Connect with us

Hirdetés

technokrata

Hulladékból fűtőanyag

Laptop

Hulladékból fűtőanyag

Az új létesítményben első lépésként a hulladékból eltávolítják a vizet, majd az értékesebb anyagokat, a maradékból és a cukorgyártás melléktermékéből, melaszból „briketteket” préselnek.

Európa legkorszerűbb hulladékkezelő központja épül Berlinben. A Siemens-technológiával felszerelendő létesítmény 2005. közepén kezdi meg működését, és évente várhatóan 160.000 tonna háztartási és kereskedelmi hulladék feldolgozására lesz képes.

2002-ben mintegy 74 milliónyi elektromos árammal működtetett gépezet volt a hazai lakosság birtokában. Az átlag-állampolgár mindennapi életében lassan már nélkülözhetetlenek az elektronikus beléptetők – munkahelyeken ez már általános, de a háztartásokban is egyre gyakrabban alkalmazzák – és a bankkártyák, amelyekből sokan három-négy darabbal is rendelkeznek. Ezeknek a millió-számra használt segédeszközöknek az átlagos élettartama szintén rövid, általában csak két év, ezután csak az elektronikus hulladékhegyet növelik. A leselejtezett elektromos – elektronikus cikkek mellett számottevő az a hulladékállomány is, ami pusztán a mai, 74 milliós állomány üzemben tartása miatt keletkezik. Elemek, akkumulátorok, régi, hagyományos hanglemezek, audio- és videokazetták, plasztik diszkek és CD-k, kicserélt alkatrészek és huzalok tonnái kerülnek naponta a lakossági hulladék közé.

Az Alba AG arra az új EU-tilalomra reagálva építi meg a központot, amely szerint 2005 májusától nem lehet kezeletlen háztartási hulladékot lerakó telepeken elhelyezni. A tilalomra az a felismerés vezetett, hogy a hulladéktelepek szemet bántó látványt nyújtanak, emellett kellemetlen szagú gázokat bocsátanak ki, a talajvíz védelme pedig igen sokba kerül.

Az új, úgynevezett MPS (mechanical-physical stabilization) létesítményben első lépésként a hulladékból eltávolítják a vizet, ezzel csökken a tömege és térfogata. Utána aprítják és válogatják, hogy az értékesebb anyagokat (például: fém, üveg, műanyag) újra fel lehessen dolgozni. A maradékból és a cukorgyártás melléktermékéből, melaszból „briketteket” préselnek, melyek kapcsolt (áram-hő-) erőművekben eltüzelhetők és így fosszilis tüzelőanyagokat (szén, olaj) helyettesíthetnek.

Az eljárással a háztartási hulladék mintegy 93%-a hasznosítható, és mindössze 7%-a kerül a hulladéklerakóba. A városi környezetben épülő létesítmény villamos és automatizálási rendszerét a Siemens alakítja ki, beleértve azt a vezérlő központot, melyben folyamatosan megfigyelik a feldolgozási folyamatot és ellenőrzik az emissziós határértékek betartását.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés