Connect with us

technokrata

A HP támogatásával most a Szépművészeti Múzeum alkotásainak láthatatlan részletei is előkerülnek

Laptop

A HP támogatásával most a Szépművészeti Múzeum alkotásainak láthatatlan részletei is előkerülnek

A Szépművészeti Múzeum lett a nyertese annak a pályázatnak, amelyet a HP indított, hogy szélesebb körű hozzáférést biztosítson a művészeti alkotásokhoz, valamint a műalkotások archiválását és digitalizálását támogassa a fejlett informatikai technológiák segítségével.

A HP nemzetközi kezdeményezése keretében már több világhírű múzeum gyűjteményének digitalizálására került sor, így többek között a firenzei Uffizi Képtárban és a londoni National Gallery-ben található műalkotások feldolgozására.

A budapesti Szépművészeti Múzeum hosszú távú célja, hogy teljes műgyűjteményét digitalizálja. Mojzer Miklós, a múzeum főigazgatója elmondta, hogy a HP programjában való részvétel nagyszerű lehetőséget nyújt a restaurátoroknak ahhoz, hogy a korábban megkezdett reprodukció digitalizálási munkát a műtárgyakról képzett infra- és röntgenfelvételek digitális feldolgozásával tudják folytatni. A főigazgató kiemelte, hogy a mintegy 25 millió forintos adománynak köszönhetően – amely többek között asztali számítógépeket, noteszgépeket, digitális fényképezőgépeket, nyomtatókat, szkennereket és projektort foglal magába – elindíthatják az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró kutatási eredményük, a korai fatáblaképeken található alárajzolások, röntgenfelvételek digitalizálását, valamint az Antik Gyűjtemény egyes műtárgyainak infravörös vizsgálatát.


˝Ezeknek a speciális felvételeknek a digitalizálása nagyban segítheti a nemzetközi kutatómunkát és a közönség számára is érdekes eredményekkel szolgálhat. Az infra-felvételek által láthatóvá válnak a festmények alatt megbújó alárajzolások, amelyek alapján a művész eredeti elgondolásai, kompozíciós megoldásai esetenként a művész kiléte is napvilágra kerülhet. Ehhez kapcsolódóan szintén megkezdjük a már meglévő szignatúra felvételeink digitális feldolgozását, amelynek távlati célja egy szignatúra katalógus létrehozása nyomtatott és elektronikus formában˝ – hangsúlyozta Mojzer Miklós.

Gabriele Zedlmayer, a HP európai vállalati kapcsolatokért felelős vezetője, az Art&Science program felelőse hangsúlyozta: a HP által elképzelt jövőben a világon mindenki számára elérhető lesz a modern technika, amely lehetőséget biztosít munkára, tanulásra, valamint a kultúra és művészet élvezetére. A vállalat ezért a művészeti alkotások megőrzése, létrehozása és népszerűsítése érdekében is használni kívánja informatikai és képalkotási technológiáit. Ezen törekvés jegyében jött létre a négy éve az ˝Art&Science˝ program, amelynek során a HP számítógépeit és digitális képalkotási berendezéseit is felhasználták különféle klasszikus műalkotások restaurálásához – például a képfeldolgozás, a tárolás és a katalogizálás terén.

˝A HP az Art&Science program keretében adományozott eszközöket a Szépművészeti Múzeumnak. Bár úgy tűnik, a technológia és a művészet nem kapcsolódik össze, mi hisszük, hogy a technika segítheti az alkotás folyamatát és az alkotások megőrzését, valamint a képzést és kutatást. Az ehhez hasonló projectek jól tükrözik a HP elhivatottságát ezen a területen, hiszen a technológiai innováció célja a fontos képzőművészeti alkotások megőrzése és bemutatása mind Magyarországon, mind az egész világon˝ – hangsúlyozta Gabriele Zedlmayer.

Huszonegy együttműködési megállapodás jött létre eddig, többek között a Louvre és a Párizsi Egyetem, a madridi Prado és a londoni National Gallery részvételével. A HP kutató csapatai a partnermúzeumok restaurátoraival együtt dolgoztak a digitális restaurációs és állagmegőrzési technológiák fejlesztésén. A londoni National Gallery-vel folytatott együttműködés keretében például elkészítették, és HP szerverekre mentették a múzeum eredeti festményeinek nagy felbontású digitális másolatait, majd nagy formátumú HP nyomtatók segítségével pontos, életnagyságú reprodukciókat készítettek a képekről. Az alkalmazott technológia megkönnyíti a múzeum munkatársai számára a festmények tanulmányozását és megóvását.

Gabriele Zedlmayer ehhez kapcsolódóan elmondta: most Magyarországra esett a választás, hiszen itt a HP különösen aktív társadalmi szerepet vállal, mivel az oktatási kezdeményezésektől az egészségügy támogatásán keresztül a sport szponzorációig szinte majdnem minden területre kiterjed a vállalat ilyen irányú tevékenysége.

Beck György, a HP Magyarország vezérigazgatója elmondta, hogy a HP fontosnak tartja a hazai kulturális intézmények, múzeumok támogatását, valamint az információs társadalom minél szélesebb körű kiépülését. A világ vezető informatikai vállalataként számos társadalmilag fontos kezdeményezései mellett szerepet vállal a tudásalapú társadalom kiépítésében is. Ennek érdekében olyan számítástechnikai központokat hozott létre, ahol lehetőség nyílik a megfelelő informatikai ismeretek minél szélesebb körű terjesztésére. Több európai ország után Miskolcon valósult meg az első ilyen magyarországi centrum. A Miskolci Digitális Közösségi Központ olyan intézmény, mely a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán működik.

Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium politikai államtitkára elmondta, hogy az e-közigazgatási szolgáltatások mellett a kulturális tartalmak jelentik a legfontosabb módot arra, hogy a magyar társadalom körében elterjedjen az infokommunikációs eszközök használata. Ennek érdekében az IHM elindította a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) programot, amely a kulturális tartalmak mellett a digitális adatvagyon hasznosulását tartja kiemelkedő feladatának. Az NDA program igyekszik a tartalomipar és a kulturális szektor horizontális együttműködéseit, a közgyűjteményi és a piaci szektor kapcsolatteremtését elősegíteni. Az államtitkár elmondta, üdvözli, hogy a HP vezető piaci szereplőként felismerte a digitális kultúra jelentőségét, és technológiailag és tudományosan egyaránt úttörő projekttel támogatja a kulturális szektor modernizációját.

Szilvásy György, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára kiemelte: a múzeum gyűjteményébe tartozó alkotások a magyar kulturális kincsek részét képezik, így digitalizálásukat a minisztérium feltétlenül támogatja és hasznosnak tartja. ˝Művészetünk, kultúránk értékeinek megőrzése, archiválása mindannyiunk érdeke, ezért rendkívül örülünk a HP kezdeményezésének˝ – hangsúlyozta az államtitkár.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle