Connect with us

technokrata

Panasonic DMC-FZ3 digitális fényképezőgép: 3,1 megapixel, 12x-es zoom

Laptop

Panasonic DMC-FZ3 digitális fényképezőgép: 3,1 megapixel, 12x-es zoom

A Panasonic bemutatta vadonatúj, 3,1 megapixel tényleges felbontású CCD-vel ellátott LUMIX modelljét, a DMC-FZ3-at, ami MEGA O.I.S. funkcióval és 12-szeres optikai zoommal rendelkezik, a teljes zoomtartományban F2.8 fényerővel.

A DMC-FZ3 a 2 megapixel felbontású DMC-FZ2 utóda, kisebb méretét lekerekített formájának köszönheti. A DMC-FZ3 kiválósága nem csupán a megnövelt felbontásban, de a képfeldolgozó LSI forradalmi műszaki fejlesztésében és az O.I.S. pontosságának növekedésében is megmutatkozik.

A legjelentősebb előrelépés a digitális fényképezőgép ˝agyának˝, a képfeldolgozó LSI-nek a teljes továbbfejlesztése. A Venus Engine korábbi változataiban a fényerősség jelet az átlós felbontás 50 %-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Az újonnan kifejlesztett Venus Engine II új képalkotási eljárást alkalmaz, melynek során a korábbi fényerősség jel a G képpontokból további kiolvasásra kerül. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10 %-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50 %-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását.


A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,3 másodperces zársebesség intervallum, ami szabadabb és egyben gondtalanabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 4 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott ˝Végtelen Sorozatfelvétel˝ (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

A MEGA O.I.S. – ami véleményünk szerint nélkülözhetetlen minden nagy optikai zoomátfogással rendelkező modellben – két választható üzemmóddal rendelkezik. Az első, ˝Mode 1˝ üzemmódban az O.I.S. lencseblokk megfelelő irányú elmozdulása folyamatosan kompenzálja a remegést, míg a Panasonic saját ˝Mode 2˝ üzemmódjában a lencse csak az exponálás pillanatában egyenlíti ki a kéz remegését. Ebben az üzemmódban az O.I.S. lencseblokk az adott pillanatban bármelyik irányba képes elmozdulni, így a leghatékonyabb kompenzációt tudja megvalósítani. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával tovább javítja ezt a nagyszerű teljesítményt, ami így egy fokozattal lassabb zársebesség alkalmazását teszi lehetővé, az előző Venus Engine-nel felszerelt modellekhez képest. Ebből eredően, az O.I.S. funkcióval nem rendelkező hagyományos fényképezőgépekhez viszonyítva – állvány használata nélkül is – 3 vagy 4 fokozattal csökkenthető a zársebesség, miközben a tiszta képminőség továbbra is garantált.

A korábbi LUMIX modellekhez hasonlóan, a DMC-FZ3 is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel rendelkezik, amely nagy felbontású és alacsony torzítású képeket ígér. A 3 aszferikus lencse alkalmazása, amely a Panasonic saját gyártási szaktudását dicséri, jelentős méretcsökkentést tesz lehetővé még a 12-szeres zoommal rendelkező modellek esetén is.

A DMC-FZ3 számos lehetőséget kínál a fotósok számára; így a teljesen manuális beállítási lehetőséget, rekesz-előválasztás és záridő-előválasztás üzemmódokat, valamint a 4 autofókusz üzemmódot, köztük a 9-pontos autofókusszal. Ugyanakkor a kezdő felhasználók számára egyszerűsített üzemmóddal is rendelkezik, melyben ellenfény-kompenzáció is alkalmazható. A DMC-FZ3 temérdek funkciója széles rétegek igényeit képes kielégíteni, a digitális fényképezőgépekkel még csak most ismerkedő családi felhasználóktól a saját kreatív szabadságukat megvalósító „high-end amatőrökig”.

3,1 megapixel felbontású, 12-szeres zommal rendelkező modell kompakt kivitelben
A LUMIX DMC-FZ3 digitális fényképezőgép 3,1 megapixel tényleges felbontású CCD-vel és 12-szeres zoomátfogást lehetővé tévő, a teljes zoomtartományban F2.8 fényerejű LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel (ami egyenértékű egy 35 mm-es filmes fényképezőgép 35 – 420mm objektívjével) szerelt. A 3 aszferikus lencse kombinációja magas optikai teljesítményt biztosít, miközben a készülék mérete továbbra is kompakt marad. A zoomtartomány a 4-szeres digitális zoommal kombinálva akár 48-szorosra is növelhető.

A továbbfejlesztett MEGA O.I.S. nehéz körülmények között is tiszta, éles képek készítését teszi lehetővé
A MEGA O.I.S. két választható üzemmóddal rendelkezik. Az első, ˝Mode 1˝ üzemmódban az O.I.S. lencse folyamatosan kompenzálja a remegést, míg a Panasonic saját ˝Mode 2˝ üzemmódjában a lencse csak az exponálás pillanatában egyenlíti ki a kéz remegését, így még hatékonyabb kompenzáció érhető el. Ebben az üzemmódban az objektív az adott pillanatban bármelyik irányba képes elmozdulni a hatás növelése érdekében, és nagy felbontású képek készíthetők akár olyan közelről is, mint az objektív középpontja. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával tovább javítja ezt a nagyszerű teljesítményt, ami így egy fokozattal lassabb zársebesség alkalmazását teszi lehetővé, az előző Venus Engine-nel felszerelt modellekhez képest. Ebből eredően, az O.I.S. funkcióval nem rendelkező hagyományos fényképezőgépekhez viszonyítva – állvány használata nélkül is – 3 vagy 4 fokozattal csökkenthető a zársebesség, miközben a tiszta képminőség továbbra is garantált. Az optikai stabilizátor különösen gyenge fényviszonyoknál történő fényképezésnél, nagy zoomátfogásnál ill. makró modban nyújt jelentős segítséget.

Nagymértékben megnövelt felbontás és sebesség, a világ legnagyobb teljesítménye: a Venus Engine II
A Panasonic az előző Venus Engine-hez képest nagymértékű javulást ért el a felbontás és a válaszidő terén egyaránt. Az előző Venus Engine alkalmazásakor a fényerősség jelet az átlós felbontás 50 %-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Ezen felül az újonnan kifejlesztett Venus Engine II egy új képalkotási eljárást is alkalmaz, melynek során a fényerősség jel csak a G képpontokból került kiolvasásra, a képen lévő vízszintes/függőleges vonalak érzékelése során. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10 %-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50 %-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását. A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,3 másodperces zársebesség intervallum, ami szabadabb és egyben gondtalanabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 4 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott ˝Végtelen Sorozatfelvétel˝ (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

Korszerű autofókusz (AF) és fénymérési lehetőségek
A DMC-FZ3 esetében az autofókuszálási eljárás a fényképezési helyzetnek megfelelően választható ki: 9-pontos AF, 3-pontos AF, 1-pontos AF vagy spot AF. Ugyanakkor 3-pontos AF esetén a nagy sebességű élességállítás érdekében a fókusz információk megkettőzött frekvenciával kerülnek kiolvasásra a CCD-ből. Emellett az újonnan alkalmazott AF segédfény segítségével az AF éjszaka vagy gyenge fényviszonyok mellett is használható. Fényméréskor az intelligens többpontos mérés és a spot mérés mellett immár az újonnan kiválasztható középsúlyozású mérés is használható.

A csúcsminőségű használhatóság a fotósok széles körének igényeit elégíti ki
Az olyan manuális funkciók, mint a rekesz-előválasztás, a záridő-előválasztás vagy a manuális expozíciós üzemmód – amelyek előzőleg menüből voltak csak elérhetők – immár közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsával választhatók az egyszerű használat érdekében. Másrészről azonban még a kezdő felhasználók számára is egyszerűvé válik a fényképezés az ellenfény-kompenzációval ellátott egyszerűsített üzemmódnak köszönhetően. Ezért a DMC-FZ3 a képalkotási igények széles skáláját képes kielégíteni. Az újonnan alkalmazott képernyőkijelzések elősegítik a műveletek könnyű nyomon követését. A fotózást immár 9-féle expozíciós mód segíti, köztük a Tűzijáték, Party, Tájkép vagy Éjjeli Tájkép (elkülönítve az Éjjeli Portré üzemmódtól), melyek közül a körülményeknek legmegfelelőbb a képernyőmenüből választható ki. A ˝bőrtónus lágyítás˝ funkció portré és éjjeli portré üzemmódban működik, és a bőrszínű tónusok felismerésével és a részletek lágyításával eléri, hogy a bőr simábbnak és szebbnek hasson. Végül, de nem utolsósorban az elektronikus kereső nagyítása is javult 7,6-szorosról akár 11-szeresre, így elősegítve a pontosabb képellenőrzést (nagyobb kép megjelenítését). Emellett a képek immár tömörítetlen TIFF formátumban is elmenthetők. Az optikai és digitális technológiák legjavának kombinálásával a LUMIX DMC-FZ3 a kreativitás új dimenziójába nyit átjárót.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek