Connect with us

Hirdetés

technokrata

Kulturális kincseink digitalizálása

Laptop

Kulturális kincseink digitalizálása

A közelmúltban zárult le az a projekt, amely által a szak- és nagyközönség illetve az oktatás számára is elérhetővé váltak az Országos Műszaki Múzeum (OMM) által őrzött magyar műszaki tudomány- és technikatörténeti dokumentumok. A nemzeti örökség egy meghatározott állományának digitalizálását és a dokumentumok megjelenítését, információs terminálra telepítését a Minor Rendszerház végezte el.

Az OMM immár 47 éve gyűjti, tárolja, dolgozza fel és mutatja be mindazokat a tárgyi, képi, írásos és hangzó emlékeket, amelyek hazánk és a világ természettudományi és műszaki fejlődését képviselik. Mivel az OMM nem rendelkezik állandó kiállítóhellyel, a nemzeti kulturális örökség emlékeinek csupán elenyésző hányada jut el kiállítások formájában a nagyközönséghez, s csak részben képes megfelelni a szakmai körök kutatási, oktatási elvárásainak. A projekt ennek a problémának az áthidalását segíti elő a Minor Rendszerház közreműködésével, így az OMM meghatározott állományegységeit digitális dokumentumok formájában feldolgozva elektronikus úton teszi hozzáférhetővé.

A projekt megvalósításához az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által meghirdetett Információs Társadalom Program ˝24. óra – Kulturális kincseink digitalizálása˝ (IHM-ITP8) pályázatával sikerült forrást biztosítani, amelyet az OMM pályázott meg, és amely a megvalósítás költségeinek jelentős részét fedezte. A projekthez egyebek mellett 9 jelentős, de kevéssé ismert magyar tudós irat-hagyatékát választotta ki az OMM, amelyek jellegükből fakadóan a nagyközönség számára egyáltalán nem, a szakirányú kutatások számára pedig nehezen hozzáférhetőek.

A projektben az alábbi feladatok kerültek megvalósításra

• a hagyatéki anyagok digitalizálása
• egy speciálisan – ezen munka keretében – kifejlesztett szoftver segítségével a képeket könnyen és több szempont szerint kutathatóvá, visszakereshetővé tette
• a megjelenítéshez egy speciális eszközt, az információs terminált telepítette, amely használható a vándorkiállításokon és az időszakos kiállításokon

Az anyagok döntő többségének megismerése nemcsak a nagyközönség, de a kutatás és az oktatás számára is nehezen hozzáférhető. A projektben kialakított rendszerben viszont már egy speciális információs eszköz – információs terminál – segítségével interaktív módon lehet tájékozódni.

A projekt többek között a következő előnyöket biztosította az intézmény számára

• jól megőrizhetővé és archiválhatóvá válnak az eredeti dokumentumok
• a hálózatnak köszönhetően lehetővé teszi a távoli elérést, jó minőségben
• prospektusok, kiadványok szerkesztéséhez jól használhatók a digitális anyagok
• elektronikus kiállítások szervezhetők
• a rendszer használói saját gyűjteményeket készíthetnek, mivel az eltárolt képeket a felhasználó a saját gépére is lementheti

Érdekes adatok az OMM gyűjteményről

A 30 munkatárssal működő OMM dokumentumállományának jellemző adatai: körülbelül 17 ezer egyedi tárgy, közel 14 ezer könyv, 12.300 általános történeti dokumentum, 5000-nél több történeti értékű fotó, 27 ezernél több fotó-negatív és körülbelül 5000 diapozitív, 4340 percnyi videó és 14 ezer méternél hosszabb mozgófilm, 9800 körül adattári egység.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés