Connect with us

Honlapok a cégeknél

Laptop

Honlapok a cégeknél

A hazai vállalati honlapok többsége statikus, brosúra jellegű cégismertető, és az idegen nyelvek terén érzékelhetőek a hiányosságok.

Az Internet-hozzáféréssel rendelkező, legalább 1 főt foglalkoztató hazai cégek 30 százaléka, összesen mintegy 38 ezer vállalat jelenik meg a Világhálón saját honlappal – olvasható a Magyar Infokommunikációs Jelentés internetes alkalmazásokról szóló moduljában.

Az elterjedtségi mutató az elmúlt egy évben nem növekedett számottevően – alig 1 százalékponttal haladja meg a tavaly publikált értéket -, a honlapok számának gyarapodása tehát csupán a kapcsolati ellátottság emelkedéséhez igazodik. A weblapok elterjedtsége a vállalatok méretével párhuzamosan nő; míg a számarányukat tekintve domináns mikrovállalatoknak csupán 23 százaléka, illetve a kisvállalatoknak alig több mint fele (52 százalék) található meg az Interneten, addig a középvállalatok 60, a nagyvállalatok 68 százaléka üzemeltet céges honlapot.

Kevés az információ
A közel 38 ezer hazai céges honlap legnagyobb része (nagyjából fele) a budapesti székhelyű vállalatokhoz tartozik. A 10 fő feletti szegmensben a fővárosi honlap-penetráció kiugróan magas, az Internet-hozzáféréssel rendelkezők körében 72 százalékos. Az 1-9 fős mikrovállalatok körében Délnyugat-Magyarország „vezet” 34 százalékos ellátottsággal, a főváros 25 százalékos mutatójával a középmezőnybe tartozik. A honlap-penetráció szempontjából a leginkább elmaradott térségnek Északkelet-Magyarország tekinthető, ahol az internetező mikrocégek mindössze 13 százaléka tart fenn honlapot.

A BellResearch elemzői megállapították: a magyar vállalati weboldalakon a cég- és termékismertetők tekinthetőek általánosnak, partner- és referencialistát például már csak minden második honlapon, terméktámogatást vagy dokumentációt pedig az oldalak negyedrészénél találunk.

Aktuális tartalmakat, a céggel kapcsolatos friss híreket a vállalatok alig több mint harmada tesz fel honlapjára (jellemzően inkább a 250 fő feletti szervezetek), az újdonságokról tájékoztató elektronikus hírlevelek ügyfélkapcsolatot ápoló lehetőségeit pedig csak a cégek 10 százaléka aknázza ki. Az online értékesítés eszközei csupán minden tizedik céges honlapon találhatóak meg, a fizetési tranzakció nélküli rendelési lehetőségek jelentősen elterjedtebbek a vásárlási megoldásoknál.

Többségben az egynyelvűek
Az EU-csatlakozás apropóján a 10 fő feletti cégek honlapjait vizsgálva a BellResearch kutatói rámutattak a hazai üzleti szféra felkészültségi hiányosságaira, a webhelyek fele ugyanis kizárólag magyarul érhető el. A nagyvállalati szegmensben a legkedvezőbbek az arányok, az oldalak külföldi látogatói azonban a cégek több mint egyharmadánál e körben is hoppon maradnak. Az idegen nyelvű honlapokon 94 százalékos elterjedtséggel általánosnak tekinthető az angol, a második helyen – 47 százalékkal – a német áll. A franciaorientáció a nagyvállalati körben épp kimutatható (5 százalék).Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

longines-hydroconquest-full-black-ceramic-l3-784-4-56-9-1

SmartWatch

Igazán férfias sportórát mutatott be a Longines

2019. július 20. szombat
Business woman are checking stock market graph on digital tablet

Office

SUSE Enterprise Storage 6: miénk itt a tár!

2019. július 17. szerda
caw211w-fc6467-special-ed-through-time-80s-2019
maxresdefault

SmartPhone

Nokia okostelefond van? Akkor azonnal frissítsd Pie-ra!

2019. július 13. szombat
procentric

Smart-TV

TV-k veszik át a wifi-hotspotokat a hotelekben

2019. július 10. szerda

Dotkom