Connect with us

technokrata

Az Apple megtorpedózná zenelejátszójának más formátumok előtti megnyitását

Laptop

Az Apple megtorpedózná zenelejátszójának más formátumok előtti megnyitását

A napokban írtunk arról, hogy a RealNetworks egy olyan szoftvert dobott piacra, amivel az általuk értékesített dalok minden hordozható digitális zenelejátszó eszközön meghallgathatók – az iPodon is. Ez azonban az Apple-nek nem tetszik.

Még május elején Rob Glaser, a RealNetworks vezérigazgatója taktikai szövetséget ajánlott Steve Jobs-nak. Levélben azt javasolta az Apple vezérének: tegyék elérhetővé a RealNetworks felhasználóinak, hogy az iPodon hallgathassák meg (nem az iTunes-tól vásárolt) dalaikat; cserébe a RealNetworks elsődleges zenelejátszóként az Apple eszközét fogja javasolni. Az üzenet kitért arra is, hogy nem kivitelezhetetlen a dolog, hiszen mindkét cég ugyanazt az audioszabványt, az AAC-t támogatja. Steve Jobs elutasította a RealNetworks ajánlatát, arra hivatkozva, hogy az iPod más zeneszolgáltatások számára való megnyitása kezdeti és folyamatos költségeket is kiróna az Apple-re, ami nem érné meg a cégnek.

A közelmúlt eseményei

A RealNetworks nemrég bejelentette, hogy kifejlesztett egy olyan technológiát, amivel képessé tehetők az iPodok a vállalat saját audioformátumának kezelésére is. A Harmony Technology névre keresztelt megoldás lehetővé teszi azon vásárlók számára, akik igénybe veszik a RealNetworks fizetős zeneletöltő szolgáltatását, hogy a beszerzett dalokat biztonságosan átmásolhassák az iPodra, vagy virtuálisan bármelyik másik hordozható zenelejátszóra. Rob Glaser elmondása értelmében arról van szó, hogy megoldásuk a rivális fejlesztők másolásvédelmi eljárásait fordítja le, és ezzel kompatibilissé teszi a RealNetworks rendszerével.

Az azért kérdés, hogy mit szólnak ehhez a másolásvédelmi technológiák (és egyben a hordozható lejátszók szellemi jogainak) tulajdonosai – jegyeztük meg pár napja, s a sejtésünk beigazolódni látszik: az Apple sérelmezte a RealNetworks lépést. Az Alma egyenesen hackereknek titulálta a rivális cég fejlesztőit, s bejelentette, hogy a következő szoftverfrissítéskor át fogja programozni a kis eszköz rendszerét, hogy használhatatlanná tegye a Harmony Technology-t. Mi több, azt is közölték a cégnél, hogy az esetet a DMCA szerzői jogi törvény szellemében fogják kivizsgálni, így az sem kizárt, hogy egy sokmillió dolláros pert akasztanak végül a RealNetworks nyakába.

Az Apple – valahol azért érthető – kirohanására a rivális cég újabb nyilatkozatot adott ki, melyben azt taglalta, hogy a felhasználóknak joguk van arra, hogy megválasszák, melyik lejátszót akarják megvenni, és azon milyen formátumú dalokat akarnak hallgatni – az Apple pedig pont ennek a szabadságnak áll az útjában. Ráadásul a RealNetworks szerint a DMCA törvénnyel való előhozakodás eleve kudarcra van ítélve, mert az antikalóz rendelkezés lehetővé teszi kompatibilis szoftverek létrehozását. Ez az érvelés persze nem feltétlenül tántorítja el az Apple-t, így hát kíváncsian várjuk a következő felvonást.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle