Connect with us

technokrata

A szoftverkalóz kiadatása – ha az USA-ba kerül, kétszer annyit ülhet

Laptop

A szoftverkalóz kiadatása – ha az USA-ba kerül, kétszer annyit ülhet

Már egy éve folyik a bírósági tárgyalás az egyik legismertebb szoftverkalózzal szemben: az USA szeretné elérni, hogy kiadatásra kerüljön a közvetve 50 millió dolláros kárt okozó ausztrál férfi.

Szoftverkalóz – a szellemi tulajdont előállítók réme. A szoftveripar szinte minden eszközt bevet ellene, mégsem képes visszaszorítani a jelenséget. Több sikert is elértek azonban már a fejlesztőket képviselő csoportosulások: például 2002-ben a DrinkorDie nevű szoftverkalóz csapat néhány vezető tagját (köztük egy volt Symantec mérnököt) is utolérte a törvény szigorú vaskeze. A terrorsejtekhez hasonlóan felépülő, egymásról viszonylag keveset tudó szoftverkalóz csoport tagjai programok feltörésével és illegális terjesztésével foglalkoznak – a DrinkorDie ezek közül az egyik legnagyobb hagyományra visszatekintő, legrégebbi ilyen szervezet.

Tavaly aztán újabb tag esett áldozatul: Hew Raymond Griffiths ausztrál lakos annak ellenére a szerzői jogok megsértésének vádja alá került, hogy az ügyet az Egyesült Államokban indították ellene. Paul McNulty, a vád képviselője akkor úgy nyilatkozott, hogy több mint 50 millió dolláros kárt okozott a DrinkorDie csapat szoftverek, zenék és filmek illegális másolásával – így egyik vezetőjükre (Griffiths) súlyos büntetést kért a bírótól. Egy ilyen nagy volumenű perben azonban előre látható volt, hogy egyhamar nem jutnak dűlőre. Azóta már egy év eltelt, s a Bandido becenevű szoftverkalóz feje fölött még mindig ott lebeg a 10 év börtön és 500 ezer dollár büntetés lehetősége – ha amerikai bíróság ítéli el az 1993-ban Oroszországban alapított DrinkorDie vezetőjét.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Griffiths-re kiadatás vár – bár ügyvédje szerint ha az amerikai kérés sikerrel jár, akkor nagyon nehéz lesz a kalózt sikeresen védeni. Antony Townsden úgy véli, hogy ügyfelére kemény idők várnának, ha az USA-ban kellene jogi képviseletet találnia (igaz, most sincs könnyű helyzetben: jelenleg is egy Sydney-i börtönben várja a per folytatását). Townsden szerint a kérdés az, hogy miért nem folyhat le a per Ausztráliában. Az ügyvéd hangot adott annak a megérzésének, miszerint az Egyesült Államok kormánya fejvadászatot folytat a kalóz ellen.

Bizonytalanságot okoz ugyanakkor, hogy Grffiths voltaképp Nagy-Britanniából származik. A DrinkorDie kalózcsapat vezére hét éves korában érkezett a kontinensnyi országba az Egyesült Királyságból. Igaz, azóta nem hagyta el Ausztráliát, és ő maga is ausztrálnak vallja magát. Ha elfogadják az érvelést, akkor máris feleződik a maximálisan kiszabható börtönbüntetés, ami azért egyáltalán nem mindegy Griffiths számára (sem). Jelenleg a Townsden vezette jogi csapat további érveket keres ügyfelének Ausztráliában való tartása mellett.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák