Connect with us

technokrata

Vége a Microsoft-Lindows csatának: Redmond fizet

Laptop

Vége a Microsoft-Lindows csatának: Redmond fizet

20 millió dollár kifizetését vállalta az amerikai szoftverfejlesztő gigász, amiért cserébe a Lindows név megszűnik létezni, helyette a már korábban bevezetett Linspire lesz az elfogadott.

A Microsoft idestova két éve jogi eljárást kezdeményezett Michael Robertson cége ellen, arra hivatkozva, hogy a Lindows márkanév megtévesztően hathat a vásárlók számára. Ugyan a Lindows ˝hazai vizeken˝, azaz az USA-ban pert nyert a bíróság előtt, de Európában többnyire ellene ítéltek – a nagy kártérítést elkerülendő döntött úgy a vállalat, hogy operációs rendszerének, a LindowsOS-nek Linspire-re változtatja a nevét.

Ismeretes, hogy egy holland bíró a Benelux államokból – Redmond nyomására – már hónapokkal ezelőtt kitiltotta a Lindows-t, ezért Robertson cége bejegyeztette a www.lin—s.com URL-t. A Microsoft azonban minden egyes nap után, amikor riválisa nem blokkolja teljesen a termékeihez való hozzáférést a Benelux államokban, 100 ezer euró pénzbüntetést óhajtott látni a Microsoft Michael Robertson vállalatától. Emiatt a fenti webcím sem létezett sokáig.

Mivel azonban a linuxos alapokra építkező operációs rendszer fejlesztői cégnévként továbbra is kitartanak a Lindows mellett, a Microsoft úgy döntött, tovább folytatja a pereskedést. A holland bíróságon, ahol a meghallgatások zajlottak, most Robertson számára született kedvező döntés. A bíró ugyanis úgy ítélkezett, hogy a Lindows jelenlegi, limitált alkalmazási feltételei mellett egyáltalán nem sérti meg Redmond Windows védjegyét. Tehát operációs rendszerként nem, de cégnévként továbbra is jelen lehet a Lindows Európában.

A háború véget ér

Redmond a napokban úgy döntött, hogy elfogadja az eredményeket, s megállapodik a Lindows-zal. Ennek részeként 20 millió dollár kifizetését vállalta magára, cserébe pedig megkapja a Lindows-zal kapcsolatos (európai) domaineket. Robertson elégedettségét fejezte ki: ˝A következő pár hónap során a Lindows felhagy a Lindows, mint kifejezés használatával és globálisan átáll a Linspire-ra, mind vállalatunk nevét, mind operációs rendszerünket tekintve.˝

A megállapodás szerint szeptember 14-ig kell végrehajtani az átállást a Linspire-nek. Egyébként szintén a megegyezés részét képezte a korai Lindows OS-ekben megtalálható Windows Media komponensek elhagyása. A tárgyalások során ugyanis megállapodtak abban a felek, hogy a Linspire-be egy négy évre szóló, jogdíjmentes licenc kerülhet bizonyos Windows Media szoftverösszetevőkről.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom