Connect with us

technokrata

Panasonic DMC-FZ20 digitális fényképezőgép: 5 megapixel, 12x-es zoom

Laptop

Panasonic DMC-FZ20 digitális fényképezőgép: 5 megapixel, 12x-es zoom

A Panasonic bemutatta vadonatúj, világelső 5 megapixel tényleges felbontású CCD-vel ellátott LUMIX modelljét, a DMC-FZ20-at, ami MEGA O.I.S. funkcióval és 12-szeres optikai zoommal rendelkezik, a teljes zoom tartományon F2.8 zárnyílással.

A DMC-FZ20 a nemzetközi hírnevű DMC-FZ10 utóda, kiváló tulajdonságait a képpontok száma, a képfeldolgozó LSI forradalmi műszaki fejlesztése, az O.I.S. pontossága és a vaku teljesítménye mellett a külső megjelenés teljes áttervezéséből eredő biztos fogást biztosító fizikai használhatóságnak is köszönheti.

A legjelentősebb előrelépés a digitális fényképezőgép agyának, a képfeldolgozó LSI-nek a teljes továbbfejlesztése. A Venus Engine korábbi változataiban a fényerősség jelet az átlós felbontás 50 %-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Ezen felül az újonnan kifejlesztett Venus Engine II új képalkotási eljárást alkalmaz, melynek során a fényerősség jel csak a G képpontokból került kiolvasásra, a képen lévő vízszintes/függőleges vonalak érzékelése során. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10 %-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50 %-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását.


A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,4 másodperces zársebesség intervallum, ami gondtalanabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 3 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott Végtelen Sorozatfelvétel (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

A MEGA O.I.S., ami véleményünk szerint nélkülözhetetlen minden nagy nagyítású modellben, két választható üzemmóddal rendelkezik. Az első, ˝Mode 1˝ üzemmódban az O.I.S. lencse folyamatosan kompenzálja a remegést, míg a Panasonic saját ˝Mode 2˝ üzemmódjában a lencse csak az exponálás pillanatában egyenlíti ki a kéz remegését. Ebben az üzemmódban az objektív az adott pillanatban bármelyik irányba képes elmozdulni a hatás növelése érdekében, és nagy felbontású képek készíthetők akár olyan közelről is, mint az objektív középpontja. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával tovább javítja ezt a nagyszerű teljesítményt, ami így egy fokozattal lassabb zársebesség alkalmazását teszi lehetővé, az előző Venus Engine-nel felszerelt modellekhez képest. Ebből eredően, az O.I.S. funkcióval nem rendelkező hagyományos fényképezőgépekhez viszonyítva – akár állvány használata nélkül is – 3 vagy 4 fokozattal csökkenthető a zársebesség, miközben a tiszta képminőség továbbra is garantált.

A hagyományos LUMIX modellekhez hasonlóan, a DMC-FZ20 is LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel rendelkezik, amely nagy felbontású és alacsony torzítású képeket ígér. A 3 aszferikus lencse alkalmazása, amely a Panasonic saját gyártási szaktudását dicséri, jelentős méretcsökkentést tesz lehetővé még a 12-szeres zoommal rendelkező modellek esetén is. Az ED objektív nagyban hozzájárul a főként telefotó felvételeken jelentkező színtorzulások kiküszöböléséhez.

A DMC-FZ20 ugyanakkor széles skáláját nyújtja az olyan kézi vezérlésű funkcióknak, mint például a gyűrűs szabályozású kézi élességállítás és kézi expozíció, azon igényes amatőrök és profik számára, akik a színtiszta alkotói szabadságot részesítik előnyben.

A világelső 5 megapixel felbontású, 12-szeres zommal rendelkező modell
A LUMIX DMC-FZ20 digitális fényképezőgép 5,0 megapixel tényleges felbontással és 12-szeres zoomolást lehetővé tévő, a teljes zoomolási tartományban F2.8 zárnyílású LEICA DC VARIO-ELMARIT objektívvel (ami egyenértékű egy 35 mm-es filmes fényképezőgép 36-432 mm objektívjével). A 3 aszférikus lencse és 1 ED lencse kombinációja magas optikai teljesítményt biztosít, miközben a készülék mérete továbbra is kompakt marad. A zoomolási tartomány a 4-szeres digitális zoommal kombinálva akár 48-szoros nagyításra is növelhető.

A frissített MEGA O.I.S. nehéz körülmények között is tiszta, éles képek készítését teszi lehetővé
A MEGA O.I.S. , ami véleményünk szerint nélkülözhetetlen minden nagy nagyítású modellben, két választható üzemmóddal rendelkezik. Az első, ˝Mode 1˝ üzemmódban az O.I.S. lencse folyamatosan kompenzálja a remegést, míg a Panasonic saját ˝Mode 2˝ üzemmódjában a lencse csak az exponálás pillanatában egyenlíti ki a kéz remegését. Ebben az üzemmódban az objektív az adott pillanatban bármelyik irányba képes elmozdulni a hatás növelése érdekében, és nagy felbontású képek készíthetők akár olyan közelről is, mint az objektív középpontja. A Venus Engine II a kézremegés érzékelés pontosságának fokozásával tovább javítja ezt a nagyszerű teljesítményt, ami így egy fokozattal lassabb zársebesség alkalmazását teszi lehetővé, az előző Venus Engine-nel felszerelt modellekhez képest. Ebből eredően, az O.I.S. funkcióval nem rendelkező hagyományos fényképezőgépekhez viszonyítva – akár állvány használata nélkül is – 3 vagy 4 fokozattal csökkenthető a zársebesség, miközben a tiszta képminőség továbbra is garantált. Ennek kiemelkedő jelentősége különösen akkor érzékelhető, ha telefotó látószöggel, gyenge fényviszonyok mellett vagy makró üzemmódban fényképez.

Nagymértékben megnövelt felbontás és sebesség, a világ legnagyobb teljesítménye: a Venus Engine II
A Panasonic az előző Venus Engine-hez képest nagymértékű javulást ért el a felbontás és a válaszidő terén egyaránt. Az előző Venus Engine alkalmazásakor a fényerősség jelet az átlós felbontás 50 %-kal történő megnövelése érdekében az összes RGB képpontból nyerték. Ezen felül az újonnan kifejlesztett Venus Engine II új képalkotási eljárást alkalmaz, melynek során a fényerősség jel csak a G képpontokból került kiolvasásra, a képen lévő vízszintes/függőleges vonalak érzékelése során. Ez a korábbi Venus Engine teljesítményéhez képest a vízszintes és függőleges felbontás több mint 10 %-os javulását eredményezi, miközben megőrzi az átlós felbontás 50 %-át. Mindemellett a zajcsökkentés mértéke a képen lévő minden téma fényességi szintjének megfelelően szabályozható, ami akár 1/3-ára csökkenti a sötét területeken észlelhető zajt anélkül, hogy befolyásolná a kép világos területeinek felbontását. A továbbfejlesztett, több szálon futó képfeldolgozásnak köszönhetően a reakciósebesség szintén nőtt, melynek eredménye a piacvezető, 0,008 másodperces kioldási időkésés és a körülbelül 0,4 másodperces zársebesség intervallum, ami gondtalanabb fotózási élményt biztosít. Ez nagy sorozatfelvételi teljesítményt is biztosít, amellyel másodpercenként 3 teljes felbontású kép készíthető. A készülékben elsőként alkalmazott Végtelen Sorozatfelvétel (Infinite Consecutive Shooting) funkció korlátlan sorozatkép-készítést tesz lehetővé, amelynek csak az SD memóriakártya tárolókapacitása szab határt.

Fejlett autofókusz (AF) és villanófény funkciók
A DMC-FZ20 esetében egy autofókuszálási eljárás a fényképezési helyzetnek megfelelően választható ki: 9-pontos AF, 3-pontos AF, 1-pontos AF vagy spot AF. Ugyanakkor 3-pontos AF esetén a nagy sebességű élességállítás érdekében a fókusz információk megkettőzött frekvenciával kerülnek kiolvasásra a CCD-ből. Emellett az újonnan alkalmazott AF segédfény segítségével az AF éjszaka vagy gyenge fényviszonyok mellett is használható. A beépített villanófény ISO AUTO beállítás mellett akár 7 m-ig megfelelő villanófény-megvilágítást biztosít.

Csúcsminőségű használhatóság és teljes körű kézi működtetés
Ugyan örökölte a DMC-FZ10 eredeti formatervét, a fogás javult a stabil tartás érdekében. Az FZ10 minden elismert funkciója, mint például a gyűrűs szabályozású kézi élességállítás, egyképes AF, kézi expozíció és programeltolási funkció mind átvételre került, míg az olyan kézi funkciók, mint a zárnyílás-vezérelt üzemmód vagy a zársebesség-vezérelt üzemmód, amelyek előzőleg menüképernyőről voltak választhatók, immár közvetlenül az üzemmódválasztó tárcsával választhatók az egyszerű használat érdekében. Az újonnan alkalmazott képernyőkijelzések elősegítik a műveletek könnyű nyomon követését még a kibővített jelenet üzemmódok alkalmazása esetén is. Végül, de nem utolsósorban az elektronikus kereső nagyítása a nagyobb kép megjelenítése érdekében 7,6-szorosról akár 11-szeresre bővíthető, és a kép immár tömörítetlen TIFF formátumban is elmenthető. Az optikai és digitális technológiák legjavának kombinálásával a LUMIX DMC-FZ20 a kreativitás új dimenziójába nyit átjárót.

Külön megvásárolható kiegészítők
-Nagylátószögű konverziós lencse (DMW-LWZ10)
Lehetővé teszi a fényképezést 0,8x-en F2.8-as zárnyílással a teljes, 29 mm és 58 mm közötti zoomolási tartományon (35 mm-es objektívre vonatkoztatva). Kiváló perspektívájú képek készítését teszi lehetővé.
-Telekonverziós lencse (DMW-LTZ10)
Lehetővé teszi a fényképezést 1,5x-en F2.8-as zárnyílással a teljes, 324 mm és 648 mm közötti zoomolási tartományon (35 mm-es objektívre vonatkoztatva). Nagy teljesítményű telefotó képek készítését teszi lehetővé.
-Távvezérlő (DMW-RS1)
Az állványról történő fotózáshoz.
-Külső villanófény (DMW-FL28)
A nagyobb teljesítményű megvilágításhoz.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle