Connect with us

Hirdetés

technokrata

Ericsson: átadták a határrendészeti tevékenységet támogató rendszert

Laptop

Ericsson: átadták a határrendészeti tevékenységet támogató rendszert

A rendszer megvalósítása lehetőséget teremt a határőrségi erők terepen történő elhelyezkedésének jelzésére és egységes térképi megjelenítésére.

A Határőrség vezetése elhatározta egy, a schengeni követelményeknek megfelelő határellenőrzési és az illegális migráció elleni tevékenységet támogató, integrált, nyílt és átjárható információs rendszer megvalósítását, amely biztosítja a bekövetkezett események folyamatos ellenőrzését, a gyors reagálást, az operatív beavatkozást és a járőrök hatékonyabb alkalmazását.

A szolgálati alapfeladatok irányításának sikere több tényezőtől függ, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű információ álljon rendelkezésre. A művelet irányítójának minden pillanatban tisztában kell lennie azzal, hogy mi történik a működési területen.

A feladat bonyolultsága nyilvánvalóvá tette, hogy szükséges egy szakértői rendszer kialakítása, amely képes egységbe foglalni és átláthatóvá tenni a különböző forrásokból származó adatokat a helyes döntés meghozatalához.

A rendszer megvalósítása lehetőséget teremt a határőrségi erők terepen történő elhelyezkedésének jelzésére és egységes térképi megjelenítésére; egyben dokumentált kommunikációt biztosít a központban és a terepen szolgálatot teljesítő határőrök között.

A rendszer első fázisában az Orosházi Határőr Igazgatóságon és annak két kirendeltségén került beindításra. A működés tapasztalatait is figyelembe véve a program fejlesztése folyamatosan történik.

A határrendészeti tevékenységet támogató rendszert a 2003. decemberében megkötött szerződés alapján az Ericsson Magyarország Kft. fejlesztette ki, implementálta és integrálta a Határőrség üzemben lévő rendszereibe. A határőrségi műveletek speciális követelményrendszerének és a vonatkozó jogszabályoknak figyelembevételével a legmodernebb térinformatikai alapokon nyugvó műveletirányítási rendszer született. Az alig nyolc hónap alatt kifejlesztett és üzembe helyezett rendszer a bekövetkezett eseményekre történő gyors reagálás mellett a terepen mozgó erők helyzet-meghatározását is lehetővé teszi.

A GPS alapú megoldásokat és az irányító központtal történő kétirányú kapcsolattartást különböző rádiós távközlési technológiák egységes rendszerbe integrálása tette lehetővé. Az irányító központ munkáját digitális térképek, integrált vezénylési mechanizmusok, továbbá eszköz- és erőforrás-gazdálkodási rendszer segíti. Az Ericsson a szerződésben vállalt kötelezettségének megfelelően napra pontosan fejezte be és sikeres tesztsorozat után a mai napon adta át a működő rendszert. A feladat komplexitását növelte, hogy az újonnan kifejlesztett rendszer és a már meglévő távközlési- és egyéb speciális eszközök integrálása mellett – a projekt keretein belül – az érintett objektumok teljes informatikai rekonstrukciójára is sor került.

A komplex rendszerintegrációt megkövetelő projekt sikerét az Ericsson és a különleges részfeladatokat magas szakmai szinten megoldó alvállalkozók – Damovo Hungária Kommunikációs Kft., Geometria Kft., Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Rt., Idom 2000 Konzulens Rt., Synergon Informatika Rt. – összehangolt munkája tette lehetővé.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés