Connect with us

A szülők a játékot hibáztatják gyermekük haláláért

Laptop

A szülők a játékot hibáztatják gyermekük haláláért

Nagy-Britannia legnagyobb elektronikus értékesítéssel foglalkozó hálózata, a Dixons kénytelen volt eltávolítani a Manhunt nevű videojátékot kínálatából, miután egy tinédzsergyilkosság áldozatának szülei a szoftvert tették felelőssé a történtekért.

A szoftverben a játékosnak embereket kell megölnie, mégpedig olyan látványos módon, ahogyan csak lehetséges, így az nem is kérdéses, hogy a Manhunt az erőszakos cselekedeteket népszerűsíti a fiatalok között (például extra pontok járnak azért, ha az ellenséggel különös kegyetlenséggel és véres módon sikerül végezni). Abban, hogy ennek a való életben is komoly hatása lehet a fiatalokra, azonban talán a szülők is vétkesek – ők azonban egyértelműen a játékot teszik felelőssé.

Legalábbis a néhai Stefan Pakeerah édesanyja és -apja így gondolja. Szerintük 14 éves fiuknak a Manhunt miatt kellett meghalnia: a tinédzsert egy nála 3 évvel idősebb fiatal csalta egy parkba, ahol aztán végzett vele. Mégpedig meglehetősen csúnyán: a gyilkos Warren Le Blanc (aki egyébként nagy rajongóka a Manhuntnak) egy kalapács és egy kés révén végzett ˝ellenségével˝. ˝Nem szándékoztam megölni, de amikor megláttam a vért, addig ütöttem és szúrtam, amíg meg nem halt.˝ – mondta Le Blanc, aki most életfogytig tartó börtönbüntetés elé néz.

Patrick, Stefan 41 éves apja szerint ˝Stefan meggyilkolása rámutat arra, hogy a háték hogyan emeli ki az olyan fegyverek használatát, mint a kalapácsok és kések. Ha az ilyen játékok ekkora befolyással vannak a gyerekekre, akkor azokat el kellene távolítani a [boltok] polcairól.˝ A szoftvert egyébként a Rockstar Games adta ki, ugyanaz a cég, amely a Grand Theft Auto erőszakossága, (vélt) rasszista megnyilvánulásai révén már többször is szerepelt az újságok oldalain (például itt, a Terminalon is). A cég (egyelőre) nem kommentálta a történteket.

A Dixons szóvivője már közlékenyebb volt, elmondása értelmében több mint 1000 boltból vonták ki a Manhunt programot. Külön érdekesség, hogy a játék Nagy-Britanniában 18 éven felülieknek besorolást kapott, így egy komoly kérdés felmerül az emberben: vajon eladták-e tinédzsereknek a programot, vagy azok szülei voltak figyelmetlenek, amikor ilyen szórakozással lepték meg gyerekeiket. Csak hogy képet alkothasson az is, aki (még) nem játszott a Manhunttal: egy ismert külföldi játékoldal, a Game zone Online 10 pontból nyolcat adott a kemény játékmenettel rendelkező szoftverre, de egyben azt is megjegyezték, hogy ennek a szoftvernek nem lenne szabad 17 évesnél fiatalabbak kezébe kerülnie. A cikkíró csodálkozásának adott hangot, amikor kifejtette abbéli véleményét, miszerint az összes játék és film közül, amit eddig látott, a Manhunt tartalmazta a leggyomorforgatóbb gyilkosságokat.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom