Connect with us

Kiderült: mégsem a videojáték a hibás

Laptop

Kiderült: mégsem a videojáték a hibás

A múlt héten nagy nyilvánosságot kapott az az eset, melyben egy fiatalkorú halálát egy erőszakos cselekedeteket ábrázoló számítógépes játék hatásával okolták, ám közben kiderült, hogy egészen másképp fest a helyzet.

Grafikus erőszak és valós brutalitás

Korábban arról írtunk, hogy a Manhunt nevű szoftvert – melyben a játékosnak embereket kell minél látványosabban, brutálisabban megölnie – tették felelőssé egy gyerekgyilkosság ügyében. A néhai Stefan Pakeerah édesanyja és -apja így gondolta, szerintük ugyanis 14 éves fiuknak a Manhunt miatt kellett meghalnia; gyereküket egy nála 3 évvel idősebb fiatal csalta egy parkba, ahol aztán végzett vele. Mégpedig meglehetősen csúnyán: a gyilkos Warren Le Blanc egy kalapács és egy kés révén végzett ˝ellenségével˝. ˝Nem szándékoztam megölni, de amikor megláttam a vért, addig ütöttem és szúrtam, amíg meg nem halt.˝ – mondta Le Blanc, aki most életfogytig tartó börtönbüntetés elé néz.

Csak hogy képet alkothasson az is, aki (még) nem játszott a Manhunttal: egy ismert külföldi játékoldal, a Game zone Online 10 pontból nyolcat adott a kemény játékmenettel rendelkező szoftverre, de egyben azt is megjegyezték, hogy ennek a szoftvernek nem lenne szabad 17 évesnél fiatalabbak kezébe kerülnie. A cikkíró csodálkozásának adott hangot, amikor kifejtette abbéli véleményét, miszerint az összes játék és film közül, amit eddig látott, a Manhunt tartalmazta a leggyomorforgatóbb gyilkosságokat.

Valóban a játék lenne a bűnös?

Patrick, Stefan 41 éves apja szerint ˝Stefan meggyilkolása rámutat arra, hogy a háték hogyan emeli ki az olyan fegyverek használatát, mint a kalapácsok és kések. Ha az ilyen játékok ekkora befolyással vannak a gyerekekre, akkor azokat el kellene távolítani a [boltok] polcairól.˝ A szoftvert egyébként a Rockstar Games adta ki, ugyanaz a cég, amely a Grand Theft Auto erőszakossága, (vélt) rasszista megnyilvánulásai révén már többször is szerepelt az újságok oldalain (például itt, a Terminalon is).

Mindeközben azonban kiderült, hogy a dolgok kicsit másképp állnak. A leicestershire-i rendőrség tiszta vizet öntött a pohárba: nem a bűncselekményt elkövetőnél, hanem az áldozat lakásán találták meg a Manhunt nevű játékot. Azaz kiderült, hogy az – ugyan erőszakos – szoftvernek az ég adta világon semmi köze nincsen a szomorú esethez. A hatóságok szerint a háttérben drogügyletek állnak: a rendőrök úgy gondolják, hogy Stefan hitelért vásárolt drogot, s pénzzel tartozott Le Blanc számára, aki ezt akarta behajtani.

Betiltsuk, ne tiltsuk?

A Dixons áruházlánc az első bejelentések után azonnal eltávolítatta a Manhuntot boltjainak polcairól, amit a tények ismeretében már minden bizonnyal megbánt. Egy hete a vállalat szóvivője elmondta, hogy több mint 1000 boltból vonták ki a szoftvert – ami a nagy hírverés miatt bizonnyal felfutó eladási adatokat produkál azóta. Külön érdekesség egyébként, hogy a játék Nagy-Britanniában 18 éven felülieknek besorolást kapott, így egy komoly kérdés felmerül az emberben: vajon eladták-e tinédzsereknek a programot, vagy azok szülei voltak figyelmetlenek, amikor ilyen szórakozással lepték meg gyerekeiket. Azzal, hogy nem a 17, hanem a 14 éves fiúnál találták meg a szoftvert, egyáltalán nem vált feleslegessé feltenni ezt a kérdést.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

hono

SmartPhone

A HONOR 20 augusztus 1-től kapható Magyarországon

2019. július 22. hétfő
Sony A7R

Kamera

61 megapixeles fényképezőgép a Sonytól

2019. július 22. hétfő
longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019

Dotkom