Connect with us

technokrata

Hulladékból fűtőanyag

Laptop

Hulladékból fűtőanyag

Az új létesítményben első lépésként a hulladékból eltávolítják a vizet, majd az értékesebb anyagokat, a maradékból és a cukorgyártás melléktermékéből, melaszból „briketteket” préselnek.

Európa legkorszerűbb hulladékkezelő központja épül Berlinben. A Siemens-technológiával felszerelendő létesítmény 2005. közepén kezdi meg működését, és évente várhatóan 160.000 tonna háztartási és kereskedelmi hulladék feldolgozására lesz képes.

2002-ben mintegy 74 milliónyi elektromos árammal működtetett gépezet volt a hazai lakosság birtokában. Az átlag-állampolgár mindennapi életében lassan már nélkülözhetetlenek az elektronikus beléptetők – munkahelyeken ez már általános, de a háztartásokban is egyre gyakrabban alkalmazzák – és a bankkártyák, amelyekből sokan három-négy darabbal is rendelkeznek. Ezeknek a millió-számra használt segédeszközöknek az átlagos élettartama szintén rövid, általában csak két év, ezután csak az elektronikus hulladékhegyet növelik. A leselejtezett elektromos – elektronikus cikkek mellett számottevő az a hulladékállomány is, ami pusztán a mai, 74 milliós állomány üzemben tartása miatt keletkezik. Elemek, akkumulátorok, régi, hagyományos hanglemezek, audio- és videokazetták, plasztik diszkek és CD-k, kicserélt alkatrészek és huzalok tonnái kerülnek naponta a lakossági hulladék közé.

Az Alba AG arra az új EU-tilalomra reagálva építi meg a központot, amely szerint 2005 májusától nem lehet kezeletlen háztartási hulladékot lerakó telepeken elhelyezni. A tilalomra az a felismerés vezetett, hogy a hulladéktelepek szemet bántó látványt nyújtanak, emellett kellemetlen szagú gázokat bocsátanak ki, a talajvíz védelme pedig igen sokba kerül.

Az új, úgynevezett MPS (mechanical-physical stabilization) létesítményben első lépésként a hulladékból eltávolítják a vizet, ezzel csökken a tömege és térfogata. Utána aprítják és válogatják, hogy az értékesebb anyagokat (például: fém, üveg, műanyag) újra fel lehessen dolgozni. A maradékból és a cukorgyártás melléktermékéből, melaszból „briketteket” préselnek, melyek kapcsolt (áram-hő-) erőművekben eltüzelhetők és így fosszilis tüzelőanyagokat (szén, olaj) helyettesíthetnek.

Az eljárással a háztartási hulladék mintegy 93%-a hasznosítható, és mindössze 7%-a kerül a hulladéklerakóba. A városi környezetben épülő létesítmény villamos és automatizálási rendszerét a Siemens alakítja ki, beleértve azt a vezérlő központot, melyben folyamatosan megfigyelik a feldolgozási folyamatot és ellenőrzik az emissziós határértékek betartását.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle