Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogi vita a Linux, mint név miatt

Laptop

Jogi vita a Linux, mint név miatt

Ausztráliában jogtalanul (is) használják a Linux márkanevet? Torvalds-nak kell igazságot tennie.

Már Linus Torvalds segítségét kérte az ausztrál nyíltforrású fejlesztői közösség abban a márkanévvel kapcsolatos vitában, mely a Linux, mint név körül forog. A Linux Australia Inc., mely a fenti közösséget képviseli, fordult a pingvines operációs rendszer atyjához ebben az ügyben, melyhez egy kísértetiesen hasonlót egyszer már végigvitt Torvalds, még 1997-ben.

Jeremy Malcom, a Linux Australia jogi képviselője a következőképp nyilatkozott: ˝Egyszer már megvédtük igazunkat Amerikában, most ugyanerre van szükség Ausztráliában is, mivel más emberek használják [engedély nélkül] a Linux szót, mint az Egyesült Államokban.˝ Az ügyvéd arra a dél-ausztráliai vállalatra célzott beszédében, mely megpróbálta levédetni a szót saját márkaneveként. Úgy véli, hogy ez utóbbi lépése csak megzavarhatja az embereket, hiszen a Linux Australia-ról mindenkinek a pingvines operációs rendszer ˝ugrik be˝.

Amint azt Malcom elmondta, a nyíltforrású fejlesztői közösség már a múlt évtized közepe óta használja a Linuxot be nem regisztrált márkanévként. Tavaly májusban azonban az IP Australia – az ország szellemi tulajdonaival kapcsolatos ügyeket szabályozó testülete – révén arról értesült, hogy egy Adelaide-központtal bíró cég, a Linux Australia Pty. Ltd. hivatalos márkanév-kérelmet adott be. Az ügyvéd szerint a közösség még abban az évben, szeptemberben levelet kapott a dél-ausztrál vállalattól, melyben az együttműködés lehetőségeit firtatták. A Linux Australia Inc. azonban ebbe nem ment bele, és a nemzetközi közösséghez, illetve Torvalds-hoz fordult segítségért.

A Linux atyjának tartott skandináv származású Torvalds-nak egyébként nem az első ilyen ügye. Amint azt fent említettük, hét-nyolc éve hasonló problémákkal kellett szembenéznie: az USA-ban még 1996-ban beregisztrálták a márkanevet, majd jogdíjat kezdtek követelni az egyesült államokbeli Linux-forgalmazóktól, a szó használata miatt. Abból az ügyből Torvalds – és a nyíltforrású operációs rendszer – sikeresen jött ki, így az ausztrálok most abban reménykednek, hasonló sikerrel jár az ő esetük is.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés