Connect with us

Magyarország visszakozzon a szoftverszabadalmi javaslattal szemben?

Laptop

Magyarország visszakozzon a szoftverszabadalmi javaslattal szemben?

Békés demonstrációt szerveznek a szabad szoftverek ügyét felkaroló szervezetek a külügyminisztérium elé.

Amint arról még májusban írtunk, a szoftverszabadalmakat szabályozó törvénytervezetet, mely először tavaly kavart nagy vitákat, számos olyan kitételétől megfosztották, melyet még 2003-ban az Európa Parlament helyezett el a nehéz szülés előtt álló direktívában. Ennek oka az volt, hogy sokan – főleg a nyíltforrású projektet fejlesztői – kifogásolták a túlságosan szigorú szabályozást, amely szerintük ellehetetlenítené a kisebb, alternatív fejlesztőket a nagyobb vállalatokkal szemben.

Éppen ezért számos módosítást csatoltak az eredeti szöveghez – aminek nagy részét most az Európai Tanács semmissé tette. Indoklásuk szerint így sem lett túl szigorú a szabályozás, összhangban van az eredeti tervezet szövegével. A direktívát jelenlegi, megújult állapotában most visszautalták az Európa Parlament elé egy másik szavazásra (melyre valószínűleg ősszel kerül majd sor).

Az IHM helyeselt

Magyarország érdekeivel megegyező javaslatot fogadott el az Európai Unió Versenyképességi Tanácsa a szoftverszabadalmakkal kapcsolatban május 17-18-i ülésén, melynek egyik fontos célja a számítógéppel kapcsolatos találmányok szabadalmaztatására vonatkozó egységes európai szabályozás megalkotása volt, közölte az IHM nem sokkal a fenti bejelentés után. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Külügyminisztérium szakértői által május végén kidolgozott álláspont szerint a magyar gazdasági érdekekkel az eredeti szövegtervezet ellentétes volt, mert az a szoftverek szabadalmaztathatóságának kiterjesztése révén versenyhátrányba hozhatta volna a kisebb szoftverfejlesztő cégeket, és hátráltathatta volna a nyílt forráskódú szabad szoftverek használatát. A VT akkori ülésén Gottfried Péter, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági államtitkára felszólalásában elmondta, Magyarország egyetért azzal, hogy szükséges a terület egyértelmű közösségi szabályozásra, ugyanakkor szorgalmazta, hogy a kis- és középvállalatok számára is kedvező javaslat szülessen.

Demonstráció a törvénytervezet ellen

A szabad szoftverek mellett elkötelezett civil szervezetek ugyanakkor békés demonstrációt szerveznek, melynek révén azt szeretnék elérni egy petíció átadásával, hogy Magyarország vonja vissza a 2004. május 18-án, a Versenyképességi Tanácsi ülésen leadott szavazatát, mely támogatja a jelenlegi Európai Uniós számítógéppel alkalmazott találmányok szabadalmaztathatóságától szóló irányelvjavaslatot, azaz a szoftverek szabadalmaztatását.

A demonstráció a Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma előtt lesz augusztus 24-én, 16:00-kor. Minden érintettet várnak a szervezők; a rendezvényt az FSF.hu Alapítvány, a Szabad Szoftverek Magyarországi Népszerűsítéséért és Honosításáért szervezi, és segít az FSN, azaz Szabad Szoftver Hálózat (Free Software Network) és az MBE, a Magyar BSD Egyesület is.

USA: inkább a nagyvállalatoknak kedveznek

Hasonló szabadalmak egyébként az Egyesült Államokban már évek óta léteznek, elsősorban internetes felhasználás körében: website-ok cookie-jai, reklámok és a weblapokon való navigációk egy része tartozik jogvédelem oltalma alá. Richard Stallman, a nyíltforrású szoftverek egyik jelentős vezéregyénisége az USA-ban kialakult helyzetet szellemesen ahhoz hasonlította, mintha Beethovennek fizetnie kellett volna Mozart számára azért, mert új szimfóniát akart alkotni.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom