Connect with us

technokrata

Új koncepció: tévézzünk a notebookon, operációs rendszer nélkül

Laptop

Új koncepció: tévézzünk a notebookon, operációs rendszer nélkül

A távol-keleti gyártó egy új elgondolást valósít meg, amikor heteken belül piacra dobja Qosmio elnevezésű noteszgépét: a teljes számítástechnikai funkcionalitással bíró notebookon anélkül lehet televíziós adásokat nézni, hogy magát az operációs rendszert el kellene indítani.

Talán a Toshiba új hullámot indít el kezdeményezésével, az elemzők mindenesetre érdekes megvalósításnak tartják a furcsa nevű notebook egyik valóban szokatlan újítását. A modell egy teljesen integrált audió és videó funkciókkal rendelkező hordozható számítógép lesz: egy fényes, közel TV-minőségű LCD, egy DVD-meghajtó, egy TV tuner és a továbbfejlesztett hangszórók teszik majd teljessé az élményt, ígéri a Toshiba. A Qosmio ráadásul rendelkezik távirányítóval is, így minden adott a kényelmes tévé-, vagy DVD-film nézéshez: az operációs rendszer bootolásának nyűgét ugyanis a távol-keleti cég mérnökei levették a felhasználó válláról.

Természetesen azért rendelkezni fog operációs rendszerrel: a Microsoft Windows Media Centere tölti be ezt a funkciót. Amennyiben a noteszgép birtokosa szeretne adásokat rögzíteni is a 80 GB-os merevlemezre, akkor megteheti – ám ehhez már szükség van az OS betöltésére. Processzoráról és memóriájáról egyelőre nem érkezett információ, ám azt tudni lehet, hogy kijelzőjének képátlója 15 col lesz (a mérnökök már dolgoznak egy szélesképernyős változaton is). A július legvégén vagy augusztus elején elérhetővé váló eszközről Terry Cronin, a Toshiba termékmenedzsmentjének igazgatója azt mondta, hogy körülbelül 2500-2600 dolláros áron kerül majd forgalomba.

A korábbi évek dinamikus fejlődése során már számos notebook-modell eljutott abba az állapotba, hogy DVD-zéshez nem igényli az operációs rendszer betöltődését, de a távol-keleti gyártó bejelentéséig egyetlen egy sem volt képes ugyanezt tévézéssel együtt megvalósítani. Független elemzők szerint a sikerhez nagyban hozzájárulhat, hogy az egyik legjobb kijelzőt kapja majd a Qosmio, ami ma a piacon elérhető.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle