Connect with us

Hirdetés

technokrata

Növekvőben az illegálisan lemásolt szoftverek száma

Laptop

Növekvőben az illegálisan lemásolt szoftverek száma

Az amerikai IDC piackutató intézet felmérése szerint a kalóz szoftverek száma tovább emelkedett tavaly, de arányuk némileg csökkent az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A felmérés a magán- és a vállalati használatban lévő számítógépeket egyaránt vizsgálta. Az IDC szerint a ˝legtisztább˝ számítógépek Dániában találhatók, ezt az országot követi Új-Zéland, majd az Egyesült Államok; Ausztria és Svédország egyaránt a negyedik helyen áll. Az alacsony szint azonban a tanulmányt készítők szerint még így is nagy bevételkieséssel jár a szoftverfejlesztő vállalatoknak: ez csak az Egyesült Államokban 6,5 milliárd dolláros hiányt jelent (igaz, ez abszolút értékben jelentősen meghaladja a többi ország hasonló értékét). Nyugat-Európa hasonló adata 9,6 milliárd dollár.

Talán nem meglepő, hogy az ázsiai és kelet-európai országokban a legmagasabb a másolt szoftverek aránya. A feketelista élén Vietnam, Kína és Ukrajna áll; ezekben az országokban a kilencven százalékot is meghaladja az alkalmazásban lévő kalózprogramok aránya. Nem dicsekedhet sokkal jobb értékekkel Oroszország sem: itt 87 százalékos az arány. Kelet-Európa átlaga 71 százalék, míg Nyugat-Európáé majdnem pontosan ennek a fele, azaz 36 százalék. Ez utóbbi térségben egyébként a legtöbb másolt szoftver a görög PC-ken található.

A legnagyobb növekedés így a feketelistát vezető országok előtt áll: az IDC és a BSA becslései szerint ha ezekben a régiókban (Kína, Oroszország, India stb.) sikerülne tíz százalékkal mérsékelni a kalózszoftverek arányát, akkor az egymillió munkahely megteremtésére lenne elegendő világszerte. Ezenfelül az ipari termelésre is jótékonyan hatna egy ilyen irányú előrelépés: több százmillió dolláros növekedést okozna, ha sikerülne leszorítani a kalózprogramok mértékét.

A tavalyi év során egyébként az illegálisan terjesztett szoftverek forgalma a 2002-es állapothoz képest néhány százalékkal emelkedett ugyan (amivel a bevételkiesés is nőtt, hozzávetőleg 29 milliárd dollárra), de a kalózprogramok aránya a piac egészéhez mérten csökkent. Míg 2002-ben ez az érték 39 százalékon állt, addigra tavaly már csak 36 százalékot mértek a kutatók.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés