Connect with us

technokrata

Szoftverhiba-keresés köznyelven

Laptop

Szoftverhiba-keresés köznyelven

A szoftverekben rejlő hibák számos módon képesek kárt okozni: a házi feladat elvesztésétől kezdve a több millió dolláros űrkíséreltek teljes csődjéig széles a skála. Évente rengeteg pénzt lehetne megspórolni egyszerűbb hibakereséssel.

Egy az Amerikai Egyesült Államokban készített szövetségi felmérés szerint megközelítőleg 60 milliárd dollár kárt okozott 2002-ben az USA nemzetgazdaságának a szoftverek hibás működése. Brad Myers, a Carnegie Mellon Egyetem komputertudománnyal foglalkozó professzora és egy tanítványa, Andrew Ko kifejlesztettek egy olyan hibakereső programot, ami lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel a számítógépes hibákról, pusztán szöveges angolt használva. Például: miért nem az elvártnak megfelelően viselkedik a szoftver?

Az 1,2 millió dolláros összeggel megalapított Whyline (Workspace for Helping You Link Instructions to Numbers and Events) projekt a National Science Foundationtől kapott pénzt a kutatásokra. Fejlesztői szerint a programozói tudás különböző fokán álló szakemberek mind hasznát vehetik, legyenek bár a témával hétvégenként, hobbi szinten foglalkozók vagy hardcore kóderek. Használata roppant egyszerű: a rendszer Why (Miért) gombjára kattintva a tesztelt szoftver futása leáll, és a Whyline lehetővé teszi, hogy a történtek alapján kérdéseket tegyünk fel a rendszernek. Ezt követően azok a programsorok, amelyek kapcsolatban vannak a feltett kérdéssel, kiemelésre kerülnek, egy másik ablakban pedig azt lehet látni, hogy mi történt addig, amíg a program futott.

˝Az eszköz azoknak a kérdéseknek a 90%-át fel tudja tenni tesztelés során, amikre az emberek korábban is tudni szerették volna a választ.˝ – állítja magabiztosan Myers. Mikor magát a tesztelő eszköz hatását vizsgálták, a kutató és tanítványa úgy találta, hogy a hibakeresés nyolcszorosára gyorsult, s magát a programozási folyamatot 40 százalékkal fel tudták gyorsítani.

Persze az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a Whyline egyelőre csak az Alice-ben, egy tudományos célokat szolgáló programnyelven írt szoftverek hibakeresésére és -ellenőrzésére képes, s ott is csak egyszerű kérdésekkel birkózik meg. Ha egy olyan nyelvet, mint az Alice-nél tízszer bonyolultabb Java, is hasonló módszerekkel szeretnénk vizsgálni, máris beleütközhetünk a Whyline korlátaiba. Mindenesetre az elgondolás úttörő, s egyszer talán általánossá is válhat – Myers bizakodó a jövőt illetően.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle