Connect with us

Hamarosan itt az új Netscape?

Laptop

Hamarosan itt az új Netscape?

Ha minden jól megy, augusztus elején már telepíthetjük a Netspace legújabb változatát.

Az America Online, mint a Netscape tulajdonosa, hivatalosan bejelentette, hogy a nyáron új változatot jelentet meg böngészőjéből – írtuk még májusban. Jól értesültek tudni vélik, hogy ennek ideje sincs már messze: egy, a Slashdoton megjelent információmorzsa szerint az egykor piacvezető böngésző legújabb, 7.2-es változata augusztus elején, vélhetőleg már harmadikán elérhető lesz.

Már korábban ismertté vált, hogy a legújabb Netscape a Mozilla 1.7-es változatára fog épülni. Mivel azonban az AOL képviselője külön kihangsúlyozta, hogy a lépés nem tekinthető egy komoly projekt kezdetének – a böngésző fejlesztését továbbra sem akarják komoly erőforrásokkal megsegíteni -, ezért előfordulhat, hogy csúszás következik be a kiadást illetően. Amint ugyanis nemrég megírtuk mi is a Terminalon, a Mozilla legújabb változatában két, komoly biztonsági résre akadtak, aminek kijavítására a jövő hétig várni kell. Mivel az AOL szerint CD-n is elküldik a postaköltségért cserébe annak, aki ily módon szeretne hozzájutni a böngészőhöz, bizonyára korábban meg kell kezdeni a kompaktlemezek gyártását – ám egy ilyen hibával nem biztos, hogy szerencsés lenne útjára bocsátani a browsert.

Maga a kezelői felület egyébként nagy részben változatlan marad, tehát ez is azt támasztja alá, hogy a 7.2-es böngésző csak a korábbi verzió apróbb foltozgatása lesz, szó sincs nem mérföldkőnek számító előrelépésről. Ez utóbbi egyébként még tavaly júliusban jelent meg, többek között a nem angol nyelvű domainek támogatásával és egy beépített spamszűrővel gazdagította a szoftvert.

Már jó ideje levegőben lógott a Netscape jövője. Amióta az America Online tavaly többszáz fejlesztőjét osztotta be más munkára, akik közvetve vagy közvetlenül ezzel foglalkoztak, sokan megkongatták a vészharangot. A döntés egyébként azt követően jött létre, hogy az AOL és a Microsoft ismét megállapodtak: a 750 millió dolláros szerződés keretében arról döntöttek – többek között -, hogy az amerikai médiaóriás további hét éven keresztül az Internet Explorert fogja ajánlani AOL-szolgáltatáshoz. Ez az összeg soknak tűnik, de az America Online sokkal nagyobbat bukott a Netscape-en: amikor 2000. novemberében lezárták a böngésző és a mögötte álló fejlesztőgárda felvásárlási ügyletét, akkor körülbelül 9 milliárd dollár értékűnek minősítették a szerződést – ám az USA-beli óriásvállalat nem tudta kiaknázni a névben rejlő előnyöket, ezért hamarosan kénytelen lett megegyezni a Microsofttal.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom