Connect with us

Jogi vita a Linux, mint név miatt

Laptop

Jogi vita a Linux, mint név miatt

Ausztráliában jogtalanul (is) használják a Linux márkanevet? Torvalds-nak kell igazságot tennie.

Már Linus Torvalds segítségét kérte az ausztrál nyíltforrású fejlesztői közösség abban a márkanévvel kapcsolatos vitában, mely a Linux, mint név körül forog. A Linux Australia Inc., mely a fenti közösséget képviseli, fordult a pingvines operációs rendszer atyjához ebben az ügyben, melyhez egy kísértetiesen hasonlót egyszer már végigvitt Torvalds, még 1997-ben.

Jeremy Malcom, a Linux Australia jogi képviselője a következőképp nyilatkozott: ˝Egyszer már megvédtük igazunkat Amerikában, most ugyanerre van szükség Ausztráliában is, mivel más emberek használják [engedély nélkül] a Linux szót, mint az Egyesült Államokban.˝ Az ügyvéd arra a dél-ausztráliai vállalatra célzott beszédében, mely megpróbálta levédetni a szót saját márkaneveként. Úgy véli, hogy ez utóbbi lépése csak megzavarhatja az embereket, hiszen a Linux Australia-ról mindenkinek a pingvines operációs rendszer ˝ugrik be˝.

Amint azt Malcom elmondta, a nyíltforrású fejlesztői közösség már a múlt évtized közepe óta használja a Linuxot be nem regisztrált márkanévként. Tavaly májusban azonban az IP Australia – az ország szellemi tulajdonaival kapcsolatos ügyeket szabályozó testülete – révén arról értesült, hogy egy Adelaide-központtal bíró cég, a Linux Australia Pty. Ltd. hivatalos márkanév-kérelmet adott be. Az ügyvéd szerint a közösség még abban az évben, szeptemberben levelet kapott a dél-ausztrál vállalattól, melyben az együttműködés lehetőségeit firtatták. A Linux Australia Inc. azonban ebbe nem ment bele, és a nemzetközi közösséghez, illetve Torvalds-hoz fordult segítségért.

A Linux atyjának tartott skandináv származású Torvalds-nak egyébként nem az első ilyen ügye. Amint azt fent említettük, hét-nyolc éve hasonló problémákkal kellett szembenéznie: az USA-ban még 1996-ban beregisztrálták a márkanevet, majd jogdíjat kezdtek követelni az egyesült államokbeli Linux-forgalmazóktól, a szó használata miatt. Abból az ügyből Torvalds – és a nyíltforrású operációs rendszer – sikeresen jött ki, így az ausztrálok most abban reménykednek, hasonló sikerrel jár az ő esetük is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom