Connect with us

technokrata

Megvalósul az EDR

Laptop

Megvalósul az EDR

Gyorsabb irányítás a mentőknél, tűzoltóknál, rendőrségnél.

10 év után végre megvalósulhat a mentők, tűzoltók, rendőrök és más készenléti szolgálatok gyors, korszerű egységes digitális rádió-távközlő rendszere.

Balesetek, tűzesetek, bűncselekmények esetén a mentők, tűzoltók, rendőrök gyors helyszínre érkezése, hatékony intézkedése, katasztrófa helyzetekben, pedig emberek százainak, de akár ezreinek élete múlhat azon, hogy a mentésben, a katasztrófa elhárításában közreműködő készenléti szervek közötti kommunikáció mennyire hatékony és mennyire megbízható.

A korszerűtlen rendszerek felváltásáról szolgáló egységes digitális rádió rendszer kialakításáról a Kormány tavaly hozott döntést. Az EDR önálló kommunikációs hálózatokat biztosít az egyes szervezeteknek, ugyanakkor lehetővé teszi ezen hálózatok együttműködését. Így ha szükséges, (például tűz, baleset, árvíz stb. esetén) ezek a szervezetek hatékonyan lesznek képesek egymással kommunikálni, ami segít az ilyen helyzetek az eddigieknél gyorsabb és kevesebb emberi- anyagi áldozatot követelő megoldásában.

Az államháztartási törvény alapján a Kormány felhatalmazást adott Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszternek az egységes digitális rádió-távközlő rendszer (EDR) szolgáltatás nyújtására vonatkozó közbeszerzési eljárás kiírására.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium tárgyalásos eljárás lefolytatását készíti elő. A nyertes ajánlattevőnek vállalnia kell, hogy a szolgáltatás nyújtásához új gazdasági társaságot alakít. Ezt a megoldást nemzetbiztonsági szempontok, a szolgáltatásvásárlásból adódó természetes monopolhelyzet, továbbá a kölcsönös bizalmon alapuló tartós partneri viszony fenntartása teszik szükségessé.

A szolgáltató számára az alapszolgáltatásokat éves szintre megállapított díj formájában fizeti majd az állami költségvetés. Az EDR szolgáltatás kiépítésével, használatával és fejlesztésével kapcsolatos kérdések folyamatos irányítására – az informatikai és hírközlési miniszter elnökségével – EDR Irányító Testületet alakul.

Az EDR szolgáltató és felhasználók közötti kapcsolatot az EDR Képviseleti Szervezet biztosítja, amely felelős az állami oldal részéről a rendszer koordinált működéséért és biztonságáért.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle