Connect with us

Firefox: hamarosan véglegessé válik napjaink kedvelt böngészője

Laptop

Firefox: hamarosan véglegessé válik napjaink kedvelt böngészője

A kompakt mérete, gyors működése és funkcionalitásbeli gazdagsága révén egyre kedveltebbé váló, Mozilla Foundation által készített alternatív böngésző végleges változata nemsokára ingyen beszerezhető lesz.

Ben Goodger, a Mozilla fejlesztőcsapatának tagja frissítette a Firefox browser roadmapját, azaz a program közeljövőbeli változásainak időrendjét. Ennek során kiderült, hogy a szoftver végleges, 1.0-s változatának kiadási határideje egészen pontossá vált: jelenlegi állás szerint ez év szeptember 14-én válik letölthetővé mindenki számára a nyíltforrású böngésző. Ekkor a Windows és a Linux operációs rendszerek alá készített változatok jelennek meg, a Mac OS X alá fejlesztett verzió egy picit később kerül majd az internetezők elé. Ennek az az oka, hogy a Firefox külcsíne további fejlesztéseket igényel annak érdekében, hogy illeszkedjék az Apple platform Aqua stílusához.

A Firefox térhódítása

Ismeretes, hogy a Firefoxot a Mozilla Project programozói az eredeti Mozilla browser leváltására fejlesztik. A szoftvert használók nagy része ugyanis méretét tekintve szükségtelenül terjedelmesnek tartja, tartotta a szoftvert – így született meg annak az ötlete, hogy alapvetően meg kellene változtatni a Mozilla-t. Ettől függetlenül a Firefox minden olyan funkcióval bír, ami manapság elengedhetetlen részét kell(ene) hogy képezzen egy böngészőnek: füles kialakítás, popup blokkolás stb. Egyelőre mégis egymás mellett fut a két projekt, így mindenki kedvére választhat, ha alternatívát szeretne az Internet Explorer helyett.

Márpedig az elmúlt hetek azt bizonyították, hogy szükség van választásra. Egyes felmérések szerint az USA kormányának számítógépbiztonsággal foglalkozó csapata (CERT – Computer Emergency Readiness Team) által tett biztonsági bejelentések – miszerint a sebezhető, és megfelelően ki nem javított Internet Explorer helyett érdemes egy másik browsert alkalmazni – után azonnal dinamikusan elkezdett nőni az alternatív böngészők keresettsége. A Mozilla Foundation által fejlesztett Mozilla és Firefox – mint nyílt forrású, szabadon felhasználható böngészők – letöltései alaposan meghaladták a korábbi szinteket. Chris Hofmann, a szervezet egyik igazgatója szerint a bejelentés napján a szokásos napi százezer letöltés kétszázezer környékére kúszott fel, s azóta is jóval keresettebb a szoftver, mint korábban.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom