alatt álló nagysebességű oda-irányú csomaghozzáférés, a HSDPA megvalósulásával a 10 Mbps letöltési adatsebesség is elérhetővé válik majd/;
 • A mind mobil, mind állandóhelyű felhasználást lehetővé tevő készülékekkel, a fejlesztési célul kitűzött, minden 3G szabvány fogadására alkalmas úgynevezett szoftverrádióval (SDR) megvalósulhat a világméretű barangolás (roaming), univerzálissá téve a harmadik generációs mobil rádiótávközlő hálózatot;
 • Lehetővé teszi az előfizetők földrajzi pozíciójának meghatározását és annak közlését mind a hálózat, mind a készülék számára;

Az UMTS hálózat kezdetben mindenhol szigetszerűen épül ki (így lesz ez nálunk is), elsődlegesen a mai GSM/DCS ”hot-spot”-okban, ahol egyrészt a legnagyobb forgalom van (időszakos forgalmi torlódásokkal), másrészt itt jelentkezik elsődlegesen a nagyobb adatátviteli igény is, amit már a 2.5G-nek nevezett GPRS sem tud lekezelni.

Az UMTS hálózatok zökkenőmentes bevezetését hivatott elősegíteni többek között a hot-spot-okon kívüli GPRS bázisállomások számának (a GPRS ellátottságnak) a növelése illetve a GSM(GPRS)/UMTS kétnormás (dual-mode) és GSM/DCS/UMTS többsávos (multi-band) terminálok megjelenése. Az UMTS szabványosítási folyamat biztosította, hogy a GSM szolgáltatók eddigi beruházásai minél nagyobb mértékben felhasználhatóak legyenek az UMTS bevezetése során, ezzel is elősegítve az új hálózat kiépítési/beruházási költségeinek a csökkentését.

Az UMTS bevezetése az eredetileg tervezett határidőkhöz képest jelentős késedelmet szenvedett. Az UMTS engedélyek kiadása az Európai Parlament és a Tanács úgynevezett „UMTS Határozata” alapján (128/1999/EC) a legtöbb EU tagállamban 1999-2002 között megtörtént azzal, hogy a szolgáltatást 2002. január 1-jével a tagállamokban meg kell kezdeni.

Ehhez képest a kereskedelmi szolgáltatás megkezdésének éveként csak a 2003. évet tekinthetjük és ez is csak néhány országra korlátozottan igaz. Ennek okai – elsődlegesen annak következtében, hogy az UMTS bevezetését nem a valós piaci igények megjelenése, hanem politikai döntés váltotta ki – a következőkben összegezhetőek:

A döntéshozatal idején még:

 • Nem voltak kidolgozattak, kiforrottak a 3G-s szabványok;

 • Nem állt rendelkezésre a szükséges berendezés-háttér (hálózati elemek, készülékek);
 • Nem állt rendelkezésre a szükséges pénzügyi háttér (részben a kezdeti engedélyeztetési eljárások következtében);
 • Nem voltak kifejlesztve az UMTS műszaki előnyeit, lehetőségeit kihasználó alkalmazások (tartalom-szolgáltatások);
 • Nem térült még meg kellő mértékben a korábbi műszaki fejlesztésekre (GPRS, EDGE) fordított összeg, így nem volt meg a kellő mértékű érdekeltség a szolgáltatók részéről az új technológia bevezetése iránt;
 • Nem jelent még meg a nagyobb adatátviteli sebességre, átviteli kapacitásra vonatkozó olyan tömeges igény, amely már nem volt kielégíthető a meglevő GSM/GPRS hálózaton.

Mintegy 4 év kellett, hogy elteljen ahhoz, hogy Európában az UMTS szolgáltatások iránt a tényleges piaci igény megjelenjen és a távközlési (és a mögötte álló bank-) szektor kiheverje átmeneti – nagy részben a kezdeti UMTS engedélyezési eljárások okozta – recesszióját.

Ezzel megkezdődött a piaci folyamatokba beavatkozó központi (politikai és idő előtti) döntés következtében felborult távközlési piaci egyensúly helyreállási folyamata. A távközlési kormányzat (IHM) és a hírközlési hatóság (NHH) közös előkészítő munkája az UMTS frekvenciahasználati jogosultság elnyerését célzó pályázat ez évi kiírásáról így megfelelő időben meglépettnek tekinthető.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek

kiemelt-kep
2018-volkswagen-arteon-photos-and-info-news-car-and-driver-photo-676567-s-original
SAN BERNARDINO, OCTOBER 29: Shipping orders go by on a conveyor belt at Amazon's San Bernardino Fulfillment Center October 29, 2013 in San Bernardino, California. Amazon's 1 million square-foot facility in the hard hit San Bernardino County has created more than 800 jobs at the center. Fulfillment centers are where products sold by other vendors on Amazon.com store their inventory. (Photo by Kevork Djansezian/Getty Images)
20170802_093113

Tesztek

Kipróbáltam a Kingston legújabb SD-kártya olvasóját

2017. augusztus 3. csütörtök
SAMSUNG CSC
SAMSUNG CSC

Mobil tesztek

Teszt: Megvizsgáltuk, milyen az új Honor 8 (video)

2017. május 23. kedd
uobelqc8

Mobil tesztek

Teszt: Megnéztük magunknak a Huawei P10 Plus-t

2017. május 4. csütörtök
SAMSUNG CSC

Laptop tesztek

Teszt: Fujitsu Lifebook U747 – A pehelysúlyú bajnok

2017. április 14. péntek
SAMSUNG CSC

Audió Eszközök

TESZT: iFrogz – Coda Wireless család

2017. április 11. kedd
SAMSUNG CSC

Okosóra tesztek

Teszt: Casio Edifice EQB-600

2017. március 28. kedd